Terveys

Terhin, 42, kuivat silmät kutisivat, polttelivat ja vetistivät – apu löytyi valohoidosta: ”Oireiden syy oli kyynelnesteen laadussa”

Terhi Backholmin kuivat silmät kutisivat, polttelivat ja vetistivät niin, että oireet haittasivat hänen elämänlaatuaan. Optikko vinkkasi hänelle valohoidosta, jolla voidaan vaikuttaa kyynelnesteen laatuun.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sara Pihlaja

– En ole käyttänyt vuosiin piilolinssejä, mutta nyt silmät saattaisivat sietää niitä, Terhi Backholm sanoo.

Terhi Backholmin kuivat silmät kutisivat, polttelivat ja vetistivät niin, että oireet haittasivat hänen elämänlaatuaan. Optikko vinkkasi hänelle valohoidosta, jolla voidaan vaikuttaa kyynelnesteen laatuun.

Terhi Backholmin, 42, ongelmana olivat vuotavat silmät.

”Teen paljon töitä tietokoneella, mikä kuivattaa silmiä. Näytön katseleminen vähentää silmiä luontaisesti kosteuttavaa räpyttelyä. Neljä vuotta sitten hain lääkäriltä apua kuiviin silmiini. Ne kutisivat ja polttelivat, ja niissä oli jatkuva roskantunne. Talvet olivat vaikeita, sillä kuiva ilma pahensi oireita. Ulkona pienikin tuuli tai kevättalven kirkas auringonpaiste sai silmäni vuotamaan niin, että kasvot kastuivat.

Silmäni ärtyivät meikin poistosta, ja sen jälkeen pidin loppuillan nenäliinaa kädessäni ja pyyhin kyyneleitä poskiltani. Kosteus hautoi silmänympärysihoa ja sai sen punoittamaan. Näytin päivälläkin siltä, kuin olisin juuri itkenyt.

Vuotavat silmät aiheuttivat sen, että nenäkin alkoi vuotaa. Ihan kuin minulla olisi ollut jatkuva flunssa tai hankala allergia. Luulinkin, että olen herkistynyt silmämeikin poistoaineelle. Mutta vaikka vaihdoin tuotteita toisiin, vaiva jatkui.

Lääkäri kertoi, että kuivuus oli vaurioittanut silmieni sarveiskalvoa ja niissä oli pienen pieniä haavoja. Jotta haavat eivät tulehtuisi, sain käyttööni kostutustipat, ja samat tipat ehkäisisivät silmien kuivumista. Vaikka tiputtelin tippoja ahkerasti, oireeni eivät helpottaneet. Seuraavalla kerralla lääkäri tutki kyynelkanavani, mutta niissä ei ollut mitään vikaa.”

Lue myös: Saiko uusi kasvovoide ihon punoittamaan? Näin tunnistat kosmetiikka-allergian ja löydät tuoteselosteesta sen yleisimmät aiheuttajat

Vuotavat silmät kuntoon valoimpulssihoidolla

Vaihdevuosissa silmien kuivuus pahenee. Huolestuin, miten oikein pärjään tulevaisuudessa, kun silmäni ovat kostutustipoista huolimatta jo nyt näin pahat. Otin kesällä yhteyttä optikkoon, joka on erikoistunut kuiviin silmiin. Hän kertoi, että kaikilla kuivasilmäisillä syy oireisiin ei ole liian vähäisessä kyynelnesteessä, vaan sen laadussa. Öljymäinen kyynelneste voitelee silmän pintaa, mutta vetisenä se sujahtaa sarveiskalvon yli kuin vesi hanhen selästä. Optikko suositteli minulle kotihoidon lisäksi IPL-valoimpulssihoitoa, jolla voidaan vaikuttaa kyynelnesteen laatuun.

Kosmetologit käyttävät valoimpulssihoitoa ihon hoidossa, mutta kuivasilmäisyyden hoidossa menetelmä on Suomessa vielä uutta. Ystävä kysyikin, miten uskallan mennä hoitoon. Terveydenhuollon ammattilaisena tiedän, että muitakin hoitomenetelmiä voi olla käytetty alkujaan toiseen tarkoitukseen.

Hoidossa silmäni suojattiin laseilla. Tunsin valoimpulssin keveinä näpäyksinä. Ensimmäisellä hoitokerralla ne tuntuivat voimakkaammilta kuin viimeisellä, neljännellä kerralla. Oireet helpottivat jo ensimmäisen hoidon jälkeen. Saunan jälkeiselle rasvausrumballe kävi samoin: valohoito supistaa verisuonia, ja couperoottinen ihoni kestää nyt löylyjä entistä paremmin.”

Lue myös: Silmien kuivuus voi johtua yllättävästä syystä – helpotus löytyy jääkaapistasi

X