Terveys

Immuunihoidot mullistavat levinneen rintasyövän hoidon – valmis lääke ehkä jo viiden vuoden kuluttua?

Immuunihoidoilla on jo voitu parantaa tiettyjä syöpiä, ja tulevaisuudessa niillä pystytään hoitamaan myös levinnyttä rintasyöpää yhdessä nykyisten hoitojen kanssa. Syöpätutkija kertoo, miten immuunihoidot toimivat.

Teksti:
Virve Järvinen 

Tulevaisuudessa rintasyöpää hoidetaan nykyisten hoitojen ja immuunihoidon yhdistelmällä.

Immuunihoidoilla on jo voitu parantaa tiettyjä syöpiä, ja tulevaisuudessa niillä pystytään hoitamaan myös levinnyttä rintasyöpää yhdessä nykyisten hoitojen kanssa. Syöpätutkija kertoo, miten immuunihoidot toimivat.

Yhä useampi sairastuu, mutta yhä useampi paranee syövästä. Rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Nykyiset hoidot eivät paranna levinnyttä rintasyöpää, mutta niiden ansiosta taudin etenemistä voidaan hidastaa.

Hoidot ovat rankkoja, niillä on haittoja ja ne voivat kestää kuukausia, jopa vuosia. Osalle naisista riittää yksi, mutta osa käy läpi kaikki vaihtoehdot: leikkauksen, sädehoidon, sytostaatti- ja hormonilääkkeet.

Immuunihoidot auttavat immuunipuolustusta

– Tulevaisuudessa rintasyöpää hoidetaan nykyisten hoitojen ja immuunihoidon yhdistelmällä, syöpätutkija, professori Juha Klefström Helsingin yliopistosta ennakoi.

Klefström tutkimusryhmineen etsii hoitoa levinneeseen rintasyöpään. Tutkimusryhmä on saanut immuunihoidoilla aikaan loistavia tuloksia hiirillä, ja nyt he pyrkivät viemään hoidon testattavaksi potilailla.

– Immuunihoidoilla on voitu parantaa tiettyjä syöpiä, tulevaisuudessa ehkä levinnyt rintasyöpäkin. Ne tekevät sytostaattien kanssa sen, mihin sytostaatit eivät yksin pysty.

Sytostaatit tappavat syöpäsoluja. Uudet immuunihoidot virittävät ja myös pitävät elimistön oman puolustusjärjestelmän vireänä. Luonnostaan immuunipuolustuksemme toimii tehokkaasti vain hetken, ja syövän hoito vaatii aikaa. Immuunihoidot auttavat immuunipuolustusta kestämään pitempään.

Toimivan lääkeyhdistelmän löytäminen on vaikeaa

Immuunihoidoista on tullut käänteentekevä hoito levinneen melanooman hoidossa, mutta rintasyövän hoitoon niitä ei toistaiseksi saa Euroopassa. Toimivimman lääkeyhdistelmän löytäminen on osoittautunut odotettua vaikeammaksi.

– Immuunipuolustukseen vaikuttaminen lääkkeellä on tarkkaa. Lääke voi ylivirittää puolustusjärjestelmän, jolloin elimistö alkaa hyökätä omia soluja vastaan vastaavalla tavalla kuin autoimmuunisairauksissa.

Klefströmin tutkimusryhmän hyvät tulokset perustuvat leukemialääkkeen, diabeteslääke metformiinin ja elimistön omia tappajasoluja herättelevän PD-1-vasta-aineen yhdistelmään.

– Yhdistelmää tutkittiin hiirillä ja MYC-positiivisessa ihmisen rintasyöpäkudoksessa. Hiirissä syöpä ei uusiutunut lääkityksen loppumisen jälkeen. MYC on yliaktiivinen syöpägeeni, joka on mukana noin 40 prosentissa rintasyövistä.

Valmis lääke ehkä viiden vuoden kuluttua markkinoilla?

Tutkittava yhdistelmälääke etenee lääketutkimuksen ensimmäiseen kliiniseen vaiheeseen heti, kun mukana olevat lääkeyritykset luovuttavat siihen ilmaiset lääkkeet. Jos se läpäisee tutkimuksen kaikki neljä vaihetta, valmis lääke voisi olla markkinoilla viiden vuoden kuluttua.

Tutkimuksen kolmas vaihe tehdään henkilöillä, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin lääkekandidaatin tulevaa käyttäjäkuntaa. Uudet lääkkeet hyödyttävät tutkimukseen osallistuvan maan kansalaisia jo ennen markkinoille tuloaan, sillä nämä saavat hoitoa ensin.

– Kliiniset lääketutkimukset ovat merkittävässä asemassa syöpäpotilaiden hyvässä hoidossa. Uusien lääketutkimusten määrä on kuitenkin viime vuosina laskenut Suomessa huolestuttavasti rahoitusvaikeuksien vuoksi, Juha Klefström toteaa.

Klefströmin rintasyöpätutkimus saa rahoituksensa säätiöiltä, esimerkiksi Roosa nauha -säätiöltä.

X