Terveys

Jokaisen 40-vuotiaan olisi hyvä mittauttaa silmänpaine – hoitamaton glaukooma voi aiheuttaa silmässä salakavalaa tuhoa

Silmänpaine on hyvä käydä mittaamassa. Tutkimus on kivuton, ja tarvittaessa korkeaa silmänpainetta voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Korkea silmänpaine lisää riskiä sairastua glaukoomaan.

Silmänpaine on hyvä käydä mittaamassa. Tutkimus on kivuton, ja tarvittaessa korkeaa silmänpainetta voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä.

Silmä on pallonmuotoinen elin, jota voisi ajatella täyteen puhallettuna jalkapallona. Mitä enemmän pallossa on painetta sisällä, sitä kovemmaksi pallo tulee ja päinvastoin. Silmänpaine muodostuu siellä olevasta kammionesteestä, jota tuottavat silmän sisäiset rakenteet. Neste poistuu silmän kudoksen läpi tai poistumiskanavan kautta.

Jos nestettä on silmässä liikaa, paine kohoaa. Normaali silmänpaine on 10–21 elohopeamillimetriä. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, millä painelukemilla silmään tulee ongelmia.

– Osalla silmänpaine on korkea eikä silmästä löydetä mitään silmäsairautta, ja silloin tilannetta vain tarkkaillaan tasaisesti. Syytä tähän ei ihan tarkkaan tiedetä, mutta perintötekijöillä näyttäisi olevan jonkinlaista vaikutusta asiaan, Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen kertoo.

Korkea silmänpaine altistaa glaukoomalle

On kuitenkin todettu, että usein pitkään korkealla oleva silmänpaine voi vaurioittaa silmän rakenteita, erityisesti näköhermonpäätä.

Korkea silmänpaine nostaa myös riskiä sairastua glaukoomaan, joka on hyvin yleinen, hoitamattomana sokeuttava silmäsairaus. Vain alle puolet glaukoomaa sairastavista potilaista tietää sairastavansa tautia, ja siksi jokaisen 40 vuotta täyttäneen olisi hyvä käydä kertaalleen silmälääkärissä tutkituttamassa silmät.

Glaukoomaa ei tällä hetkellä seulota julkisessa terveydenhuollossa.

– Silmänpaine mitataan usein kimmoketonometrillä. Toisinaan paine voidaan mitata myös applanaatiotonometrillä, jossa mikroskooppiin asetettava mittari laitetaan silmän pinnalle. Tässä toimenpiteessä silmä puudutetaan ensin tipoilla. Kumpikaan tutkimuksista ei satu ja on hyvin nopeasti ohi.

Painetta voidaan alentaa tehokkaasti

Tilastojen mukaan 40–49-vuotiaista yksi 20 000:sta sairastuu glaukoomaan. Todennäköisyys kasvaa iän myötä, sillä 60–69-vuotiaista kuusi 20 000:sta sairastuu.

Mitä aiemmin sairaus saadaan kiinni, sitä pienempi on pysyvien näkökenttämuutosten riski.

– Silmänpaine voi kohota tiettyjen lääkeaineiden, esimerkiksi kortisonin käytön vuoksi. Myös silmän pitkäaikaiset tulehdussairaudet voivat altistaa silmänpaineen nousulle. Korkean verenpaineen ja silmänpaineen nousun yhteyttä on tutkittu, mutta mitään yhdistävää tekijää ei olla toistaiseksi löydetty.

Jos silmänpaine on oikein korkea, voi sen tuntea paineen tunteena silmässä, mutta useimmiten silmänpaineen nousua ei itse huomaa. Siksi silmien tilanne olisi hyvä tutkia säännöllisesti eikä vasta silloin, kun näkökenttäpuutoksia ilmenee, sillä niitä ei pystytä korjaamaan.

Silmänpainetta voidaan sen sijaan alentaa tehokkaasti.

– Jos silmänpaine on yli 30, aloitetaan lääkitys, joka hillitsee kammionesteen muodostumista silmään tai edistää nesteen ulosvirtausta. Jos tippoja on hankala käyttää tai paikallisoireet ovat voimakkaita, voidaan suositella laserhoitoa tai leikkausta.

SLT-toimenpiteessä silmä puudutetaan ja laserilla käsitellään silmää, niin että nesteen virtaus helpottuu. Leikkauksessa poistumiskanavaan voidaan asentaa suntti eli pieni putki, jota pitkin neste pääsee tihkumaan pois silmästä.

– Suurimmalla osalla saadaan hyvä hoitoteho. Se edellyttää kuitenkin säännöllistä seurantaa ja sitä, että potilaalle määritetään yksilöllinen painetaso, jossa muutokset eivät etene, Seppänen painottaa.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Silmälääkäri on ajankohtainen nelikymppisenä – asiantuntija vastaa 10 kysymykseen silmäsairauksista

X