Terveys

Liian monella on väärä luulo hedelmällisyydestä – Lapsettomien yhdistys: Totuus pitäisi opettaa jo lukioikäisille

Naisen hedelmällisyys alkaa jyrkästi laskea 35 ikävuoden jälkeen. Lapsitoivetta ei kannata lykätä loputtomiin, sillä hedelmöityshoidotkaan eivät ole tae raskaudesta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Hedelmällisyyden lasku voi tulla monelle lapsitoivetta lykänneelle yllätyksenä, muistuttavat lapsettomuuden asiantuntijat.

Naisen hedelmällisyys alkaa jyrkästi laskea 35 ikävuoden jälkeen. Lapsitoivetta ei kannata lykätä loputtomiin, sillä hedelmöityshoidotkaan eivät ole tae raskaudesta.

Lapsen hankintaa lykätään yhä useammin 30 ikävuoden tuolle puolen – jopa yli 35-vuotiaaksi. Lapsitoiveen lykkäystä tehdään siinä uskossa, että ellei raskaus myöhemmin ala helposti, voidaan turvautua hedelmöityshoitoihin.

Tämä ei ole hedelmällisyyden näkökulmasta lainkaan hyvä ajatus, muistuttaa lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

Tutkimusten mukaan hedelmällisin ikä naisilla on 18–25 vuotta ja miehillä alle 35 vuotta. Naisen hedelmällisyys alkaa jyrkästi laskea 35 ikävuoden jälkeen. Julkisten hedelmöityshoitojen takarajaksi on asetettu 40 vuotta juuri tämän eli heikkenevän hoitovasteen takia.

Hedelmöityshoidot eivät ole tae lapsitoiveen toteutumisesta

Simpukka ry:stä muistutetaan, että hedelmöityshoidot eivät ole tae lapsitoiveen toteutumisesta. THL:n tuoreen Terve Suomi -tutkimuksen mukaan vain noin puolet hedelmöityshoidoissa käyneistä saa hoitojen avulla lapsen. 

”Vaikka käsitys nuoruudesta on pidentynyt, ei hedelmällinen aika ole pidentynyt.”

Tutkimukseen osallistuneista tahatonta lapsettomuutta kokeneista 30–74-vuotiaista naisista 63 prosenttia ja miehistä 59 prosenttia oli hakeutunut lapsettomuustutkimuksiin tai -hoitoihin. Hoitojen avulla lapsen saaneita oli naisista 50 prosenttia ja miehistä 39 prosenttia. 

”Moni ajattelee voivansa lykätä lapsitoivetta myöhemmäksi, koska ovathan hedelmöityshoidot olemassa. Valitettavasti hedelmöityshoidotkaan eivät ole varma keino lapsen saamiseksi, kuten THL:n tutkimus hyvin osoittaa”, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio yhdistyksen tiedotteessa. 

Yli 40-vuotiaalla kuukausittainen hedelmöityksen todennäköisyys on alle viisi prosenttia

Hedelmällisyystietous on asiantuntijoiden mukaan usein melko heikkoa. Esimerkiksi Simpukka ry:n kokemusten mukaan tieto hedelmällisyyden heikkenemisestä tulee monille isona järkytyksenä samoin kuin se, että lapsihaaveiden siirtäminen myöhemmälle iälle voi hankaloittaa lapsen saamista merkittävästi. 

”Vaikka käsitys nuoruudesta on pidentynyt, ei hedelmällinen aika ole pidentynyt”, Savio muistuttaa.

Hän lisää, että mielikuvaan vaikuttavat myös uutiset yli 45-vuotiaiden julkisuuden henkilöiden raskauksista. Tutkimusten mukaan kuukausittainen hedelmöityksen todennäköisyys yli 40-vuotiailla on kuitenkin vain alle viisi prosenttia. 

Lue myös: Tältä lapsettomuus tuntuu – näin 5 tunnettua naista kuvailee

Kenenkään lapsitoiveet eivät saisi jäädä toteutumatta ainakaan tietämättömyyden vuoski – tätä painottavat sekä Simpukka ry että THL.

Simpukka ry ja THL: hedelmällisyysneuvonta osaksi koulujen opetusta

Hedelmällisyystietoutta tulisikin Simpukka ry:n mukaan rutkasti lisätä. Yhdistys toivoo hedelmällisyystietoisuuden sisällyttämistä osaksi toisen asteen opintoja.  

”Tieto omasta hedelmällisyydestä voi auttaa valintojen tekemisessä, vaikka lapsitoive ei olisikaan ajankohtainen. On tärkeää, että nuorilla on tarvittava tieto valmiina. Toiveenamme on, että lapsettomuuskriisiä ei kukaan joutuisi kohtaamaan ainakaan tiedon puutteen vuoksi”, Savio sanoo yhdistyksen tiedotteessa.  

THL on asiassa samoilla linjoilla. Tutkimuspäällikkö Reija Klemetin mukaan hedelmällisyysneuvonta tulisi saada osaksi koulujen terveystiedon opetusta ja hedelmällisyysikäisten terveystarkastuksia ja muuta neuvontaa.

”Näin kenenkään lapsitoiveet eivät jäisi toteutumatta ainakaan tietämättömyyden vuoksi”, Klemetti toteaa THL:n 10. tammikuuta julkaisemassa tiedotteessa.

X