Terveys

12 vinkkiä, joiden avulla ennakoit ja hoidat siitepölyallergian oireita

Nenä ja silmät kutisevat, aivastuttaa ja nenä vuotaa. Kärsitkö sinäkin monien muiden suomalaisten tavoin siitepölyallergiasta? Listasimme 12 vinkkiä allergian hoitoon ja helpottamiseen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Nenän vuotaminen on tyypillinen siitepölyallergian oire.

Nenä ja silmät kutisevat, aivastuttaa ja nenä vuotaa. Kärsitkö sinäkin monien muiden suomalaisten tavoin siitepölyallergiasta? Listasimme 12 vinkkiä allergian hoitoon ja helpottamiseen.

Näin hoidat ja helpotat allergiaoireita allergiakauden aikana:

1. Aloita nenäsuihkeen ja silmätippojen käyttö jo ennen oireita

Tiedätkö jo valmiiksi, että limakalvosi tulevat olemaan tulessa allergiakaudella? Allergian hoitoon tarkoitettavaa nenäsuihketta ja silmätippoja voi alkaa käyttää ennaltaehkäisevästi jo pääsiäisen tienoilla. Sekä nenäsuihke että silmätipat tehoavat parhaiten silloin, kun limakalvot eivät vielä ole kovin ärtyneitä ja turvoksissa. Ennen nenäsuihkeen suihkuttamista nenä kannattaa huuhdella nenäkannulla.

2. Hanki allergialääkkeet ajoissa, mutta syö niitä vasta oireisiin

Allergialääkkeet kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta voit aloittaa lääkityksen heti tarpeen alettua. Allergialääkkeiden eli antihistamiinien syöminen aloitetaan, kun oireita ilmenee. Niitä saa apteekista ilman reseptiä. Jos tarvitset antihistamiineja säännöllisesti, ne kannattaa pyytää lääkäriltä reseptinä, jolloin lääkkeet maksavat vähemmän.

3. Käytä nenäkannua

Nenäkannulla nenän limakalvoilta saa huuhdeltua epäpuhtaudet ja eritteet pois. Kun käytät nenäkannua, siitepölyt eivät jää nenääsi.

4. Kokeile hengityssuojainta

Pahimpina allergia-aikoina hengityssuojain, joka pitää siitepölyn loitolla nenästä, voi olla avuksi.

5. Pidä kotisi puhtaana

Siivoa kotisi huolellisesti vähintään kerran viikossa. Älä tuuleta tai kuivaa petivaatteitasi ulkona allergiakauden aikana.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tehosta kodin siivousta siitepölyaikana – 6 vinkkiä, joilla helpotat allergikon oloa

6. Ajoita ulkoilusi

Siitepölyä on yleensä ilmassa vähiten aamuisin tai iltamyöhään. Siksi ne ovat allergikolle parhaat ulkoiluajat. Tuulisella ja aurinkoisella säällä siitepölyä on ilmassa eniten.

7. Vältä raskasta liikuntaa

Fyysinen rasitus voi pahentaa allergiaoireita. Siksi allergiaoireisen kannattaa välttää esimerkiksi pitkiä ja raskaita juoksu- tai pyörälenkkejä.

8. Käy suihkussa illalla

Älä mene nukkumaan siitepölyä hiuksissasi. Huuhtele siitepöly hiuksistasi käymällä suihkussa ennen nukkumaanmenoa.

9. Asenna tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin hiukkassuodattimet

Ihannetilanteessa allergikon asunnossa on hyvä koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatus. Tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Myös hyvästä ilmanpuhdistimesta saattaa olla apua.

10. Seuraa siitepölytiedotteita

Kun tiedät, mitä on tulossa, voit valmistautua parhaiten. Ajankohtaisen siitepölytilanteen ja lähipäivien siitepölyennusteen voi käydä tarkistamassa Turun yliopiston Norkko-palvelusta.

11. Varaa aika siedätyshoitoon

Siedätyshoito on tehokkaana pidettävä allergian hoitomuoto, mutta se tulee aloittaa aina siitepölykauden ulkopuolella. Voit kuitenkin jo nyt varata lääkäriajan siedätyshoitoon loppukesäksi.

12. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin

Yskä ja hengenahdistus ovat merkkejä siitä, että on aika nostaa lääkitystä. Jos allergiaan siis liittyy yskää tai hengitysongelmia, hakeudu lääkärin pakeille. Lääkäri voi määrätä sinulle reseptilääkkeitä, jotka ovat reseptittömiä vahvempia.

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Helsingin Sanomat, Kotiliesi

X