Terveys

Kuivat silmät vaikuttavat jopa näkökykyyn – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Kuivasilmäisyys on yleinen ongelma, josta kärsii moni suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. – Kuivat silmät on yleisin syy epämääräisille näköoireille, sanoo silmälääkäri.

Teksti:
Eveliina Lauhio

Kuivia silmiä kannattaa hoitaa kosteuttamalla.

Kuivasilmäisyys on yleinen ongelma, josta kärsii moni suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. – Kuivat silmät on yleisin syy epämääräisille näköoireille, sanoo silmälääkäri.

Roskantunnetta silmissä, punotusta ja vetistelyä. Kuivat silmät on yleinen ongelma, josta kärsii moni suomalaisista jossain vaiheessa elämää.

Lue myös: Kutiavat, kuivat tai arat silmät? Näin helpotat oireita

Vaivaan ei ole parannuskeinoa, mutta tehokkaita silmienkostutuskonsteja on olemassa. Kuivia silmiä kannattaa hoitaa, sillä pahimmillaan vaiva vaikuttaa näkökykyyn.

– Kuivat silmät on yleisin syy epämääräisille näköoireille, sanoo Diacorin silmälääkäri Tapio Ihanamäki.

Tunnista oireet

Tavallisin kuivien silmien oire on roskan tunne silmässä. Silmissä saattaa tuntua ärsytystä, polttelua ja kipua. Silmien punoitus ja vetistäminen kuuluvat myös taudin kuvaan. Punoitusta esiintyy etenkin aamuisin. Päivän päätteeksi silmät saattavat tuntua väsyneiltä. Tuuli ja pöly ärsyttävät silmiä entisestään.

Kuivat silmät on yleinen vaiva

Kuivasilmäisyys on yleinen sairaus, joka aiheuttaa silmiin epämukavaa tunnetta. Kyynelnestettä joko erittyy liian vähän tai sitä haihtuu silmistä niin, että silmän pintaa kostuttava kyynelkalvo rikkoutuu.

Kuivasilmäisyys voi lievänä kiusata jopa yli puolta yli 50-vuotiaista. Naisilla vaiva lisääntyy selvästi vaihdevuosien aikaan, koska munasarjojen estrogeenintuotannon hiipuminen vaikuttaa limakalvojen, eli myös silmien, kuntoon.

Näkökenttä sumenee

Kuivasilmäisuus voi vaikuttaa huomattavasti näkökykyyn ja kontrastin näkemiseen. Erityisesti hämärässä kuivat silmät voivat huonontaa näkökykyä.

Lue myös: Milloin on syytä epäillä silmänpohjan ikärappeumaa? Tunnista oireet

Kostuta silmää

Tärkein hoito kuiville silmille on niiden kostuttaminen. Kostuttaminen ei paranna vaivaa, mutta helpottaa oireita huomattavasti.

Apteekin keinokyyneltipat sisältävät vettä sitovia molekyylejä. Kokeile ensin vesimäistä tippaa 4–6 kertaa päivässä. Tippoja ei voi käyttää liikaa.

Geelimäiset tipat vaikuttavat vesimäisiä pidempään, ja ovat hyviä käytössä esimerkiksi yöllä. Kertakäyttöpipetteihin pakatuissa tipoissa ei ole säilöntäaineita, ja ne sopivat myös piilolinssien käyttäjille.

Kuivat silmät saavat apua öljyistä

Omega-7-rasvat tutkitusti auttavat osaa kuivasilmäisyydestä kärsiviä. Omega-7-rasvaa on esimerkiksi tyrniöljykapseleissa.

Katso kauas

Kuivasilmäisen kannattaa tarkkailla työympäristöään. Voimakas ilmastointi ja pöly ärsyttävät silmiä. Jos teet näyttöpäätetyötä, muista räpytellä silmiäsi. Lepuuta silmiäsi kääntämällä katse pois tietokoneruudusta ja katsomalla kauas ainakin kerran tunnissa.

Kuivat silmät ei ole este laserleikkaukselle

Kuivasilmäisyys ei yleensä ole este silmien laserleikkauksille, jolla voidaan päästä silmälaseista eroon. Leikkaus voi kuitenkin väliaikaisesti pahentaa silmien kuivumista, joten jos oireet ovat jo alun perin rajut, kannattaa leikkaukseen suhtautua harkiten.

Leikkauksen esitutkimus on tehtävä erityisen tarkasti, jotta kuivasilmäisyys ei vaikuta silmän näkökyvyn määritykseen.

Lue myös:

Silmätulehdus voi olla reuman oire – nämä sairaudet paljastuvat silmistäsi

Salakavala glaukooma – tästä tunnistat

Keskustelu: Kuivat silmät vai silmätulehdus?

X