Terveys

Syyhy leviää nyt näissä tilanteissa – bussissa tai kätellessä tartuntaa on turha pelätä

Syyhyn tarttuminen vaatii yleensä pitkäaikaisen läheisen ihokontaktin – tyypillisesti päiväkodissa, kotona tai seksikumppanien kesken. Ihmisen ulkopuolella syyhypunkki elää vain noin 1–3 vuorokautta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Syyhy tarttuu herkästi samassa taloudessa asuvien kesken esimerkiksi samassa sängyssä nukkuessa.

Syyhyn tarttuminen vaatii yleensä pitkäaikaisen läheisen ihokontaktin – tyypillisesti päiväkodissa, kotona tai seksikumppanien kesken. Ihmisen ulkopuolella syyhypunkki elää vain noin 1–3 vuorokautta.

Syyhyn tarttuminen mietityttää nyt monia, sillä kovaa kutinaa aiheuttava syyhypunkki leviää Suomessa. Tapausmäärät ovat olleet kasvussa jo useamman vuoden syistä, joita asiantuntijatkaan eivät tarkalleen tiedä. Mistä tartunnat tulevat, missä tilanteissa syyhyn tarttuminen yleisimmin tapahtuu ja kuinka tartuntariskiä voi vähentää?

Kysyimme asiantuntijalta, THL:n ylilääkäri Leif Lakomalta.

– Syyhy tarttuu ihmisestä toiseen pääsääntöisesti ihokontaktissa. Kättelyssä ja nopeassa halaamisessa tartunta ei yleensä vielä tapahdu, vaan se vaatii pitkäaikaisen läheisen kontaktin, hän kertoo.

Lue myös: Juha, 45, hoiti perheensä syyhyn netistä tilaamallaan rikillä: ”Syyhy lähti muutamassa päivässä 15 eurolla” – asiantuntijat eivät suosittele

Syyhyn tarttuminen – vaaranpaikkoja seksikontaktit, päiväkodit, asuntolat ja koti

Tyypillisiä tartuntatilanteita ovat seksikontaktit sekä päiväkotiympäristö, jossa lapset viettävät aikaa ja leikkivät läheisissä kontakteissa. Myös esimerkiksi vanhainkodit, erilaiset asuntolat ja tilat, joissa asuu paljon ihmisiä samoissa tiloissa, ovat alttiimpia syyhyn leviämiselle.

Kaikkein herkimmin syyhy kuitenkin tarttuu samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten kesken, sen jälkeen kun se on talouteen esimerkiksi edellä mainittuja väyliä päässyt.

Tarttuminen vaatii läheisen pitkäaikaisen kontaktin siksi, että syyhypunkki pysyy elossa vain ihmisen iholla, Lakoma muistuttaa. Se elää ihmisen ulkopuolella vain noin 1–3 vuorokautta, vain harvemmin tämän pidempään.

Syyhypunkki ei myöskään hypi paikasta tai ihmisestä toiseen vaan pyrkii pysyttelemään iholla. Eläviä punkkeja voi kuitenkin tarttua vaatteisiin, vuodevaatteisiin ja pyyhkeisiin, joita syyhytartunnan saanut käyttää.

Kotioloissa syyhy leviääkin suoran ihokontaktin lisäksi esimerkiksi samassa sängyssä nukkumalla tai samaa pyyhettä käyttämällä.

– Kaikenlainen läheinen, pitkäaikainen kontakti, jossa on myös ihokontaktia mukana, on suurimman riskin paikka. Syyhyä esiintyy yleensä lähinnä yläraajoissa eli käsissä, joiden kautta se myös tehokkaimmin leviää.

Syyhyn tarttuminen. Kolme pyyhettä roikkuu vierekkäin.
Syyhy tarttuu esimerkiksi samaa pyyhettä käyttämällä. © iStock

Tarttuuko syyhy pinnoilta, bussista tai kirpputorivaatteesta?

Muissa kuin kotiolosuhteissa, asuntoloissa tai pitkäaikaisessa läheisessä kontaktissa syyhytartunta on Lakoman mukaan epätodennäköisempi.

– On erittäin harvinaista tai käytännössä jopa mahdotonta, että syyhy tarttuisi esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden tai työpaikan tuolien selkänojien kautta. Kovilta pinnoilta syyhy ei tartu ollenkaan.

Sama koskee hänen mukaansa hotelleja ja esimerkiksi kirpputorilta ostettuja vaatteita tai huonekaluja: tartunnat ovat epätodennäköisiä niiden välityksellä. Hotellihuoneet siivotaan ja imuroidaan ja lakanat vaihdetaan käyttäjien välillä, ja kirpputorivaatteet yleensä pestään oston jälkeen. Syyhyn hävittämiseksi suositellaan 60 asteen konepesua.

Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle tai jos vaatteen materiaali ei kestä korkeita lämpötiloja, kirpputoriostokset voi eristää muovipussiin tai jättää ulos tuulettumaan vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ennen käyttöönottoa.

Miten estää syyhyn tarttuminen kotona? Siivous ja lääkehoito tärkeitä

Kun syyhy jollakin perheenjäsenellä todetaan, ei voida tietää, onko se levinnyt muihin perheenjäseniin, vaikka he olisivat oireettomia. Syyhytartunnan saamisesta kuluu 3–6 viikkoa oireiden ilmenemiseen. Myös oireeton ihminen voi levittää syyhyä.

Kotioloissa kaikki syyhypotilaalla käytössä olleet vaatteet on syytä pestä 60 asteessa tai pussittaa vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Sama koskee kaikkien samassa taloudessa asuvien vaatteita, myös oireettomien.

Sohvat, matot, patjat ja tekstiilipäällysteiset huonekalut on hyvä imuroida varotoimenpiteenä niihin päätyneiden elävien syyhypunkkien varalta. Tärkeää on kaikkien taloudessa asuvien vuodenvaatteiden pesu vähintään 60 asteessa. Peitot, tyynyt ja patjat voi myös tuulettaa ulkona.

Näillä toimenpiteillä syyhyn leviämisriskiä samassa taloudessa elävien kesken voi vähentää. Kaikkein oleellisin asia tartuntojen katkaisemiseksi kuitenkin on, että myös oireettomat perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan lääkevalmisteilla, jos perheessä yhdellä tai useammalla jäsenellä todetaan syyhy.

Lue myös Kotiliesi.fi: Syyhysiivous on mainettaan pienempi urakka – tee nämä 5 asiaa, kun perheessä havaitaan syyhyä

Syyhy voi tarttua kehen tahansa – karstasyyhy yleinen hoitolaitoksissa

– Syyhyn voi saada kuka tahansa. Syyhyn tarttuminen ei kerro esimerkiksi huonosta hygieniasta eikä missään nimessä ole häpeän aihe, Lakoma painottaa.

Ihmisen vastustuskyky ei näytä hänen mukaansa liittyvän siihen, miten herkästi syyhy tarttuu tai tarttuuko ollenkaan. Jos yksikin syyhynaaras pääsee iholle, seurauksena on syyhyn kehittyminen. Siihen vastustuskyky sen sijaan voi joskus vaikuttaa, miten rajuoireisena syyhyn saa.

– Jos henkilöllä on voimakkaasti heikentynyt vastustuskyky, hänellä voi ilmetä hieman rajumpaa syyhyä, karstasyyhyä. Kun normaalisti syyhyssä ihmisen iholla elää 10–15 syyhypunkkia, karstasyyhyssä punkkeja voi olla jopa tuhansia.

Tämä ei kuitenkaan ole tavanomainen syyhyn muoto, vaan sitä esiintyy lähinnä sairaaloissa ja hyvin iäkkäillä henkilöillä hoitokodeissa, Lakoma painottaa.

X