Terveys

Käytätkö edullisia markettilaseja lukulaseina? Kysyimme silmälääkäriltä, onko niistä silmille haittaa

Muutaman euron halvat silmälasit eivät lääkärin mukaan pilaa näköä. Silmälääkäri kertoo, miksi optikolta hankitut lasit ovat silmille parempi valinta.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Halpoja silmälaseja voi käyttää huoletta.

Muutaman euron halvat silmälasit eivät lääkärin mukaan pilaa näköä. Silmälääkäri kertoo, miksi optikolta hankitut lasit ovat silmille parempi valinta.

Neljänkymmenen ikävuoden paikkeilla moni huomaa, ettei näkö ole entisellään. Tällöin kaupasta saattavat ensihätään tarttua mukaan halvat silmälasit. Pihlajalinnan silmälääkäri ja Silmien Klinikan silmäkirurgi Ossi Kaijanen sanoo valmislasien käytön olevan yleistä.

Ovatko muutaman euron maksavat silmälasit haitaksi silmille?

– Valmislaseista ei ole silmille haittaa, Kaijanen toteaa.

Kaijasen mielestä valmislaseja voi käyttää. Koska halvat silmälasit eivät ole juuri omille silmille sopivat, niiden käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä tai silmät voivat väsyä. Kaijasen mukaan silmälääkärit eivät kuitenkaan paheksu valmislasien käyttöä.

Halvat silmälasit ovat vakiotehoiset eli niiden linssit on hiottu tiettyyn vahvuuteen. Vahvuudet eivät sovi kaikille, sillä valmislaseissa ei ole mahdollista ottaa huomioon ihmisten yksilöllisiä eroja. Optikkoliikkeestä hankittuihin laseihin voi itselle sopivien vahvuuksien lisäksi saada muitakin näköä parantavia ominaisuuksia, kuten näön hajataiton korjauksen.

Kaijanen vertaa asiaa puvun ostoon.

– Harvalle puku istuu heti kuin valettu, vaan usein lahkeita tai hihoja pitää lyhentää. Silmälaseissa on sama juttu, suurimmalle osalle pitää tehdä pieniä muutoksia.

Lue myös: 5 oiretta, jotka kielivät lukulasien tarpeesta – asiantuntija kertoo, miksi kaikkien kannattaa käydä näöntarkastuksessa 40-vuotiaana

Ikääntyessä silmien akkomodaatio vähenee – halvat silmälasit voivat olla avuksi

Joutuessaan siristelemään silmät väsyvät nopeammin, mutta haittaa siristelystä ei silmille ole. Lukulasien hankkimisajankohtaa miettiville Kaijanen antaa vinkin, jonka avulla omaa näköään voi testata.

– Kun käsivarsi ei enää riitä lukemiseen. Jos tuntuu, että lehteä pitää koko ajan siirtää kauemmas, jotta näkee, todennäköisesti hyötyy lukulaseista.

Lue myös: Saavatko silmäsi tarpeeksi hyvää valoa? 10 vinkkiä silmien parempaan hyvinvointiin

Ikänäkö johtuu silmän akkomodaation luonnollisesta heikentymisestä. Akkomodaatiolla tarkoitetaan silmän näkökyvyn mukautumista niin, että lähelle ja kauas näkeminen on mahdollista. Ihmisen syntyessä silmän mukautumiskyky on vahva, ja lasten silmät mukautuvat usein luonnostaan eri tilanteisiin. Ikääntymisen myötä silmien mukautumiskyky heikkenee vähitellen.

Niinpä noin neljänkymmenen ikäisenä on vaikea nähdä riittävän lähelle ilman silmälaseja. Tällöin halvat silmälasit voivat olla avuksi. Kaijanen sanookin, että halvat silmälasit voivat olla hyvä ja edullinen ratkaisu myös silloin, kun on ollut esimerkiksi kaihileikkauksessa ja vielä odottaa omia lasejaan ja kaipaa apua lukemiseen.

Lue myös: Silmälääkäri on ajankohtainen nelikymppisenä – asiantuntija vastaa 10 kysymykseen silmäsairauksista

X