Terveys

Voiko genitaaliherpes tarttua oireettomalta? 10 kysymystä vaietusta sukupuolitaudista

Tiesitkö, että genitaaliherpes eli sukuelinherpes on yksi herkimmin tarttuvista sukupuolitaudeista? Kysyimme lääkäriltä 10 kysymystä ikäviä oireita aiheuttavasta viruksesta, jota moni kantaa tietämättään.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Sukuelinherpes alkaa usein kuumotuksen, kutinan ja kirvelyn tunteella.

Tiesitkö, että genitaaliherpes eli sukuelinherpes on yksi herkimmin tarttuvista sukupuolitaudeista? Kysyimme lääkäriltä 10 kysymystä ikäviä oireita aiheuttavasta viruksesta, jota moni kantaa tietämättään.

Sukuelinherpes eli genitaaliherpes on viruksen aiheuttama sukupuolitauti. Kuten muutkin sukupuolitaudit, herpeksen saaminen voi aiheuttaa häpeää ja syyllisyyttä. Se on kuitenkin täysin turhaa, sillä herpeksen tarttuminen ei välttämättä ole kiinni siitä, onko seksin aikana käytetty kondomia. Herpeksen voi myös saada oireettomalta kumppaniltaan.

Ihotautien- ja ihoallergologian erikoislääkäri Risto Oksman Mehiläiseltä antoi vastaukset kymmeneen sukuelinherpekseen liittyvään kysymykseen.

1. Kuinka yleinen tauti genitaaliherpes on?

Huuliherpeksen tavallisimmin laukaiseva Herpes simplex 1 -virus on suurimmalla osalla suomalaisia. Sukuelinherpestä aiheuttavaa Herpes simplex 2 -virusta puolestaan kantaa alle 10 prosenttia väestöstä. Herpesvirukset menevät toisaalta myös ristiin, eli huuliherpes voi tarttua sukuelimiin ja sukuelinherpes huuliin.

2. Mikä ovat sukuelinherpeksen oireet?

Ensin ulkoisiin sukupuolielimiin limakalvoille tai sukuelinten lähellä olevalle ihoalueelle, esimerkiksi pakaraan, ilmaantuu kuumotusta, kutinaa, kirvelyä ja kihelmöintiä.

Sen jälkeen pieniä, yleensä selviä nesterakkuloita alkaa kehittyä. Rakkulat ovat arkoja ja kipeytyvät. Aluksi rakkulaneste on kirkasta, mutta vähitellen se muuttuu sameaksi ja usein kellertäväksi. Lopulta rakkulat puhkeavat ja aiheuttavat haavapinnan, joka on yleensä hyvin herkkä.

Kun herpes puhkeaa ensimmäistä kertaa, usein myös nivustaipeessa olevat imusolmukkeet turpoavat ja muuttuvat aroiksi. Myös kuumetta tai yleisoireita voi ilmetä.

Joskus herpeksen puhkeaminen voi olla vaillinaista, jolloin iho ärtyy vain vähän. Tällöin ihminen ei välttämättä itsekään tiedä, onko hänellä tautia vai ei. Joillakin ihmisillä oireita ei tule lainkaan, vaikka virusta olisi iholla.

3. Miten sukuelinherpes tarttuu?

Herpes tarttuu rakkulanesteen koskettaessa limakalvoa tai ihoa. Jos itsellä on herpes, rakkuloita ei kannata kosketella ja käsihygieniasta tulee huolehtia, jotta virusta ei tule levittäneeksi muihin.

Herpes on hyvin herkkä tarttumaan. Kun sukuelinherpes on aktiivisessa eli oireita aiheuttavassa vaiheessa, se on yksi herkimmin tarttuvista sukupuolitaudeista.

4. Täytyykö herpeksen välttämättä olla aktiivisessa vaiheessa tarttuakseen?

Tiedetään, että jopa 15 prosenttia herpesviruksen kantajista voi erittää virusta oireettomassa vaiheessa. Herpes voi siis tarttua myös oireettomalta.

5. Estääkö kondomi tartunnan?

Kondomi suojaa hyvin ne kohdat, jotka kondomi peittää. Jos herpes on esimerkiksi kivesten alueella, häpyhuulten reunoilla tai muualla ihossa, se ei anna suojaa.

Voi olla viisasta odottaa, että herpes on kokonaan parantunut, ennen kuin seksiä harrastaa. Koska herpes on usein kivulias ja arka, seksi ei välttämättä edes ole herpeksen kanssa kovin kivaa. 

6. Miten herpestä hoidetaan?

Sukuelinherpeksen hoitoon on olemassa suun kautta otettava reseptilääke, joka estää viruksen lisääntymisen. Jos lääke otetaan taudin varhaisessa vaiheessa, se lopettaa oireilun melko pian ja estää herpeksen pahenemisen. Rupivaiheessa lääkkeestä ei enää ole hyötyä.

Voiteet ovat sukuelinherpeksen suhteen heikkotehoisia. Sukuelinherpes on äkäisempi tauti kuin huuliherpes.

7. Kuinka kauan paraneminen kestää?

Herpes paranee noin kahdessa viikossa. Ensimmäinen tauti on usein raju ja voi kestää kauemmin.

8. Onko herpeksen uusiutumista mahdollista estää?

Uusiutumista on hankala estää, sillä puhkeamiseen ei välttämättä tarvita erityistä syytä. Herpes voi puhjeta omia aikojaan.

Herpeksen voi myös laukaista jokin stressitekijä, jonka vuoksi ihmisen vastustuskyky laskee. Henkinen stressi, kuukautiset, voimakas auringonpaiste ja flunssa tai muu tulehdustauti voivat aiheuttaa herpeksen uusiutumisen.

9. Voiko sukuelinherpeksellä olla vakavia seurauksia?

On mahdollista, mutta onneksi harvinaista, että sukuelinherpes johtaa vakavaan tilaan. Joskus herpes voi yleistyä ja levitä muualle ihoon. Se voi myös aiheuttaa aivojen virustulehdusta.

Jos äidillä on aktiivisessa vaiheessa oleva herpes, se voi tarttua lapseen synnytyksessä. Tällöin lapsi voi saada yleistyneen herpeksen, joka voi olla vakava.

10. Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Jos epäilee sukuelinherpestä, varsinkin ensimmäistä kertaa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää, onko kyseessä todella herpes. Lääkäriltä saa hoito-ohjeet ja useamman reseptin valmiiksi. Jos herpes sitten uusiutuu, lääkityksen pystyy aloittamaan heti ja herpes saadaan hoidettua nopeammin pois.

Myös silloin, jos herpesrakkuloita leviää muualle kehoon tai herpeksen lisäksi esiintyy kuumetta ja päänsärkyä, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lue myös:

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Onko valkovuotosi normaalia? Runsas valkovuoto ja tympeä haju voivat olla merkki tulehduksesta

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

X