Terveys

Enterorokko aikuisella – viheliään taudin oireissa on lapsien ja aikaihmisten välillä yksi selvä ero

Enterorokko tunnetaan pääasiassa viheliäänä lastentautina, mutta myös aikuinen voi sairastua siihen. Lääkäri kertoo, kuinka aikuisten enterorokkotartunta eroaa lasten sairastamasta taudista.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Enterorokko aiheuttaa usein näppylöitä suun limakalvoille sekä käsiin ja jalkapohjiin.

Enterorokko tunnetaan pääasiassa viheliäänä lastentautina, mutta myös aikuinen voi sairastua siihen. Lääkäri kertoo, kuinka aikuisten enterorokkotartunta eroaa lasten sairastamasta taudista.

Enterorokko aikuisella – mitä ihmettä? Enterorokko on virussairaus, joka tarttuu pääasiassa pisaratartuntana ja ulosteiden välityksellä. Enteroviruksella on useampia alalajeja, ja tavallisin enterovirusinfektion muoto on normaali flunssa.

Enterorokko on yksi enteroviruksen ilmaantumismuodoissa. Suomessa enterorokon tavallisin aiheuttaja on coxsackievirus A 6, mutta sitä voivat aiheuttaa myös muut enterovirukset.

Muista flunssaviruksista taudin erottavat rakkulamaiset näppylät, jotka ilmestyvät pääasiassa suun limakalvoille sekä käsi- ja jalkapohjiin.

– Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheessä myös aikuisiin, Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni kertoo.

Enterorokko aikuisella – näin se oireilee

Mutta miten enterorokko aikuisella eroaa enterorokosta lapsella? Enterorokon oireet ovat usein samantyyppisiä sekä lapsilla että aikuisilla. Yksi selvä ero kuitenkin on.

– Enterorokon näppylät eivät juuri kutise lapsilla, mutta aikuisilla kutina voi olla todella voimakasta.

Aikuisten näppylät keskittyvät pääasiassa suun limakalvoille, käsiin ja jalkoihin, kun taas lapsilla näppylöitä ilmestyy usein myös vatsaan ja pakaroihin. Hankalat enterovirusten tautimuodot piinaavat usein lapsia. Aikuisella enterorokko menee ohi usein helpommin.

– Tauti voi olla hyvin lievä, mutta huonolla tuurilla myös hyvin vakava. Harvinaisissa tapauksissa enterovirus voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, jonka oireita ovat kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys. Tämä aivokalvotulehduksen ennuste on hyvä ja se paranee tyypillisesti itsestään. Lisäksi enterovirukset aiheuttavat myös silmän sidekalvontulehdusta, Vänni sanoo.

Enterorokkoon auttaa aika, ei lääke

Olipa enterorokko aikuisella tai lapsella, kyseessä on ikävä tauti, johon ei ole tarjolla spesifiä hoitoa.

– Enterorokkoon ei ole olemassa rokotusta tai lääkettä, Vänni vahvistaa.

Sen sijaan oireita voi pyrkiä lievittämään samoilla keinoilla kuin flunssaa yleensä: kipuun ja kuumeeseen voi tarvittaessa ottaa särkylääkettä, flunssaoireita voi helpottaa esimerkiksi kosteuttavalla nenäsuihkeella.

– Kutiseviin näppylöihin voi kokeilla antihistamiinia tai voiteita, Vänni neuvoo.

Oireet hellittävät tyypillisesti viikossa ja menevät useimmiten ohi itsestään.

Kotiliesi.fi: Enterorokosta selviää usein pelkällä kurkkukivulla, mutta pahimmillaan se voi vaikeuttaa kävelemistä ja viedä kynnet – voiko taudilta suojautua?

Enterorokko aikuisella: älä kiirehti toimistolle

Enterorokko on herkästi tarttuva tauti. Taudin itämisaika on tyypillisesti muutamasta päivästä 10 vuorokauteen. Epidemiat ajoittuvat yleensä syksyyn.

– Tauti tarttuu tyypillisesti lapsesta vanhempaan ja harvemmin aikuiselta aikuiselle, mutta toki näitäkin tapauksia tulee vastaan, Vänni sanoo.

Aikuisten välisiä tartuntaketjuja on Vännin mukaan helppo välttää, kun muistaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja malttaa sairastaa taudin loppuun asti kotioloissa. Enterorokko aikuisella on siis hyvä syy jäädä kotiin.

– Toimistolle ei tarvitse kiirehtiä puolikuntoisena. Kun flunssaoireet ovat alkaneet helpottaa eikä uusia näppylöitä enää ilmaannu, kohtaamiset muiden kanssa ovat turvallisia, Vänni ohjeistaa.

Koska enterorokolla on useampi alalaji, taudin voi saada, vaikka olisikin sairastanut enterorokon aiemmin.

– Enterorokon voi sairastaa useamman kerran, koska enterovirustyyppejä on yli sata erilaista. Kaikki eivät aiheuta samanlaista tautia, mutta useat eri virustyypit voivat aiheuttaa enterorokon taudinkuvan, Vänni summaa.

X