Terveys

Miksi ruumiinlämpö jää sahaamaan virusinfektion jälkeen? Lääkäri vastaa

Virusinfektion jälkeen esiintyvä sahaava kuume on harvinainen ja yleensä vaaraton vaiva. Lääkärin mukaan sahaava kuume rauhoittuu usein itsestään, eikä se voinnin salliessa estä esimerkiksi töihin palaamista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Sahaavaa kuumetta esiintyy lääkärin mukaan tyypillisesti nuorilla naisilla.

Virusinfektion jälkeen esiintyvä sahaava kuume on harvinainen ja yleensä vaaraton vaiva. Lääkärin mukaan sahaava kuume rauhoittuu usein itsestään, eikä se voinnin salliessa estä esimerkiksi töihin palaamista.

Sahaava kuume esiintyy usein virusinfektion kuten tavallisen flunssan jälkeen. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa parantumisesta huolimatta kehon lämpö alkaa nousta yllättäen.

Mutta mistä sahaava kuume kertoo ja miten sitä tulisi hoitaa? Kysyimme asiaa Terveystalon yleislääkäri Toni Vänniltä.

Mistä sahaava kuume kertoo?

Sahaava kuume on melko harvinainen ja yleensä vaaraton vaiva. Sahaavassa kuumeessa kehon termoregulaatio, eli lämmön säätely, menee sekaisin.

– Puhutaan niin sanotusta termostaattilämpöilystä. Silloin itse tauti on parantunut, mutta kehon lämpö pysyy yleensä siinä 37–37,5 asteessa. Harvoin parantumisen jälkeen kuume onkaan kovin korkea, vaikka sekin on mahdollista, Vänni sanoo.

Mikä aiheuttaa sahaavan kuumeen?

Kuumeen tarkoitus on parantaa elimistön puolustuskykyä, vaikkakin pitkään jatkuva korkea kuume on vaarallinen. Syytä sahaavaan kuumeeseen ei Vännin mukaan täysin tiedetä. Autonomisella hermostolla on kuitenkin osansa, sillä se säätelee kehon lämpöä.

Kuumeessa ruumiinlämpö kohoaa normaalia korkeammaksi, koska lämmönsäätelykeskus tulkitsee normaalin ruumiinlämmön liian alhaiseksi ja lämmönsäätelymekanismit pyrkivät nostamaan ruumiinlämmön uudelle tavoitetasolle. Tällöin ihon verenkierto vähenee ja iho kalpenee.

Kun kuume alkaa laskea, lämpöä poistuu hikoilun kautta, kunnes ruumiinlämpö on normaali.

– Esimerkiksi infektiotaudissa vereen vapautuu sytokiineja ja prostaglandiineja, jotka välittävät keskushermostoon viestin, että jokin on vialla. Se taas vaikuttaa lämmönsäätelykeskukseen ja sitä kautta autonominen hermosto alkaa säätelemään verisuonia ja verenkiertoa. Mitä laajemmat verisuonet, sitä enemmän lämpöä haihtuu ja kehon lämpö laskee. Mitä pienemmät verisuonet taas ovat, sitä vähemmän lämpöä karkaa kehosta ja lämpötila nousee. Tähän perustuu myös kuumeilun tunne: kasvot voivat punoittaa ja tulee vilunväristyksiä.

Kenellä sahaavaa kuumetta voi esiintyä?

Vännin mukaan tyypillisimmin sahaavaa kuumetta esiintyy nuorilla naisilla. Syytä sille ei kuitenkaan tiedetä.

Myös kroonisten sairauksien, kuten väsymysoireyhtymän, yhteyttä sahaavaan kuumeeseen on pohdittu.

– Väsymysoireyhtymään voi liittyä lämpöilyä virusinfektioiden jälkeen. Tutkimuksissa on tarkastelu, kuinka väsymysoireyhtymä liittyy sahaavaan kuumeseen, etenkin, jos tulee jotain muuta oireita, kuten uupumusta. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Sahaavasta kuumesta puhutaan, kun parantuneen infektiotaudin jälkeen potilaalla ilmenee pientä lämmönvaihtelua. Termi fever unknown origin tarkoittaa Vännin mukaan puolestaan, että ihmisellä esiintyy korkeaa, sahaavaa kuumetta, mutta syytä lämpöilylle ei tiedetä.

– Tutkimuksessa yleensä selviää, että taustalta löytyy muita sairauksia, kuten sidekudossairaus, infektio, HIV tai reumasairaus. Myös jotkut syöpäsairaudet voivat aiheuttaa kuumeilua.

Onko sahaava kuume vaarallinen?

Matala sahaava kuume ei ole vaarallinen, eikä sitä itse välttämättä edes huomaa.

– Jos kuume nousee 39–40 asteeseen, niin se alkaa olemaan taas vaarallista, koska voi tulla esimerkiksi kudosvaurioita, Vänni muistuttaa.

On myös hyvä muistaa, että kehon lämpötila vaihtelee ihmisillä paljon.

– Naisilla lämpötila voi vaihdella kuukautisten aikana puolikin astetta helposti. Lämpötila riippuu myös siitä, mistä ihmiset mittaavat lämpöä – suusta, korvasta vai kainalosta – sekä millaisella mittarilla. Pieni lämmönnousu ei ole vaarallista.

Nainen mittaa kuumetta kuumemittarilla. Usein sahaava kuume on vaaratonta.
Pieni lämmönvaihtelu on lääkärin mukaan usein harmitonta.

Kuinka sahaavaa kuumetta tulisi hoitaa?

Saahava, matala kuume rauhoittuu yleensä itsestään ja sen takia ei esimerkiksi tarvitse jäädä kotiin, jos vointi niin sallii.

– Jos vointi on hyvä, saa puuhastella normaalisti asioita, Vänni sanoo.

Lääkäriin kannattaa Vännin mukaan mennä silloin, jossa lämpöily on jatkunut jo pari viikkoa ja se huolestuttaa itseä.

– Lääkärissä katsotaan verikokeet, tulehdusarvot sekä tarkastetaan, että muun muassa poskiontelot ovat siistit. Poskiontelotulehdus flunssan jälkeen voi hyvinkin pitää lämpöilyä yllä. Jos potilaan vointi on hyvä, tilannetta voidaan hetki myös seurata.

Lue myös:

Miksi toisille nousee kuume usein, toisille ei juuri koskaan? Lääkäri kertoo

Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Missä flunssaviruksia on paljon ja missä vähän? Kysyimme asiantuntijalta

X