Ihmiset ja suhteet

Miksi yhdyntä sattuu? 6 syytä outoihin emätinkipuihin

Teksti:
Anna.fi

Kipu alapäässä ahdistaa ja vaikeuttaa seksielämää. Listasimme yleisimmät syyt emätinkipuihin. Sairauksien diagnosoiminen voi olla vaikeaa, mutta kipuun on useita hoitokeinoja.

Miksi yhdyntä sattuu? 6 syytä outoihin emätinkipuihin

1. Vestibulodynia aiheuttaa kipua emättimen suulle

Oireet: Vestibulodynia aiheuttaa kipua ja kirvelyä emättimen suulle. Kipu tuntuu usein tietyissä pisteissä suuaukon alaosassa. Kipu tuntuu yhdynnässä, tamponia asetettaessa tai gynekologisessa tutkimuksessa. Oireista kärsivät usein nuoret synnyttämättömät naiset.

Syy: Vestibulodynian uskotaan johtuvan ärsyyntyneistä limakalvoista ja emättimen tulehduskierteestä. Nuorena aloitettu seksielämä ja matalaestrogeenisten yhdistelmäehkäispillereiden käyttö saattavat altistaa sairaudelle. Hiivatulehdusten ja virtsatieinfektioiden uskotaan lisäävän sairastumisriskiä.

Hoito: Professori Jorma Paavonen HYKS:istä on kehittänyt hoitopolun, jota monet lääkärit hyödyntävät. Hoitoon kuuluu lantionpohjalihasten fysioterapiaa, kipupisteiden siedätystä ja puudutelääkkeitä. Potilaille suositellaan yhdistelmäehkäisypillereiden lopettamista ja estolääkitystä hiivatulehduksiin.

Keskustele: Miksi yhdyntä sattuu?

2. Vulvodynia on emättimen ja lantion hermokipu

Oireet: Vulvodynia aiheuttaa epämääräistä kipua ja polttelua emättimessä ja peräaukossa, joskus jopa alaselässä ja reisissä. Pelkkä seksi ei aiheuta kipua, vaan alapäähän voi sattua koko ajan, ja kivulias kohta voi vaihdella. Särky pahentuu usein seksin jälkeen ja kuukautisten aikaan.

Syy: Vulvodynia on emättimen alueen hermokipua, jonka tarkkaa syytä ei tiedetä. Raskaus ja synnytys voivat vaurioittaa lantionpohjan ja emättimen hermoja. Vulvodyniaan sairastuvatkin usein vanhemmat, synnyttäneet naiset. Myös emätintulehdukset ja solumuutokset saattavat altistaa sairaudelle.

Hoito: Jorma Paavosen hoitopolkua sovelletaan myös vulvodyniaan. Hoitona käytetään hermokipulääkkeitä, lantionpohjan fysioterapiaa ja seksuaaliterapiaa. B-12-vitamiinipistokset voivat auttaa hermokipuun. Hiivatulehdusten hoitaminen ja kosteuttavat estrogeenivoiteet voivat lievittää kipua.

Lue myös: Vulvodynia – Kipu pilasi seksielämäni

3. Estrogeenin vähentyminen kutistaa emätintä

Oireet: Emättimen limakalvojen surkastuminen eli atrofinen vaginiitti aiheuttaa yhdyntäkipua, emättimen kuivuutta ja haavoja. Emätin voi tuntua normaalia ahtaammalta. Vaginiittiin voi liittyä tulehdus, jolloin valkovuoto on runsasta ja kellertävää.

Syy: Naisen estrogeenitaso laskee vaihdevuosina. Limakalvot surkastuvat ja kuivuvat, ja kostuminen seksin aikana vaikeutuu. Emättimen bakteeritasapaino muuttuu, mikä altistaa tulehduksille. Kaikki tämä aiheuttaa kipua ja kirvelyä.

Hoito: Jos emättimessä on tulehdus, se vaatii lääkehoitoa, useimmiten antibiootteja. Kuivia limakalvoja hoidetaan estrogeenipuikoilla tai -voiteilla. Liukastusgeeli helpottaa yhdyntää, jos emätin ei kostu.

Lue myös: Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

4. Ärtynyt virtsarakko aiheuttaa emätin- ja vatsakipua

Oireet: Ärtynyt ja tulehtunut virtsarakko aiheuttaa kipuja alavatsaan ja emättimeen. Virtsaamisentarve tihentyy, ja vessassa pitää juosta etenkin öisin. Jatkuvista virtsarakontulehduksista kärsivät usein nuoret naiset.

Syy: Ärtyneen virtsarakon eli interstiaalisen virtsarakontulehduksen syytä ei tunneta. Tulehduskierre ja kipu johtuvat virtsarakon haavoista, mutta syytä niiden syntyyn ei tiedetä. Sairaus on vaikea todeta, koska oireet voivat muistuttaa emätintulehdusta tai sukupuolitautia. Ärtyneen rakon on huomattu olevan yleisempää reumasairaus Sjögrenin syndroomaa sairastavilla.

Hoito: Kroonisesti ärtynyttä rakkoa ei voida parantaa. Oireita voidaan helpottaa virtsarakkoon ruiskutettavilla lääkkeillä ja rakkohuuhtelulla. C-vitamiini, karpalo- ja puolukkamehu voivat helpottaa kipua, sillä ne estävät bakteereja tarttumasta virtsaputkeen. Alapää tulee suojata kylmältä, etteivät tulehdus ja vihlonta pahennu.

Lue myös: Hoida virtsatietulehdus luonnollisesti

5. Kireät lantionpohjalihakset aiheuttavat kramppeja

Oireet: Emätin, lantion lihakset ja alavatsa ovat jatkuvassa kipu- ja jännitystilassa. Virtsaaminen ja ulostaminen voivat sattua, ja lihasjännitys voi aiheuttaa peräpukamia. Jännitykseen voi liittyä emättimen tahdotonta kouristelua eli vaginismia.

Syy: Lantionpohjalihasten jännitys ja vaginismi voivat johtua fyysisistä ja henkisistä syistä. Liika lantionpohjan treenaaminen synnytyksen jälkeen, baletti, ratsastus ja raju salitreeni voivat aiheuttaa lihaskireyttä. Jännitys ja krampit voivat johtua myös seksuaalisista traumoista, perfektionismista ja huonosta itsetunnosta.

Hoito: Fyysisiä oireita hoidetaan fysioterapiassa. Biopalautetta antavan laitteen avulla potilas näkee lihasjännityksensä määrän. Jännityksen hahmottaminen visuaalisesti auttaa opettelemaan rentoutumista. Jos oireet johtuvat traumasta tai heikosta itsetunnosta, apua tulisi hakea seksuaaliterapeutilta.

Keskustele: Vaginismi estää yhdynnän, miten voin tulla raskaaksi?

6. Jäkälä aiheuttaa kirvelyä ja haavoja limakalvoihin

Oireet: Punajäkälä on tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa kirvelyä, punoitusta ja haavoja limakalvoihin. Valkovuoto voi lisääntyä ja emätinaukkoon voi kasvaa kiinnikkeitä eli ylimäärääräistä, rihmastomaista ihoa. Kiinnikkeet voivat tehdä emättimestä ahtaan, ja niiden repeytyminen aiheuttaa kipua. Myös valkojäkälä on ihotulehdus. Sen aiheuttama ihottuma on vaaleampaa ja muistuttaa arpikudosta. Myös valkojäkälä voi kasvattaa kiinnikkeitä emättimeen.

Syy: Puna- ja valkojäkälän syytä ei tunneta. Niiden uskotaan olevan autoimmuunisairauksia, joissa elimistö tuhoaa omia kudoksiaan. Kollageenisäikeet ja verisuonet rappeutuvat, ja alapään iho voi muuttua pysyvästi araksi ja arpeutuneeksi.

Hoito: Puna- ja valkojäkälään ei ole hoitoa. Lievä jäkälä parantuu usein itsekseen, mutta parantumisessa voi kestää pari vuotta. Vaikeita oireita voi helpottaa kortisonilla. Viileä keittosuolasta tehty haude helpottaa alapään kirvelyä ja kutinaa. Emättimeen kasvaneet kiinnikkeet voidaan leikata, mutta arpikudosta ei voida poistaa.

Keskustele: Punajäkälä, vitiligo vai mikä alapäässä?

Lähteet: Elämää vulvodynian kanssa -sivusto, Seksuaaliterveysklinikka, Sjögrenin syndrooma ry, Terve.fi, Terveyskirjasto

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox.com

X