Hyvinvointi

Vaihdevuodet – Ota ilo irti

Teksti:
Anna.fi

Kun asennoituu vaihdevuosiin positiivisesti ja kohtaa ne seikkailuna, luvassa saattaa olla elämän paras ajanjakso. Raskautta ei tarvitse pelätä ja seksiä voi harrastaa, kun haluttaa. Aikaa jää itseensä tutustumiselle, parisuhteelle sekä harrastuksille.

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet eivät merkitse lopun alkua, vaan uutta aikakautta. Luvassa voi olla jopa useita kymmeniä iloisia vuosia vailla raskauden pelkoa ja kuukautisvaivoja. Toki ajanjakso on myös haasteellinen; vaihdevuosista ei turhaan puhuta naisen toisena murrosikänä. Kuumimmistakin aalloista ja mielialan heittelyistä selviää kuitenkin hengissä, toisin kuin entisaikain naiset. Heidät saatettiin teljetä vaihdevuosiin liittyvän masennuksen takia mielisairaalaan, tai – mikä vielä pahempaa – he saattoivat sännätä epätoivoissaan järven syvyyksiin.

– Harva nainen edes eli vaihdevuosi-ikään saakka, sillä usein naiset kuolivat synnytysvuoteelle. Vaihdevuosista ei myöskään tiedetty mitään. Oireisiin liittyi häpeää, joka alkaa vasta nyt hälvetä. Vielä 1990-luvun alussa vaihdevuosista puhumista ei pidetty sopivana, ja monet naiset pelkäsivät, että ulkopuoliset huomaisivat heidän kärsivän vaihdevuosioireista. Kommentointi tyyliin ”mitä tuo tuossa oikein helottaa” ei helpottanut asiaa, vaan lisäsi häpeää, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Eivät merkitse vanhuutta

Vaikka vaihdevuodet eivät entisaikojen naisten elämään juurikaan kuuluneet, ovat ne yhtä luonnollinen osa naisen elämänkaarta kuin kuukautisten alkaminenkin. Brusila muistuttaa, etteivät kuukautiset symboloi naiseutta, vaan ne ovat vain merkki hedelmällisestä iästä. Sen ei ole tarkoitus kestää ikuisesti.

– Kuukautisten loppuminen voi tuottaa surua, koska lastentekoaika on lopullisesti ohi, mutta monelle naiselle niiden pois jääminen on suuri helpotus. Tätä mieltä ovat usein ainakin ne, joiden kuukautiset ovat olleet hankalat. He riemuitsevat siitä, ettei enää täydy ostaa siteitä ja syödä kipulääkkeitä. Ja eipähän tarvitse pelätä raskaaksi tulemista! Ehkäisystä ei voi tosin heti luopua, vaan viimeisistä kuukautisista tulee olla aikaa vuoden verran.

Brusila näkee vaihdevuosissa paljon muutakin hyvää. Itse asiassa hänen mielestään vaihdevuosi-ikäinen nainen voi elää elämänsä parasta aikaa. Kaikki on kiinni asenteesta.

– Vaihdevuodet voi nähdä mahdollisuutena parempaan. Jos niitä pelkää kovasti, niistä muotoutuu taatusti kamalat. Sen nimittäin saa, mitä pelkää. Erityisen ikävää on, että naiset mielellään pelottelevat toisiaan. Monesti oikein mässäillään synnytys- ja vaihdevuosihirveyksillä. Tämä voi saada nuoremmat naiset kauhun valtaan. Naiset voivat myös alkaa kuvitella, että vaihdevuodet johtavat suoraan vanhuuteen tuhoten naisen viehätysvoiman. Tämä ei pidä paikkaansa.

Myös sisarkateus kuuluu naiseuteen. Jos joku voi vaihdevuosi-iässä hyvin ja huolehtii itsestään, herättää se herkästi närää niissä, jotka eivät ole yhtä viitseliäitä.

– Tämän takia moni ei kerro käyttävänsä hormonikorvaushoitoa, koska se aiheuttaa kälätystä. Toisen valintoja ei kuitenkaan pitäisi arvostella, koska jokainen toimii omista lähtökohdistaan. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Hyvät neuvot, tuki ja rohkaisu sen sijaan ovat tärkeitä.

Eroottinen kipinä ei sammu

Parasta vaihdevuosissa on paitsi kuukautisvaivojen ja raskauden pelon poistuminen, oman ajan lisääntyminen sekä seksielämän uusi kukoistus. Lapset ovat yleensä poissa jaloista, ja naisella on aikaa keskittyä itseensä: uraan, harrastuksiin sekä kumppaniin. Toki eläminen tyhjässä pesässä asettaa parisuhteelle uusia vaatimuksia, mutta suhteeseen on pitkästä aikaa mahdollista panostaa täysillä. Seksiä voi harrastaa missä ja milloin haluaa. Sillekin on enemmän aikaa; enää ei tarvitse tyytyä hätäisesti lapsilta salassa suoritettuihin pikapanoihin.

– Kumppanin kanssa voi viimeinkin leikitellä miten pitkään haluaa. Eroottinen kipinä ei sammu ikääntyessä, kun vain etsii elämäänsä seksuaalisia virikkeitä. Yleensä etenkin he, jotka ovat olleet nuorena seksuaalisesti aktiivisia, ovat sitä vanhempanakin. Tärkeintä on säilyttää pilke silmäkulmassa.

Seksuaalinen haluttomuus on tavallinen ikääntymiseen liittyvä ilmiö – sekä naisten että miesten kohdalla -, mutta kun parisuhde on kunnossa, ei se kaadu satunnaisiin ongelmiin.

– Olennaista parisuhteen kannalta on avoin keskustelu. Vaihdevuosioireista tulisi voida puhua kumppanin kanssa. Seksi voi muuttua vastenmieliseksi, kun naisen limakalvot kuivuvat, mutta apua on tarjolla ja sitä kannattaa ehdottomasti hakea. On älytöntä ajatella, että seksi kuuluisi vain nuorille tai miehille. Se ei ole totta, sillä nainen pystyy nauttimaan seksistä miten pitkään tahansa.

Sellaistakin sattuu, että kumppani nostaa kytkintä puolison vaihdevuosien alettua. Brusilan mukaan se kertoo miehen pelosta tämän omaa ikääntymistä kohtaan.

– Mies kuvittelee voittavansa pelon vaihtamalla vaimonsa nuoreen naiseen, mutta eihän se niin mene. Me kaikki ikäännymme, siltä ei säästy kukaan.

Kesto ja oireet perinnöllisiä

Vaihdevuosien alkamisaikaan vaikuttavat perintötekijät. Ne alkavat suvun naisilla yleensä samaan aikaan. Myös kuukautisten alkamisajalla on merkitystä: jos kuukautiset alkavat myöhään, ne loppuvat usein aikaisin. Varhain alkaneet kuukautiset taas jatkuvat usein pitkään, ja sen tiedetään hieman lisäävän rintasyöpäriskiä.

– Ylipainolla ei ole vaikutusta vaihdevuosien alkamisajankohtaan, joskin se voi vaikuttaa kuukautisten määrää lisäävästi. Se tuo myös enemmän hikoiluoireita. Myöskään ehkäisypillerien käyttö ei vaihdevuosiin vaikuta. Munasarjat vanhenevat, käyttipä niitä tai ei. Tupakointi sen sijaan varhaistuttaa vaihdevuosien alkamista parilla vuodella.

Vaihdevuosien kesto ja oirehdinta on yksilöllistä. Kahdellakymmenellä prosentilla naisista oireita esiintyy vielä 70 vuoden iässä. Joillakin vaihdevuosioireita ei ole lainkaan tai oireet ovat hyvin lieviä. Toiset taas kärsivät suorastaan infernaalisista oireista.

– Oirehtiminenkin näyttäisi olevan perinnöllistä. Jos äidin vaihdevuodet ovat helpot, ovat usein tyttärenkin tai toisinpäin.

Vaihdevuosia enteilevä oire on kuukautiskierron häiriintyminen. Sitä seuraavat kuumat aallot, jotka voivat pahimmillaan saada naisen kylpemään hiessä. Lievimmillään ne tuntuvat vain lämpimänä tunteena. Niin ikään unihäiriöt kuuluvat kuvaan.
Nukahtaminen voi olla vaikeaa ja uni katkonaista jatkuvan heräilyn takia. Vaihdevuosia enteilee myös limakalvokuivuus, joka johtaa usein virtsatieoireisiin. Vessassa on käytävä useammin sekä öisin, ja virtsaamiseen voi liittyä kirvelyn tuntua. Tämä kaikki johtuu estrogeenin puutteesta. Lisäksi voi esiintyä sydämen tykytystä sekä lihassärkyjä.

Kokemus lisää vetovoimaa

Myös mielialan vaihtelut ovat tavallisia. Aiemmin säyseäksi luokiteltu ihminen voi laukoa hyvinkin kiivaita mielipiteitä, tai kovaksi keitettynä pidetty henkilö voi muuttua yltiöherkäksi. On tyypillistä, että vaihdevuosi-ikäinen nainen pohtii vakavasti, mitä hän elämältä todella haluaa.

Tämän Brusila näkee pelkästään positiivisena: koska elämästä on jäljellä vielä kolmannes – ja joillakin jopa puolet -, kannattaa siitä tehdä mieleisensä.

– Vaihdevuodet muuttavat myös kehoa, ja tämä saattaa olla joillekin naisille kova paikka. Laihduttamalla muutoksia ei voi estää, sillä ne johtuvat aineenvaihdunnan hidastumisesta ja pienentyneestä estrogeenin tuotannosta. Ensin mainittu saa painon usein nousemaan. Viimeksi mainittu taas saa rasvan jakautumaan kehossa miehekkäämmin; vyötärö levenee ja alavatsa kasvaa.

Kilot pysyvät kuitenkin kurissa, kun syö terveellisesti ja liikkuu säännöllisesti. Tämä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveydentilaan: kolesteroli ja verenpaine pysyvät tavoitelukemissa eivätkä luut haurastu. Molemmat asiat ovat erittäin tärkeitä, sillä sydän- ja verisuonisairaudet sekä osteoporoosi ovat uhka ikääntyvän naisen terveydelle. Etenkin sepelvaltimotauti on suomalaisilla naisilla yleinen.

Estrogeenin tuotannon hiipuminen saa myös naiselliset kurvit loivenemaan. Rinnat saattavat veltostua ja pienentyä. Lisäksi ihon vanheneminen nopeutuu ja hiusten rakenne muuttuu. Ne ohenevat ja menettävät jäntevyyttään. Hiuksia voi myös lähteä.

– Ulkoisen olemuksen muuttuminen ei onneksi tarkoita vetovoiman vähenemistä. Ikääntyminen tuo elämänviisautta ja itseluottamusta, mikä lisää vetovoimaa ja jopa seksikkyyttä. Ikääntyvä nainen voi myös näyttää upealta, kun hän huolehtii itsestään, Brusila vakuuttaa.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila, Väestöliitto

Teksti: Maarit Vuoristo

X