Julkkikset

Kroonisesta kivusta kärsivä Eva Wahlström: ”Kiitollisuus on avain hyvinvointiin”

Nyrkkeilijä, maailmanmestari Eva Wahlström on kymmenen vuoden ajan kärsinyt alaraajakivuista. – Uskon, että kipua pystyy helpottamaan syömällä oikein. Ilman hyvää ravintoa keho ei voi toimia kunnolla, Eva sanoo.

Teksti:
Mervi Alatalo
Kuvat:
Otavamedian Arkisto

Nyrkkeilijä Eva Wahlström rentoutuu menemällä metsään.

Nyrkkeilijä, maailmanmestari Eva Wahlström on kymmenen vuoden ajan kärsinyt alaraajakivuista. – Uskon, että kipua pystyy helpottamaan syömällä oikein. Ilman hyvää ravintoa keho ei voi toimia kunnolla, Eva sanoo.

Nyrkkeilijä Eva Wahlstöm, 37, sai kymmenen vuotta sitten Intiasta tulehdustaudin, johon ei löytynyt Suomesta lääkitystä. Sen seurauksena Evan alavartaloon jäi jatkuvat kivut.

Miten jatkuvien kipujen kanssa oppii elämään?

– Minulle tärkein asia kipuun liittyen on se, että olen hyväksynyt kivun. Se osa minua ja elän sen kanssa, Eva sanoo.

Siinä missä harjoitteleminen oli joskus Evalle itsestäänselvyys, nyt hän pitää jokaista treeniä lahjana.

– Vaikken ehkä enää koskaan pysty juoksemana, pystyn sentään pyöräilemään ja uimaan. Tavallaan vaiva on ollut minulle myös onni. Pärjäsin aikoinaan ylivertaisen fysiikkani ansiosta. Kun en ollutkaan enää vahvin ja kestävin, minun piti kehittää itsestäni todella taitava. Nyt kun voin suhtkoht hyvin ja olen lisäksi taitava, olen myös maailmanmestari.

Kiitollisuus on avain hyvinvointiin

Evan mukaan koskaan ei kannata jäädä miettimään sitä, miksi minulle kävi näin.

– Ennemmin kannattaa miettiä, että miksei minulle, miksi jollekin toiselle. Kiitollisuus on avain hyvinvointiin.

Kiitollisuuden lisäksi Eva painottaa oikean ravinnon merkitystä.

– Uskon, että kipua pystyy helpottamaan syömällä oikein. Ilman hyvää ravintoa keho ei voi toimia kunnolla. Uskon, että kaikki mitä pistän suuhuni edistää joko terveyttä tai sairautta. Lihakset tarvitsevat paljon magnesiumia. Lisäksi huolehdin, että saan riittävästi kalaöljyä ja vitamiineja. D-vitamiini on yksi tärkeimmistä. Syön sitä ainakin kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin suositukset sanovat.

Läheisyys tuo voimaa

Nyrkkeily ei ole Evalle maailman tärkein asia.

– Myös pussailu ja halailu on tärkeää. Meillä on uusioperheessämme kaksi lasta. Läheisyys tuo voimaa. Pyrin myös nauramaan mahdollisimman paljon.

Toisinaan Eva tarvitsee myös yksinäisyyttä.

– Silloin menen metsään. Se on myös tärkeä asia hyvinvoinnilleni.

Nyrkkeilystä tai siivoamisesta ei kannata ottaa liikaa paineita

Eva sanoo, että hänen hyvinvointinsa kannalta on tärkeää, että nyrkkeily ei ole jatkuvasti läsnä hänen elämässään.

– Haluan pystyä miettimään myös muita asioita. Jos haluaa rentoutua kunnolla, ei kannata ajatella rentoutumista vaan tehdä jotain aivan muuta. Haluan hengailla hyvien kavereideni kanssa. Minulle myös kaikki taiteelliset asiat ovat hyvin tärkeitä, tykkään kirjoittaa ja olen koukussa opiskelemaani kalustesuunnitteluun. Uskon, että olen maailmanmestari kivuista huolimatta, koska nyrkkeily ei ole minulle maailman tärkein asia. En ota siitä hirveästi paineita.

Eva ei ota paineita myöskään siivoamisesta.

– Pyrin olemaan suurpiirteinen monen asian suhteen. Naapurini sanoi joskus, että koska kaikkea ei voi saada eli onnellista parisuhdetta, onnellisia lapsia ja siistiä kotia, kannattaa valita edes kaksi kolmesta.

X