Terveys

Lakritsi ja verenpaine: Voiko päänsäryn syynä olla sittenkin laku?

Päivittäinen lakun popsinta sai toimittajan voimaan huonosti. Liika lakritsin syönti altistaa verenpaineen nousulle.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Liiallinen lakritsin syöminen voi nostaa verenpainetta.

Päivittäinen lakun popsinta sai toimittajan voimaan huonosti. Liika lakritsin syönti altistaa verenpaineen nousulle.

Joskus yllättävillä asioilla voi olla yhteys toisiinsa – kuten päänsäryllä ja lakuhimolla. Lakritsi on tämän tarinan pahis.

Kärsin syksyllä pitkään jatkuneesta selittämättömästä päänsärystä. Se alkoi aamupäivisin ja jatkui tasaisena jomotuksena pitkin päivää. Särkylääkkeitä kului. Samaan aikaan olo tuntui turvonneelta. Housut kiristivät ja sormukset jäivät jumiin.

Eräänä erityisen tukalana päivänä tajusin ajatella pysähtyä ajattelemaan, että olin syönyt paljon lakritsia. Perso sille ja salmiakille olen aina ollut, mutta jostakin syystä nyt himo oli riistäytynyt käsistä: parinsadan gramman lakupusseja kului viikossa useita, joskus jopa koko pussi päivässä.

Lakritsi nostaa verenpainetta sisältämänsä glykyrritsiinin takia

Päänsäryissäni googlettelin hieman. Lakritsi nostaa verenpainetta lakritsiuutteen sisältämän glykyrritsiinin takia, ja voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia haittoja kuten rytmihäiriöitä, luin Duodecim-lehden artikkelista.

Olihan asia jostakin tuttu, raskauksien aikaisista varoitteluista ainakin. Mutta tärkeitäkin asioita ihminen tunnetusti unohtelee.

Saatuani uudelleen muistutuksen lakritsin ja korkean verenpaineen yhteydestä lakkasin syömästä lakua. Jätin myös päivittäin nauttimani lakritsiuutetta sisältävät yrttiteet juomatta. Tuhnuinen päänsärky lakkasi muutamien päivien kuluessa. Parin viikon päästä huomasin, että sormus pujahti vaivatta sormeen ja housut sutjakasti jalkaan.

En ole käynyt asian takia lääkärillä enkä mitannut verenpainetta, joten kaikki puhe lakritsini ja olotilojeni yhteydestä on spekulaatiota.

Lakritsi ja verenpaine: lakritsiuutteen monet lähteet

Omalla kohdallani asia jäänee arvoitukseksi, mutta pengon lakritsin ja korkean verenpaineen yhteyttä tarkemmin. En usko olevani ainoa suomalainen, joka on jäänyt laku- tai salmiakkikarkkikoukkuun.

Lisäksi tulevat lukuisat muut glykyrritsiinin lähteet: lakritsiuutetta sisältävät pastillit ja purukumit, salmiakilla tai lakritsilla maustetut juomat, alkoholijuomat ja jotkin teelaadut sekä lakritsi- ja salmiakkijäätelö.

Otin yhteyttä Elina Hautaniemeen, joka teki tohtorinväitöksensä lakritsin vaikutuksista verenkiertoelimistön toimintaan. Tutkimuksessa verenpaineeltaan normaalit henkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta.

– Väitöskirjatutkimuksessani Tampereen yliopistossa havaittiin, että lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu välittyy usean mekanismin kautta: lisääntyneen solunulkoisen nestetilavuuden ohella ääreisverenkierron vastus ja suurten valtimoiden jäykkyys lisääntyi. Lisäksi ääreisverisuonista takaisin heijastuva paineaalto kasvoi.

lakritsi verenpaine
Viimeiset lakupalat jäivät pussin pohjalle.

Herkkyys glykyrritsiinille on kuitenkin yksilöllistä.

– Turvallista rajaa lakritsin nauttimiselle on vaikea määrittää, koska ihmisten herkkyys lakritsin haittavaikutuksille vaihtelee. Joillakin henkilöillä jo hyvin pieni määrä lakritsia voi nostaa verenpainetta, kun taas toiset voivat nauttia lakritsia tai salmiakkia kohtuudella ja satunnaisesti, Hautaniemi sanoo.

Omaa herkkyyttä lakritsille ei välttämättä voi tietää etukäteen. Henkilöt, joilla on kohonnut verenpaine, ovat tutkitusti herkempiä lakritsin verenpainetta nostavalle vaikutukselle. Tämän vuoksi heidän tulisi välttää kokonaan lakritsiuutetta sisältäviä valmisteita, Hautaniemi huomauttaa.

Kohonnut verenpaine ei yleensä aiheuta tuntuvia oireita

Ongelmalliseksi asian tekee, että tavallisesti kohonnut verenpaine ei näy eikä tunnu ulospäin. Se voidaan todeta vain mittaamalla.

– Liiallinen lakritsin nauttiminen voi kyllä aiheuttaa myös turvotusta, Hautaniemi huomauttaa ja lisää, että joillakin henkilöillä voidaan todeta lääkärin vastaanotolla veren matala kaliumpitoisuus.

Hän jatkaa, että tiedetään potilastapauksia, joissa lakritsiuutteen nauttimisesta on aiheutunut äärimmäisessä tapauksessa jopa henkeä uhkaavia vaikutuksia.

– Nämä lienevät harvinaisia ja liittyvät yleensä toistuvaan lakritsiuutealtistukseen, runsaisiin käyttömääriin tai mahdollisesti suureen herkkyyteen lakritsin haittavaikutuksille.

Kohtuus kaikessa, voisi tässäkin siis todeta. Lakuhimon aiheuttaman liikasyönnin jälkeen lakritsi on jäänyt kauppaan. Lakritsisia lempiteemakujani juon varoen, korkeintaan kupillisen kerran, pari viikossa.

Lähteenä jutussa käytetty haastattelun lisäksi: laakarilehti.fi. Miten paljon lakritsia on liikaa?

X