Seksielämä

Puhu näin seksistä – Asiantuntijan 5 vinkkiä seksipuheeseen

Seksistä puhumiseen on monta syytä. Yksi haluaa varmistaa olevansa normaali, toinen haluaa juoruta ja kolmas saada vinkkejä vällyjen väliin.

Teksti:
Laura Koljonen

Seksistä puhumiseen on monta syytä. Yksi haluaa varmistaa olevansa normaali, toinen haluaa juoruta ja kolmas saada vinkkejä vällyjen väliin.

Jotkut puhuvat seksistä avoimesti ja vapautuneesti, osa varovasti takellellen. Väestöliiton Familia Oy:n kliininen seksologi Tarja Santalahti suosittelee kiinnittämään huomiota seksipuheen määrän sijaan sen laatuun.

Tässä Tarjan 5 vinkkiä siihen, miten seksistä kannattaa puhua:

1. Löydä omat sanasi

Opettele puhumaan asioista nimillä, jotka sopivat omaan suuhusi. Selkokieli ja lyhyet lauseet ovat parempi vaihtoehto kuin polveileva kertominen.

2. Kuuntele

Suurin ongelma seksistä puhuttaessa ei tunnu olevan puhuminen vaan kuunteleminen. Joskus ystävä odottaa, että toinen vain kuuntelee eikä heti ala etsiä ratkaisuja.

3. Älä anna uteliaisuudelle valtaa

Uteliaisuus ja vertailu ovat likellä, kun puhutaan seksistä. Toki joskus omasta seksielämästä juoruilu voi olla ymmärrystä tuovaa ja normalisoivaa. Kuten vaikkapa keskustelu synnytyksen jälkeisestä seksistä. Näitä aiheita jakaessa saattaa saada toiselta uusia näkökulmia.

4. Älä nolaa

Joskus kumppanistaan tulee kerrottua ystävilleen hyvin intiimejä asioita. Kurjinta on nolaaminen. Mieti, miltä itsestäsi tuntuisi, jos sinusta puhuttaisiin samalla tavalla.

5. Vedä rajasi

Jotkut ystävät ovat omaan makuun liiankin avoimia seksielämästään. Sano, jos et halua kuulla tiettyjä asioita tai yksityiskohtia. Joskus seksielämästä puhuminen voi olla suoranaista häirintää – etenkin, jos se tapahtuu esimerkiksi työpaikalla.

Lue myös:

Tätä mies ei kehtaa kysyä naiselta seksistä (vaikka mieli tekisi)

10 ratkaisua naisten ja miesten yleisimpiin seksiongelmiin

Miksi seksi ei suju? 20 yleisintä syytä

X