Terveys

Prebiootit ovat vatsalle yhtä tärkeitä kuin probiootit – lukuisia terveysvaikutuksia

Olet todennäköisesti kuullut probiooteista, mutta tunnetko jo prebiootit? Prebiootit muun muassa edistävät ruoansulatusta, vähentävät kehon hiljaista tulehdusta ja parantavat hormonitasapainoa. Listasimme hyvät prebioottien lähteet.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Prebiootit ruokkivat suoliston hyviä bakteereja ja edistävät vatsan terveyttä.

Olet todennäköisesti kuullut probiooteista, mutta tunnetko jo prebiootit? Prebiootit muun muassa edistävät ruoansulatusta, vähentävät kehon hiljaista tulehdusta ja parantavat hormonitasapainoa. Listasimme hyvät prebioottien lähteet.

Moni tietää, että probiootit auttavat pitämään suoliston terveenä ja parantavat koko kehon vastustuskykyä, mutta yhtä tärkeitä ovat prebiootit. Prebiootit nimittäin ovat probioottien ruokaa.

Mitä enemmän ravintoa probiooteilla on käytössään, sitä tehokkaammin ne pääsevät toimimaan, kasvamaan ja edistämään elimistön terveyttä.

Prebiootit vähentävät tulehdusta, parantavat kolesterolia ja ehkäisevät ylipainoa

Prebiooteilla on tärkeä rooli terveyttä edistävien probioottien ravintona, mutta niillä on myös itsenäisiä terveysvaikutuksia. Kun probiootit käyttävät prebiootteja ravintonaan, sivutuotteena syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on terveydelle myönteisiä vaikutuksia.

Prebioottien on todettu esimerkiksi vähentävän kehon hiljaista tulehdusta, jonka uskotaan olevan monen länsimaisen sairauden takana. Ne näyttävät myös parantavan kolesteroliarvoja, hormonitasapainoa ja ruoansulatusta, vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, edistävän kalsiumin imeytymistä ja estävän hiivaa sekä ummetusta. Joidenkin tutkimusten mukaan prebiootit voivat jopa ehkäistä paksusuolen syöpää.

Prebiooteista on hyötyä myös painonhallinnalle. Eläinkokeiden perusteella prebiootit vaikuttavat niihin hormoneihin, jotka säätelevät näläntunnetta. Ne voivat edistää aterian jälkeistä kylläisyyden tunnetta, ehkäistä ylipainoa ja auttaa painonpudotuksessa. Se jo tiedetäänkin, että ravintokuidut ylipäätään liittyvät alhaisempaan painoindeksiin ja suojelevat liikalihavuudelta.

Mutta mistä prebiootteja oikein saa?

Tietyt kasvikset ovat prebioottien lähteitä

Prebiootit ovat hitaasti imeytyviä tai imeytymättömiä hiilihydraatteja, pääosin kuituja. Ne eivät nosta verensokeria, koska ne eivät imeydy vereen. Tämä johtuu siitä, että ihmisen vatsa ei sulata prebiootteja, vaan suoliston bakteerit, probiootit, hoitavat sulatuksen.

Prebiootteja, tarkemmin sanottuna inuliinia ja oligofruktoosia, on muun muassa pavuissa, linsseissä, kaurassa, rukiissa, marjoissa, maa-artisokassa, sikurijuuressa, parsassa, sipulissa, valkosipulissa ja purjossa. Prebioottiset ruoat kannattaa mahdollisuuden mukaan syödä raakana tai höyrytettynä, sillä kypsennys tuhoaa osan tärkeistä aineista.

Ei ole täysin varmaa, kuinka paljon prebiootteja ihminen tarvitsee päivittäin. Asiantuntijoiden mukaan noin 4–5 grammaa vaikuttaa olevan optimaalinen määrä.

Eniten prebiootteja on maa-artisokassa, jossa niitä on 35 prosenttia juureksen koostumuksesta, ja sikurijuuressa, jossa prebioottien osuus on jopa 65 prosenttia.

Kaikkien vatsoille prebiootit eivät terveysvaikutuksistaan huolimatta välttämättä sovi. Prebiootit voivat aiheuttaa joillekin ihmisille vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipua. Erityisesti ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät ja FODMAP-hiilihydraateille herkät voivat saada prebiooteista ikäviä oireita.

Lähteet: Authority Nutrition, Dr. AxeHealth, Huffington Post, MindBodyGreen

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Probiootit – Anna hyvien pöpöjen parantaa

Tuovatko viljat vatsavaivoja ja iho-oireita? Kokeile näitä viljattomia kuidun lähteitä

X