Terveys

Miia Ranisen maskiahdistuksen syyksi paljastui leikkausta vaatinut vika: ”Aivoni olivat tottuneet pärjäämään vähemmällä hapella”

Maskisuosituksen tultua voimaan Miia Ranista harmitti ja hävetti se, että hänen oli todella vaikea pitää kasvomaskia. Lääkärin vastaanotolla selvisi, että maskiahdistukseen oli fysiologinen syy.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kun syy Miia Ranisen maskiahdistukseen löytyi, muutama muukin asia sai selityksen.

Maskisuosituksen tultua voimaan Miia Ranista harmitti ja hävetti se, että hänen oli todella vaikea pitää kasvomaskia. Lääkärin vastaanotolla selvisi, että maskiahdistukseen oli fysiologinen syy.

Helsinkiläinen Miia Raninen, 44, onnistui pitkään pärjäämään vähäisellä maskin käytöllä. Hän työskenteli kotoa käsin, liikkui kävellen tai pyörällä ja kävi kaupassa mahdollisimman ripeästi maski päällä. Silloin harvoin, kun maskia oli esimerkiksi bussissa pakko pitää pidemmän aikaa, olo oli tukala. Ja jos Miia hoiti asioita kaupungilla käyttäen maskia pitkin päivää, jälkikäteen hänen oli vaikea muistaa, missä oikein oli ollut.

– En kiinnittänyt siihen kauheasti huomiota. Ajattelin jotenkin, että jos on kiireinen, stressaava päivä, niin sellaista se on, että pitää kalenterista tsekata, missä on ollut.

Miia opiskelee NLP:tä eli neurolingvististä ohjelmointia, ja syksyllä 2020 opintoihin kuului opetusviikonloppuja läsnä muun ryhmän kanssa. Miia piti kuuliaisesti maskia, vaikka se tuntui todella epämiellyttävältä.

– Illalla oli fyysisesti tosi huono olo; heikotti, väsytti ja särki päätä. Seuraavana päivänä sanoin kouluttajalle, etten muista paljon mitään eilisistä jutuista.

Myöskään visiirin tai ohuen silkkimaskin kanssa ei ollut helppo olla. Alkusyksystä koulutusporukassa sovittiin, että Miia voi olla ilman maskia, kunhan käy koronatesteissä ja pitää reilusti etäisyyttä muihin. Hän oli kohdannut tuttavilta myös ihmettelyä maskiahdistuksestaan, mutta muut koulutukseen osallistuvat suhtautuivat tilanteeseen ymmärtäväisesti.

– Silti tuntui kurjalta, että onko tämä maskin pitäminen oikeasti muka minulle näin vaikeata, Miia muistelee.

Syksyn mittaan maskisuositus tiukentui, ja samoihin aikoihin Miia alkoi kärsiä voimakkaasta kutinasta syvällä nenässään. Hän päätyi varaamaan ajan nenä-, korva- ja kurkkutautien erikoislääkärille yksityiselle lääkäriasemalle, vaikka vaivat tuntuivat hänestä hieman vähäpätöisiltä.

– Kutina nenässä loppui juuri sinä aamuna, kun lääkäriin piti mennä. Minua hävetti jo valmiiksi mennä lääkäriin, koska minulle oli kuittailtu jo aiemmin, että vikinät pois ja maski vaan kasvoille.

Miia päätti kuitenkin käyttää varaamansa ajan – onneksi.

Syy maskiahdistukseen selvisi minuuteissa

Kokenut lääkäri selvitti Miian maskiahdistuksen syyn minuuteissa.

– Lääkäri sanoi nenän tutkittuaan, että et ole tainnut kaivaa nenää tarpeeksi, että laitapa sormi nenään. Kun laitoin sormen nenääni, niin sehän tyssäsi melkein heti, Miia kertoo.

Lääkärin tutkimuksissa selvisi ja röntgenkuvissa varmistui, että Miian nenä oli syystä tai toisesta luutunut vinoon niin, että vasemmassa sieraimessa ilmavirralle oli vain pieni rakonen. Kun lääkäri levitti Miian sierainta pihdeillään, Miia tunsi, miten hengitys alkoi kulkea paremmin.

– Lääkäri sanoi, että aivoni olivat vain tottuneet siihen, että happea tulee vähemmän. Kun piti alkaa käyttää maskia, aivot alkoivat lähettää signaalia, että tämä ei ole hyvä juttu.

Miia muistaa lääkärin todenneen, että kyllä keho yleensä kertoo, jos jokin on vialla, kunhan malttaa kuunnella.

– Onneksin kuuntelin!

Maskiahdistuksesta kärsinyt Miia Raninen ulkona.
Miia Raninen kertoo olleensa koko aikuisikänsä suuri ulkoilman ystävä. Hän miettii, onko tarpeessa päästä ulos heti työpäivän jälkeen ollut kyse myös siitä, että happi ei aiemmin kulkenut kunnolla.

Miia oli kärsinyt maskia käyttäessään nimenomaan tukalasta, ärsyyntyneestä olosta, ei hengenahdistuksesta. Niinpä hän ei ollut tullut ajatelleeksi, että maskiahdistukseen voisi olla näin selkeä, fyysinen syy.

– Oli vapauttavaa kuulla, että olin ollut oikeassa poikkeuksellisen tukalasta olostani maskin kanssa. En yleensä ole sellainen tyyppi, joka alkaisi valittaa ja vikistä turhista. Siksi minulle oli tärkeää selvittää, miksi maskin käyttäminen tuntui niin vaikealta.  Olin pohtinut, onko muilla ihmisillä tosiaan ihan samanlainen olo maskin kanssa, mutta he vain kiltisti käyttävät sitä.

Lue myös: Kun Anna Hanski sairastui covid-19-tautiin, pelottavimpia olivat yöt: ”Olin aseeton tuntemattoman vastustajan edessä”

Nenäleikkauksen jälkeen helpotti

Miia sai lähetteen leikkaukseen, jossa nenän väliseinä murrettiin ja aseteltiin luutumaan parempaan asentoon. Operaatio tehtiin ennen joulua 2020 nukutuksessa, eikä se vaikuttanut nenän muotoon mitenkään. Nukutuksesta herätessään Miia tunsi heti voivansa hengittää entistä paremmin, vaikka sieraimet oli leikkauksen jäljiltä tukittu paksuilla tamponeilla.

Kun syy maskien käytön vaikeuteen löytyi, muutama muukin asia sai selityksensä. Miia ei esimerkiksi ollut aikuisiällä juurikaan nukkunut kyljellään, koska kylkiasento oli tuntunut huonolta. Lääkärin mukaan kyse oli ollut siitä, ettei henki kulkenut nenän kautta juuri ollenkaan kylkimakuulla, kun toinen sierain painui kokonaan kiinni.

– Nykyään nukun kyljelläni melkein aina.

Sisätiloissa ollessaan Miia tunsi aiemmin usein kutinaa nenässään ja epäili syyksi huonoa siivousta, katupölyä tai kosteusongelmia. Leikkauksen jälkeen nenää ei ole kutittanut samaan tapaan. Leikkaus on vaikuttanut myös liikuntaan: tuntuu, kuin kunto olisi kohonnut yhtäkkiä, kun henki kulkee paremmin.

Nykyään kasvomaskin käyttö ei tunnu Miiasta erityisen epämiellyttävältä. Hän haluaakin kannustaa kaikkia maskiahdistuksen kanssa sinnitteleviä tutkituttamaan itsensä asiaan erikoistuneella lääkärillä. Monissa töissä maskia on pakko pitää, ja tilanne voi olla todella tuskallinen, jos maskin kanssa ei pysty hengittämään kunnolla.

Miia ei tiedä, kauanko hän ehti kärsiä nenän väliseinän vinoudesta. Vaiva saattaa olla myös synnynnäinen. Miia ei ole ollut onnettomuudessa tai keksi muuta syytä, jossa nenä olisi voinut murtua ja jäädä vinoon. Terveydenhuollossa vasemman sieraimen tukkeutuneisuutta ei ollut aiemmin huomattu.

– Minulta on tutkittu astmaa ja allergioita pariinkin otteeseen, niin julkisella kuin yksityiselläkin, mutta hengitysvaikeuksille ei ole aiemmin löytynyt mitään selkeää syytä. Viime vuonna kävin koronatestissä neljästi, mutta testi otettiin aina oikeasta sieraimesta.

X