Terveys

Noora Lybeck, 44, kyllästyi silmälaseihin ja korjautti taittovirheen leikkauksella: ”Vältyn vanhempana kaihileikkaukselta”

Noora Lybeck, 44, tarvitsi jatkuvasti voimakkaampia linssejä, ja silmälasit haittasivat hänen liikuntaharrastustaan. Ikänäköleikkaus toi Nooralle avun ongelmaan. – Vältyn vanhempana kaihileikkaukselta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Talvella ja maskien kanssa silmälasini olivat aina huurussa, Noora Lybeck sanoo.

Noora Lybeck, 44, tarvitsi jatkuvasti voimakkaampia linssejä, ja silmälasit haittasivat hänen liikuntaharrastustaan. Ikänäköleikkaus toi Nooralle avun ongelmaan. – Vältyn vanhempana kaihileikkaukselta.

Noora Lybeck, 44:

Ikänäköleikkaus lisäsi liikkumisen vapautta

”Sain ensimmäiset silmälasini alakoulussa. Minulla on silmissäni hajataitteisuutta, joka aiheutti päänsärkyä. Muutama vuosi sitten ikänäkö alkoi vaivata ja silmälasini vaihtuivat kaksiteholaseihin. Näköni oli heikentynyt vähitellen niin, että tarvitsin koko ajan voimakkaampia linssejä. Selvisin suihkusta ilman silmälaseja, mutta muuten tarvitsin niitä joka asiaan. Jos yritin tehdä pikkutarkkoja juttuja ilman laseja, sain kaamean päänsäryn. Piilolinssit ärsyttivät allergikon silmiäni.

Pelaan kesällä pesäpalloa ja talvella padelia. Ne eivät ole mukavimpia eivätkä turvallisimpia lajeja silmälasien käyttäjälle. Sateella märät linssit ja auringossa heijastukset haittasivat pesiksessä näkemistä. Padelissa silmälasit rajaavat näkökentän liian suppeaksi ja seinästä kimpoavat pallot pääsevät yllättämään. Pelkäsin myös, että silmälasit rikkoutuvat. Pelko vie liikkumisesta vapauden.

Talvella ja maskien kanssa silmälasini olivat aina huurussa. Työskentelen koulussa oppilaanohjaajana. Minun pitäisi olla oppilaalle turvallinen, helposti lähestyttävä aikuinen, mutta silmät peitossa näytin lähinnä avaruusoliolta. Kaupassa tuskailin sumuisilla silmälaseilla pakkaustekstien kanssa.”

Lue myös: 5 oiretta, jotka kielivät lukulasien tarpeesta – asiantuntija kertoo, miksi kaikkien kannattaa käydä näöntarkastuksessa 40-vuotiaana

Ikänäköleikkaus lisäsi liikkumisen vapautta, sanoo Noora Lybeck.
Entistä siistimpiä suukkoja. – Enää ei tarvitse pyyhkiä pusuttelun jälkeen kumppanin nenän jälkiä kakkuloista, Noora Lybeck sanoo.

Silmän oma mykiö korvattiin monitehotekomykiöllä

”Vuosi sitten väsyin laseihin niin, että päätin korjauttaa taittovirheeni leikkauksella. Ikänäköleikkaus pitää maksaa omasta pussista, mutta niin pitää silmälasitkin, ja jatkuva silmälasien uusiminen on kallista.

Hakeuduin yksityissairaalaan esitutkimukseen ja sain kuulla, että ikänäköni vuoksi silmän sisäinen leikkaus olisi minulle sopivin tapa korjata näköä. Leikkauksessa oma mykiöni korvattiin monitehotekomykiöllä. Siihen ei voi tulla kaihia, joten vältyn vanhempana kaihileikkaukselta.

Lääkäri kertoi, että leikkauksen jälkeen näköni kirkastuu vähitellen. Jo sairaalassa pystyin lukemaan puhelimeeni tulleet viestit. Kotimatkalla bongailin innoissani kadunvarsikylttejä ja mainoksia. Olin tarvinnut silmälaseja niin pitkään, että tuntui ihmeelliseltä nähdä hyvin ilman niitä.”

Ohimenevänä haittana halo-ilmiöitä

”Minua oli varoitettu taittovirheleikkauksen ohimenevistä haitoista: silmien kuivumisesta, hämäränäön heikkenemisestä ja halo-ilmiöistä eli valojen pehmenemisestä. Minulle tuli haloja, mutta luotan siihen, että ne poistuvat ajan kanssa. Aivoilla vie aikansa tottua uuteen tilanteeseen, ja niin minullakin: väsyneenä ja suihkun jälkeen saatan haeskella vanhasta tottumuksesta silmälasejani.

En tiedä, missä silmälasini ovat tällä hetkellä. En todellakaan kaipaa niitä, vaikka en enää voikaan syyttää lasejani, jos en osu pelikentillä palloon.”

X