Terveys

Puhdista keho hyvällä ravinnolla – 16 vinkkiä

Teksti:
Anna.fi

Kehon puhdistaminen alkaa jo ruokakaupassa. Panosta ruuan laatuun ja valitse ostoskoriisi puhtaita raaka-aineita. Olo muuttuu virkeämmäksi ja vatsavaivat hellittävät!

kasvikset

1. Valitse huolellisesti, mitä syöt ja juot, sillä elimistösi puhtaus ja vatsasi sekä suolistosi hyvinvointi riippuvat pitkälti ravitsemuksestasi.

2. Syö säännöllisesti. Kehosi aineenvaihdunta pysyy käynnissä, kun se saa säännöllisesti polttoainetta. Syö 3–4 tunnin välein kohtuukokoisia annoksia ja vältä napostelua. Säännölliset ruoka-ajat mahdollistavat myös säännöllisen suolen toiminnan.

3. Panosta hiilihydraattien laatuun. Vähennä ja vältä valkoista sokeria ja puhdistettuja (valkoisia) viljatuotteita.

4. Lisää ruokavalioosi kuituja. Niitä saat hyvistä hiilihydraattilähteistä, kuten vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja täysjyväviljasta. Runsaskuituiset tuotteet sisältävät usein myös paljon terveyttä edistäviä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Kuitu ehkäisee sekä ummetusta että ripulia sitomalla vettä ja lisäämällä ulosteen massaa. Kuidut myös tasaavat verensokeria aterioinnin jälkeen.

5. Kiinnitä huomiota rasvan laatuun. Edes laihduttaja ei voi hylätä rasvoja kokonaan; jokainen yksittäinen solu tarvitsee rasvaa toimiakseen. Elimistö kaipaa sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvahappoja. Moni saa liian paljon tyydyttynyttä rasvaa ja liian vähän tyydyttymätöntä. Tyydyttyneet rasvahapot nostavat esimerkiksi kolesterolia. Eläinperäinen rasva on usein tyydyttynyttä, esimeriksi maidon rasvasta yli 60 prosenttia on tyydyttynyttä. Mutta myös kasvirasvoja kovetetaan teollisissa prosesseissa. Teollisesti kovetetut transrasvat vältät jättämällä kauppaan tuotteet, joissa lukee kovetettu kasvirasva.

6. Välttämättömiä ja hyviä rasvahappoja saat parhaiten rasvaisesta kalasta ja kylmäpuristetuista kasviöljyistä sekä pähkinöistä, siemenistä ja esimerkiksi avokadosta. Harkitse omega-rasvahappojen nauttimista purkista, jollet syö kalaa kahta kertaa viikossa.

7. Vältä prosessoituja elintarvikkeita. Lue elintarvikkeiden pakkausmerkinnät, sillä rasvan määrä ja laatu sekä suolapitoisuus selviävät vain tavaamalla. Jätä kaupan hyllylle tuotteet, joissa tyydyttyneen rasvan osuus nousee yli kolmannekseen kokonaisrasvasta.

8. Kiinnitä huomiota suolapitoisuuteen. Suosi elintarviketuotteita, joiden suolapitoisuus on enintään 0,7 prosenttia. Suolaa voi korvata esimerkiksi yrteillä ja suolattomilla mausteilla.

9. Saathan tarpeeksi proteiinia? Hyviä lähteitä ovat kala, kana ja muu vaalea sekä vähärasvainen liha. Proteiinia on myös täysjyväviljassa, soijassa, pähkinöissä, siemenissä, manteleissa ja pavuissa.

Nauti nesteitä

10. Aikuisesta puolet on vettä. Virtsan, hikoilun ja uloshengityksen kautta meistä poistuu päivittäin 2–3 litraa nestettä. Pidä huolta, että saat nestettä takaisin noin kaksi litraa juomista ja litran ruoasta. Juo vettä enemmän, jos liikut paljon tai olet esimerkiksi sairas.

11. Ajoita juominen ruokailujen väliin. Vesilitran juominen ruokailun yhteydessä laimentaa vatsahappoja ja hidastaa näin ruoansulatusta.

12. Vesi on paras janojuoma. Vältä esimerkiksi hiilihappojuomia, koska ne muun muassa lisäävät kaasua elimistöön ja pahentavat ilmavaivoja.

13. Suosi teetä sekä hedelmä- ja marjamehuja. Muista kuitenkin, että mehujen mukana saatat nauttia yllättävän määrän kaloreita.

14. Suosi vihreää ja valkoista teetä, rooibosta sekä yrtti- ja mausteteitä. Ne tekevät hyvää vatsalle ja suolistolle sekä puhdistavat elimistöä. Tee kannattaa ostaa luomuna. Esimerkiksi lakritsinjuuritee hoitaa mahalaukun ärsyyntyneitä limakalvoja, myös kamomilla rauhoittaa.

15. Kahvi ja musta tee eivät ole vatsa- ja suolistovaivoista kärsivän juoma. Kahvi voi aiheuttaa muun muassa närästystä ja kuivattaa elimistöäsi, koska se edistää virtsaneritystä.

16. Vältä alkoholia. Alkoholi saattaa vaurioittaa koko ruoansulatuskanavaa. Alkoholi myös pahentaa vatsa- ja suolisto-ongelmia. Se on haitaksi elimistösi puhtaudelle kuormittaessaan muun muassa maksaa, haimaa ja aivoja.

Teksti: Taru Jussila

X