Terveys

Gynekologi Maija Kajan tapaa usein samaa asiaa ihmetteleviä naisia: ”Omituista, ettei nainen saa päättää hoitoaan”

Hyvästä gynekologista haetaan suosituksia netin keskustelupalstoja myöten. Monen naisen luottogynekologi Maija Kajan kertoo, mitä gynekologilta toivotaan.

Teksti:
Piia Sainio 
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Maija Kajan tapaa usein naisia, jotka eivät ole saaneet toivomaansa hoitoa vaihdevuosi­oireisiin.

Hyvästä gynekologista haetaan suosituksia netin keskustelupalstoja myöten. Monen naisen luottogynekologi Maija Kajan kertoo, mitä gynekologilta toivotaan.

Mitä gynekologille kannattaisi kertoa, gynekologi Maija Kajan?

– Ihan kaikki. Voi mainita vaikka appiukon kipeästä selästäkin, Maija vastaa nauraen.

Ja sillä hän tarkoittaa sitä, että on erittäin tärkeää kertoa gynekologille muistakin kuin fyysisistä vaivoista. Esimerkiksi jos orgasmiin on vaikea päästä, siitä kannattaa mainita. Ja siitäkin, jos ahdistaa eikä saa nukutuksi.

Maija on pitänyt vastaanottoa 37 vuotta. Hän on erikoistunut vaihdevuosioireiden hoitoon, ja esimerkiksi vaihdevuosiaiheisessa Facebook-ryhmässä hän on kävijöiden suosituslistalla. Ilman muiden naisten vinkkejä sopivan gynekologin löytäminen olisi hakuammuntaa.

– Kyllähän tässä rumpu pärisee.

Hyväntuulisen Maijan kanssa jutellessa tulee sellainen olo, että hänen vastaanotollaan ei tarvitsisi jännittää. Jos hän kuitenkin huomaa asiakkaan jännittävän, mitä konstia hän käyttää?

– No, vielä en ole alkanut sentään laulaa! Maija tokaisee.

Sitäkin enemmän hän puhuu. Ennen tutkimusta hän kyselee potilaan taustat hyvin tarkkaan, ja tutkimuksen aikana hän kertoo koko ajan, mitä on tekemässä ja miltä se voi tuntua.

– Sekin on tärkeää kertoa potilaalle, että jos hän ei pysty rentoutumaan, voin tehdä tutkimuksen ultraäänellä. Siten hänen ei tarvitse jännittää ainakaan sitä, ettei tutkiminen onnistu.

”Gynekologin pitäisi olla tavoitettavissa potilailleen”

Lisäksi Maija huolehtii siitä, että saa kantaa vastuun potilaan terveydestä.

Jos hän määrää potilaalle jonkin lääkityksen, hän haluaa tavata tämän uudelleen viimeistään puolentoista vuoden kuluttua, ennen reseptin uusimista. Pitäähän hänen tietää, onko lääkityksellä ollut toivottuja vaikutuksia.

– Muutenkin gynekologin pitäisi olla tavoitettavissa potilailleen. Minusta sellainen on huolestuttava ilmiö, että joillekin gynekologeille ei voi jättää edes soittopyyntöä. Mitä potilas tekee siinä tilanteessa, kun hän kaksi viikkoa gynekologikäynnin jälkeen huomaa, että lääkitys ei hänelle sovikaan? Maija ihmettelee.

Vastaanotollaan Maija tapaa usein naisia, jotka eivät ole saaneet toivomaansa hoitoa vaihdevuosi­oireisiin. Tyypillinen tilanne on sellainen, että nainen olisi halunnut kokeilla hormonikorvaushoitoa, mutta lääkäri ei ole hänelle siihen reseptiä kirjoittanut.

Hormonikorvaushoitoihin liittyy paljon pelkoa niiden haitoista. Aiheesta parikin kirjaa kirjoittanut Maija Kajan on sitä mieltä, että yhtä lailla pitäisi puhua hyödyistä.

Gynekologi Maija Kajan, 69, on myös julkaissut kirjan vaihdevuosista.
Gynekologi Maija Kajan, 69, on myös julkaissut kirjan vaihdevuosista.

Naisen estrogeenitason alenemisesta seuraa vaivojen lisäksi monenlaisia terveysriskejä: esimerkiksi kolesteroliarvot ja verenpaine saattavat lähteä kohoamaan.

– Jokaisen potilaan kohdalla olisi tehtävä kokonaisarvio siitä, millainen hoitokeino juuri hänelle olisi sopivin. Pitää valita hoito, josta on mahdollisimman vähän haittaa ja mahdollisimman paljon hyötyä.

”Nainen joko taipuu tai jättää hoidon kokonaan ottamatta”

Häntä huolestuttaa lääkäreiden asenne.

– Omituista on se, että nainen ei saa päättää, miten häntä hoidetaan. Tilanne on usein se, että lääkäri määrää, ja sitten nainen joko taipuu siihen tai jättää hoidon kokonaan ottamatta, Maija Kajan sanoo.

– Se on väärin. Lääkärin tulisi kertoa vaihtoehdoista ja antaa suosituksensa, mutta naiselle pitäisi jäädä päätösvalta sen suhteen, miten jatketaan.

Maija ehdottaa, että tulevilla hyvinvointialueilla olisi myös vaihdevuosipoliklinikoita, joilla hoidettaisiin sekä naisten että miesten hormonaalisia muutoksia.

– Julkisen puolen gynekologeille ei pääse vaihdevuosioireiden tutkimiseen. Työterveyspuoleltakin gynekologia on usein suljettu pois. Ei saisi olla vain tuurista kiinni, löytääkö lääkärin, joka on kiinnostunut hoitamaan vaihdevuosia.

X