Terveys

Opi meditoimaan, saat nopeasti konkreettisia terveyshyötyjä – 5 vinkkiä aloittelijalle

Tykyttääkö sydän, vaivaako stressi tai unettomuus? Kokeile meditaatiota. Jooga- ja meditaatio-opettaja Mia Jokiniva antaa vinkit aloittelijoille.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Tykyttääkö sydän, vaivaako stressi tai unettomuus? Kokeile meditaatiota. Jooga- ja meditaatio-opettaja Mia Jokiniva antaa vinkit aloittelijoille.

Säännöllinen meditaatioharjoitusten tekeminen on monin tavoin hyödyllistä. Se rauhoittaa hengitystä, pienentää syketiheyttä, vaimentaa hermostollista stressireaktiota ja rentouttaa lihaksia. Lisäksi keskittymiskyky paranee, kun ajatus ei harhaile ensimmäisen ärsykkeen tai ajatuksen perässä.

Säännöllinen meditaatioharjoittelu saattaa myös auttaa nukahtamaan nopeammin.

1. Istu oikein

meditaatio_kuva_1

Suurin osa meditaatioharjoituksista tehdään istualtaan. Harjoitukset on myös järkevintä aloittaa istuen, sillä silloin et tee mitään muuta kuin istut. Asennon on tarkoitus olla rennon miellyttävä. Jos saavutat sen seinään nojaamalla tai tuolissa, usko kehoasi.

Istu selkä suorana ja huomioi etenkin alaselkä: sen tulee olla tuettu ja suora. Pää ei ole eteenpäin työntyneenä, kuten isolla osalla istumatyötä tekevistä, vaan korvien tulee olla hartioiden yläpuolella.

2. Hengitys auttaa alkuun

meditaatio_kuva_2

Valmistaudu siihen, että kun istuudut alas ja suljet silmäsi, päässä saattaa vilistää ajatus jos toinenkin.

Voit laskeutua harjoitukseen tekemällä muutaman hengitysharjoituksen. Aseta toinen käsi pallean ja toinen rinnan päälle. Hengitä joka toisella sisäänhengityskerralla ylempään ja joka toisella alempaan käteen. Tee hengitysharjoitusta kymmenkunta kierrosta ja sen jälkeen unohda hengitykseen keskittyminen.

Anna ajatusten tulla ja mennä niihin takertumatta.

3. Etene omaan tahtiin

meditaatio_kuva_3

Meditaatioharjoitus ei ole tavoitteellinen suoritus. Se rentouttaa kehoa, vaikka ajatus harhailisi.

Klassinen meditointiharjoitussääntö ”puoli tuntia illalla, puoli tuntia aamulla” ei ole kaikille mahdollinen. Tee se, minkä ehdit. Joinakin päivinä se on viisi minuuttia, toisina se on vartti. Luota siihen, että harjoituksesta tulee niin hyvä olo, että sitä tekee mieli jatkaa.

Mikäli meditaatioharjoitus ei onnistu joka päivä samaan aikaan, harjoituksen voi tehdä vaikkapa ruokatunnilla tai bussissa.

4. Apuvälineet käyttöön

meditaatio_kuva_4

Lootusasento ei tee meditoinnista ”hyvää”. Muista, ettei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaoppista meditointiasentoa. Polville ja selälle turvallisessa istuma-asennossa lantio on polvien yläpuolella ja alaselkä suora.

Jos tarvitset hyvän asennon löytämiseksi apuvälineitä – kuten tyynyjä, meditaatiopenkkiä tai tavallista tuolia – käytä niitä.

5. Vaihtele harjoitusta

meditaatio_kuva_5

Meditaatioharjoituksen voi tehdä myös kävellen. Liikemeditaatiossa ollaan tietoisia omasta liikkuvasta kehosta: miltä askellus tuntuu, miten kehoa kannattelee ja miten hengitys kulkee.

Joidenkin mielestä kävelymeditaatio on helpompaa kuin istuminen, osan mielestä se on vaikeampaa. Kannattaa kokeilla kumpaakin.

Kuvauspaikka: Urban Mandala -joogastudio

Lue myös:

Treenaa litteä vatsa kahvakuulan avulla – 7 vinkkiä, joiden avulla saat coren kuntoon

Avaa kireät takareidet – 5 tehokasta venytystä

Testissä edulliset nettijoogat – Huomioi ainakin nämä 5 asiaa

X