Terveys

Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

Miten uudelle kumppanille kannattaa kertoa parantumattomasta sukupuolitaudista, kuten herpeksestä tai kondyloomasta? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutti Elina Tanskaselta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kun uudelle kumppanille kertoo seksitaudista, kannattaa asiantuntijan mukaan olla asiallinen, suora ja rauhallinen.

Miten uudelle kumppanille kannattaa kertoa parantumattomasta sukupuolitaudista, kuten herpeksestä tai kondyloomasta? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutti Elina Tanskaselta.

Jos sinulla on ollut nuoruudessasi klamydia, joka havaittiin ja hoidettiin pois, sinun ei ole pakko ottaa asiaa puheeksi enää uusien kumppaneiden kanssa. Kaikkia sukupuolitauteja ei kuitenkaan ole mahdollista parantaa, vaikka niitä voidaankin hoitaa.

– Kondylooma, sukuelinherpes ja hiv-infektio ovat seksitauteja, joihin ei ole parannuskeinoa ja jotka voivat tarttua myös oireettomassa vaiheessa. Niistä on asianmukaista puhua uuden kumppanin kanssa, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Sukupuolitaudista kertominen jännittää etukäteen

Monia puhuminen sukupuolitaudista jännittää, sillä uuden kumppanin reaktio pelottaa. Annan keskusteluissa asian on nostanut esille nimimerkki *Ilona*.

”Miten ’uussinkku’ eli 8 avioliittovuoden jälkeen eronnut ja lapseton, reilu kolmekymppinen hyvännäköinen sekä korkeasti koulutettu ja uralla menestynyt nainen löytää uuden miehen, jos naisella sattuu olemaan sukupuoliherpes? Siis miten asiasta voi kertoa uudelle potentiaaliselle miesystävälle ilman että seurauksena on automaattisesti pakit?

En ole antanut kyseisen vitsauksen pilata elämääni. Alkuaikojen morkkisten jälkeen asia on mennyt lähinnä lääkittävissä olevana riesana, ja nykyään käytänkin jatkuvaa estolääkitystä, joten episodeista ei ole vaivaa. Ex-mieheni oli avarakatseinen, ja asia ei häntä haitannut, mutta millä todennäköisyydellä tapaan toisen mukavan miehen, jota asia ei vaivaa? Aina kuitenkin on olemassa se riski, että uusi kumppani voisi saada tartunnan, vaikka aina kondomia käyttäisikin.”

Lue lisää Herpes ja ihmissuhteet -keskusteluketjusta.

Kerro mahdollisimman pian ja ole rauhallinen

Tanskanen suosittelee kertomaan sukupuolitaudista uudelle kumppaniehdokkaalle mahdollisimman pian.

– Tällöin kumppani saa itse mahdollisuuden päättää siitä, miten haluaa toimia tartuntariskin suhteen. Yksi vanha, aina toimiva ja hyvä näkökulma on se, että tee toiselle niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän.

Kertomistilanteessa kannattaa Tanskasen mukaan olla asiallinen, suora ja rauhallinen.

– Oma tunnetila välittyy kumppanille. Kannattaa miettiä etukäteen, mitä kysyttävää kumppanilla mahdollisesti on ja ottaa myös etukäteen selvää vastauksista.

Miten seksitaudista voi kertoa kumppanille?
Seksitaudista kertominen ei ole helppoa. Asiantuntija kuitenkin kannustaa kertomaan sukupuolitaudista uudelle kumppaniehdokkaalle mahdollisimman pian.

Keskustelu saattaa mennä odotettua paremmin

Moni pelkää, että tieto seksitaudista järkyttää uutta kumppania jopa niin paljon, että tämä haluaa lopettaa tapailun.

– Toki voi olla, että tieto on kumppanille järkytys, jolloin hän todennäköisesti tarvitsee aikaa sulatella asiaa ja asianmukaista, rauhoittavaa tietoa, Tanskanen kertoo.

Tanskasen mukaan on kuitenkin myös mahdollista, että uusi kumppani arvostaa kertojan rehellisyyttä ja vastuunkantoa.

– Monesti kun pelkäämme kovasti jonkin hankalan asian puheeksi ottamista, niin itse keskustelu meneekin paremmin kuin olisi osannut kuvitella.

Seksiin edetessä on tärkeää huolehtia turvallisuudesta

Kun kumppanin kanssa alkaa harrastaa seksiä, on tärkeää keskustella seksin turvallisuudesta ja siitä, miten uusi kumppani voisi suojautua sukupuolitaudilta mahdollisimman tehokkaasti. Kondomia on tärkeää käyttää oikeaoppisesti. Silti on tärkeää tiedostaa, että sekään ei estä tartuntoja täysin varmasti.

– Kondomi suojaa seksitautitartunnoilta hyvin, mutta se ei suojaa täydellisesti sukuelinherpekseltä tai kondyloomaa aiheuttavalta papilloomavirukselta. Käsiseksiä on turvallista harrastaa, Tanskanen muistuttaa.

Jos kondomia ei haluta käyttää tai sen käyttö halutaan jossain vaiheessa lopettaa, Tanskanen suosittelee lääkärin puoleen kääntymistä.

– Ennen kondomin käytön lopettamista kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa siitä, mikä tilanne on ja miten kannattaa toimia, jotta tartuntariski olisi mahdollisimman pieni.

Seksitauti ei ole maailmanloppu

Tanskasen mukaan seksitaudit tuottavat häpeää, jonka hän soisi hälvenevän. Vaikka seksitaudeista ei juuri puhuta, osa niistä on melko yleisiä.

– Häpeä voi estää esimerkiksi hoitoon hakeutumista ja tartunnasta kertomista. Toisekseen seksitautitartunta ei tarkoita missään nimessä maailmanloppua. Oireita voidaan hoitaa, eikä tänä päivänä esimerkiksi hiv-infektio laske elinajanennustetta, mikäli siihen aloitetaan ajoissa lääkitys, Tanskanen sanoo.

Lue myös:

Voiko genitaaliherpes tarttua oireettomalta? 10 kysymystä vaietusta sukupuolitaudista

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Suhtaudutaanko HIV-positiivisiin yhä ennakkoluuloisesti?

X