Terveys

Kaihileikkauksesta toipuminen vie viikkoja – kuinka pian voi lähteä punttisalille tai auton rattiin? Silmäkirurgi vastaa

Kun uusilla silmälaseillakaan ei enää näe kunnolla, on kaihileikkauksen aika. Näkö alkaa tarkentua nopeasti kaihileikkauksen jälkeen, muu toipuminen vie viikkoja. Missä vaiheessa voi taas meikata, saunoa, nostella painoja tai ajaa autolla?

Teksti:
Jaana Kalliokoski

Kaihissa silmän sisällä oleva linssi eli mykiö samenee. Sen seurauksena tarkkanäkö ja hämäränäkö heikentyvät.

Kun uusilla silmälaseillakaan ei enää näe kunnolla, on kaihileikkauksen aika. Näkö alkaa tarkentua nopeasti kaihileikkauksen jälkeen, muu toipuminen vie viikkoja. Missä vaiheessa voi taas meikata, saunoa, nostella painoja tai ajaa autolla?

Miten kaihileikkaus tehdään ja millaista on toipuminen kaihileikkauksen jälkeen? Silmäkirurgi Sebastian Eskelin vastaa kysymyksiin, jotka voivat askarruttaa ennen leikkausta.

1. Kaihi tulee ennen pitkää kaikille

Kaihissa silmän sisällä oleva linssi eli mykiö samenee, minkä vuoksi se läpäisee valoa huonosti. Kaihille altistaa ennen kaikkea ikä, sillä ikääntymisen myötä mykiön solujen aineenvaihdunta heikkenee. Pääosa kaihipotilaista onkin eläkeikäisiä, esimerkiksi yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla on kaihimuutoksia. Yleensä kaihi etenee vähitellen.

Muita kaihille altistavia tekijöitä ovat diabetes, tupakointi, aiemmat silmävammat, tulehdukselliset silmäsairaudet, kortisonilääkitys, kehitysvammaisuus ja geneettiset tekijät. Myös UV-valolla voi olla merkitystä kaihin syntymiseen. Yhtä lailla kuin iho, myös silmät kannattaa suojata auringonvalolta. Käytännössä omat mahdollisuudet vaikuttaa kaihin etenemiseen ovat varsin vähäiset.

Kaihia nimitettiin aikaisemmin harmaakaihiksi. Kaihi saatetaan sekoittaa viherkaihiin, joka on eri sairaus. Viherkaihin sijaan nykyään puhutaan glaukoomasta eli silmänpainetaudista

2. Kaihi heikentää näkökykyä usealla eri tavalla

Mykiön samentuessa tarkkanäkö ja hämäränäkö heikentyvät. Koska valo taittuu samentuneessa linssissä epätasaisesti, myös häikäistyminen lisääntyy. Kaihin edetessä taittovoima eli näkö voi heikentyä, ja uusilla voimakkuuksilla voi ehkä sinnitellä vielä jonkin aikaa.

On yksilöllistä, miten kaihin oireet koetaan. Yhdellä mikroskoopissa näkyvät vähäisetkin löydökset voivat vaikuttaa näkökykyyn, toisella voi puolestaan olla isojakin kaihimuutoksia, vaikka hän on tyytyväinen näköönsä.

3. Leikkaus on kaihin ainoa hoito – miten kaihileikkaus tehdään?

Kun kaihi alkaa haitata näkökykyä ja normaaleja arkitoimintoja niin, etteivät uudet silmälasitkaan enää auta, se on hyvä leikata.

Leikkaus tehdään vastaanotolla potilaan ollessa hereillä. Silmään asennetaan luomituki, ja silmä puudutetaan huolellisesti. Leikkaava kirurgi pilkkoo ja poistaa vanhan mykiön sekä asettaa tilalle tekomykiön. Kaihileikkauksen kesto on kymmenisen minuuttia. Leikkauksessa näkökyvylle asetetaan aina jokin taittovoimatavoite, yleensä joko niin, että pyritään hyvään kaukonäköön tai vaihtoehtoisesti lukunäköön ilman laseja.

4. Näkö tarkentuu nopeasti kaihileikkauksen jälkeen, muu toipuminen vie viikkoja

Kaihileikkauksen jälkeen silmässä voi olla roskan tunnetta, mutta kipua ei pitäisi tuntua. Toipumisaikana näkökentän reunalla voi olla kaarimaisia heijasteita, jotka vähenevät hiljalleen. Näkö tarkentuu yleensä muutaman päivän sisällä leikkauksesta sellaiseksi, että sen kanssa pärjää arjessa. Sen sijaan tekomykiön asettuminen, haavan paraneminen ja kudostason toipuminen kestävät usean viikon.

Näöntarkastukseen kannattaa mennä noin 1–2 kuukauden kuluessa leikkauk­sesta, sillä siinä ajassa tekomykiö on asettunut paikoilleen. Kaihileikkauksen jälkeen saavutettu näkökyky on suhteellisen pysyvä.

5. Jälkihoito – kaihileikkauksen jälkeen on vältettävä ponnistuksia

Kaihileikkauksen jälkeen silmä- ja luomialue pidetään puhtaana vanulappujen avulla. Silmään tiputetaan tulehdusta ehkäiseviä silmätippoja lääkärin ohjeen mukaan noin 2–4 viikon ajan. Kostutustippoja voi käyttää pidempäänkin silmän pintaa voitelemaan.

Parin viikon ajan on vältettävä meikkaamista, silmien koskettamista ja hieromista, samoin pölyä ja likaa sekä saunomista ja uimista. Raskaita ponnisteluja ja kovempaa treenaamista, kuten punttisalia ja juoksemista, on vältettävä parin viikon ajan.

Normaalit kotityöt, television katselu, lukeminen ja kävely ovat sallittuja. Silmät kannattaa suojata hyvin tuulelta ja auringolta. Jos näkökyky riittää ajamiseen, auton rattiin voi hypätä muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.

6. Kaihileikkauksen komplikaatiot ovat harvinaisia

Leikkauksen jälkeen on mahdollista, että silmään jää jäännöstaittovirhettä. Tätä korjataan yleensä silmälaseilla tai tarvittaessa laserilla. Leikkauksen jälkeen verkko- tai sarveiskalvolla voi olla turvotusta, mikä hidastaa näön toipumista. Myös silmänpaine voi vaihdella ohimenevästi leikkauksen jälkeen. Leikkauksesta syntyy hyvin pieni leikkaushaava, joka ei vaadi edes ompeleita, ja tulehdusriski on hyvin pieni.

Joskus kaihileikkauksen jälkeen ilmenee jälkisamentumaa, jota myös jälkikaihiksi kutsutaan, mutta se on hoidettavissa vastaanotolla lasertoimenpiteellä. Kun se on korjattu, jälkikaihia ei voi enää tulla. On olemassa myös promilleluokan riski, että silmän rakenteet eivät kestä mykiökudoksen poistoa, jolloin tekomykiö joudutaan kiinnittämään eri tavalla.

7. Erikoislinssi korjaa taittovirhettä paremmin kuin tekomykiö

Yksityisellä puolella vaihdetaan jonkin verran mykiöitä pelkästään silmien taittovirheiden korjaamiseksi. Kyse ei siis ole varsinaisesti kaihin hoidosta, vaikka mykiön vaihdon jälkeen kaihia ei voi enää tullakaan. Tällaisissa taittovirheleikkauksissa käytetään erikoislinssejä, jotka korjaavat taittovirheitä paremmin kuin kaihileikkauksessa käytettävät normaalit tekomykiöt. Taittovirheitä voidaan korjata myös laserilla, mutta erityisesti ikänäkö on tehokkaampi korjata linssileikkauksella.

Vaihtamalla mykiö erikoislinssiin taittovirheet, sekä lähi- että kaukonäkö, saadaan korjattua melko pysyvästi. Tämä lisää elämänlaatua ja mahdollistaa paremmin esimerkiksi eri urheilulajien harrastamisen.

Erikoislinssejä voidaan luonnollisesti käyttää myös normaalin kaihileikkauksen yhteydessä. Erikoislinssejä ei käytetä julkisella puolella, ja yksityiselläkin puolella ne ovat kalliimpia kuin normaalit tekomykiöt.

Lue myös: Noora Lybeck, 44, kyllästyi silmälaseihin ja korjautti taittovirheen leikkauksella: ”Vältyn vanhempana kaihileikkaukselta”

8. Kaihileikkauksen hinta julkisella ei päätä huimaa

Kaihileikkaus julkisessa terveydenhuollossa on edullinen. Yksityisellä lääkäriasemalla kaihileikkauksen hinta on noin 1 500 euroa per silmä. Hajataitteisuutta korjaavalla yksiteholinssillä kaihileikkauksen hinta on noin 2 000 euroa per silmä ja moniteholinssillä noin 3 000 euroa per silmä.

Asiantuntijana silmäkirurgi Sebastian Eskelin Silmäasemalta. Lähteenä käytetty myös Terveyskirjastoa.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 7/2023.

X