Terveys

Miten myyräkuume tarttuu ja miten se oireilee? Lääkäri vastaa

Miten myyräkuume tarttuu? Millaiset ovat myyräkuumeen oireet? Kuinka kauan taudista toipuminen kestää? Lääkäri Jaakko Halonen vastasi 5 kysymykseen myyräkuumeesta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Myyräkuumeen oireisiin kuuluu muun muassa korkea kuume, pahoinvointi sekä pää-, selkä- ja jäsensärkyä.

Miten myyräkuume tarttuu? Millaiset ovat myyräkuumeen oireet? Kuinka kauan taudista toipuminen kestää? Lääkäri Jaakko Halonen vastasi 5 kysymykseen myyräkuumeesta.

Syksy on otollista aikaa myyräkuumeen tarttumiselle.  Mutta kuinka myyräkuume oikeastaan tarttuu, ja millaiset ovat taudin ensioireet? Esitimme Terveystalon lääkäri Jaakko Haloselle viisi kysymystä myyräkuumesta.

1. Kuinka myyräkuume tarttuu?

Myyräkuumeen aiheuttaa hantaviruksiin kuuluva puumalavirus. Hantaviruksilla tarkoitetaan viruksia, jotka tarttuvat eläimistä ihmisiin.

Puumalavirusta kantavat etenkin metsämyyrät. Myyräkuume ei koskaan tartu ihmisestä ihmiseen.

– Metsämyyrien jätöksistä, kuten virtsasta, jää virusta ulkorakennusten lattioille tai nurkkiin. Ihminen saa virustartunnan hengitysteiden välityksellä esimerkiksi silloin, kun siivotaan piharakennusta ja hengitetään maasta tulevaa pölyä,  Halonen kertoo.

2. Miten myyräkuume oireilee? 

Myyräkuumeessa oireet ilmenevät tyypillisesti muutaman viikon jälkeen tartunnasta. Halosen mukaan taudin itämisaika on noin kahdesta kuuteen viikkoa.

Taudin ensioireet ovat epämääräiset: oireisiin kuuluu muun muassa korkea kuume, pahoinvointi sekä pää-, selkä- ja jäsensärkyä. Halonen huomauttaa, että flunssassakin ilmenevien oireiden takia ihminen ei välttämättä osaa epäillä sairastavansa myyräkuumetta.

Tautia voidaan kuitenkin epäillä myyräkuumeeksi, jos eletään syksyä- tai alkutalvea ja taudinkuvaan ei kuulu hengitystieoireita.

– Diagnoosi tehdään laboratoriokokeiden avulla vasta-ainemäärityksestä. Tämän lisäksi seurataan, millaisia muutoksia virus tekee elimistössä. Potilaalta otetaan verenkuva, tulehdus- ja munuaisarvoja sekä virtsakokeita, Halonen lisää.

Kuumeilun, pahoinvoinnin ja päänsäryn lisäksi myyräkuume aiheuttaa myös munuaisoireita sekä nesteen erityksen häiriöitä.

– Alkuvaiheessa virtsaa ei tahdo tulla ja nestettä kertyy elimistöön. Seuraavassa vaiheessa virtsaa tulee taas huomattavan paljon eli neste erittyy pois, Halonen kertoo.

Myyräkuumeeseen voi liittyä myös verenvuotoa. Halosen mukaan tämä ei kuitenkaan ole yleistä.

– Tyypillisesti taudin oireet ovat rajut, mutta harvoin tarvitaan raskaita hoitoja, Halonen huomauttaa.

myyräkuume
Syksy -ja talvisaikaan kannattaa välttää kontaktia maasta lähtevän pölyn kanssa.

3. Miten kauan toipuminen kestää? 

Myyräkuumeeseen ei ole täsmälääkitystä, koska taudin aiheuttaja on virus. Kipuja voidaan hoitaa särkylääkkeillä.

– Paras lääke kivunhoitoon myyräkuumeessa on parasetamoli. Munuaisten kautta hajoavia särkylääkkeitä ei pidä käyttää, sillä sairaus kuormittaa muutenkin munuaisia, Halonen muistuttaa.

Useimmiten myyräkuume parantuu kotioloissa ja toipuminen kestää oireista riippuen muutamia viikkoja. Pahimmat oireet menevät Halosen mukaan ohi noin viikossa.

– Työkuntoon pääseminen kestää kuitenkin useamman viikon, riippuen kuinka voimakas infektio on.

4. Miten yleinen myyräkuume on? 

Usein myyräkuumetartuntojen määrä kulkee sykleissä, joka on suoraan yhteydessä myyrien määrään. Tästä syystä tartunnat  lisääntyvät useimmiten noin kolmen ja neljän vuoden välein.

– Suomessa on muihin maihin verrattuna suhteellisesti eniten hantavirusten aiheuttamia infektiota. Vuosittain tapauksia on maassamme noin muutama tuhat.

5. Miten tartuntaa voi ehkäistä?

Myyräkuumeelta kokonaan suojautuminen on haastavaa. Halosen mukaan piharakennusten ja vajojen siivoamista kannattaisi välttää syksyisin, jolloin myyräkuumeen riski on suurempi. Myös hengityssuojaimen käyttäminen on suositeltavaa.

– Siivoukset kannattaisi tehdä keväällä. Silloin myyräkuumetta ei esiinny, Halonen vinkkaa.

Lue myös: 

Mononukleoosi eli pusutauti on virustauti, jonka sairastavat käytännössä kaikki – lääkäri vastaa 8 kysymykseen mononukleoosista

Miksi toisille nousee kuume usein, toisille ei juuri koskaan? Lääkäri kertoo

Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

X