Hyvinvointi

Vaivaako sinua kuiva nenä ja tukkoisuus talvisin? Apu voi löytyä ruokakaupan hyllyltä

Niistäminen ei auta, eikä kaivaminen kannata. Kuiva nenä kaipaa kosteutta, etenkin talvella.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Jos kuiva nenä on jokatalvinen kiusa, nenän limakalvoja kannattaa alkaa hoitaa ennakoiden – ennen kuin oireista on haittaa.

Niistäminen ei auta, eikä kaivaminen kannata. Kuiva nenä kaipaa kosteutta, etenkin talvella.

1. Miksi tukkoinen nenä on monen riesa talvella?

Tavallisin syy tukkoiseen nenään on flunssa ja toiseksi tavallisin allerginen nuha. Osalla ihmisistä allerginen nuha ei ajoitu vain siitepölyaikaan vaan vaivaa vuoden ympäri.

Arviolta kymmenellä prosentilla suomalaisista on ympärivuotinen nuha ilman allergiaa. Heillä nenä reagoi herkästi ympäristön ärsykkeisiin, kuten talvikuivaan sisäilmaan, tehokkaaseen ilmastointiin, viimaan, lämpötilan vaihteluihin ja jopa mausteisiin ruokiin. Nenä voi olla tukossa, karstainen ja vuotaa verta. Oireet ovat merkki siitä, että nenää pitäisi alkaa hoitaa aktiivisesti.

Jos kuiva nenä on jokatalvinen kiusa, nenän limakalvoja kannattaa alkaa hoitaa ennakoiden – ennen kuin oireista on haittaa. Myös tupakointi kuivattaa nenän limakalvoja.

2. Miten nenän limakalvoista pidetään huolta?

Terve limakalvo on pehmeä, joustava ja kostea. Jotta se palautuisi sellaiseksi, sitä hoidetaan nenän limakalvojen kosteuttamiseen tarkoitetuilla tipoilla tai suihkeilla. Tippoja on suolavesi-, rasva- ja öljypohjaisia. Ruokakaupasta saatava seesamiöljy sopii sekin nenän kostutukseen.

Kevyet valmisteet sopivat ylläpitohoitoon. Öljymäisistä tipoista ja suihkeista on apua, jos oireet jo vaivaavat. Tilanteeseen sopiva valmiste löytyy kokeilemalla.

3. Mikä aukaisee tukkoisen nenän?

Allergian hoitoon käytetyt, kortisonia sisältävät nenäsuihkeet ja -tipat hoitavat tukkoisuutta, vaikka syy siihen ei olisi allergiassa. Niitä voi käyttää turvallisesti pitkiäkin aikoja. Nenän limakalvolle annosteltu kortisoni ei juurikaan imeydy verenkiertoon, eli siihen ei liity kortisonin haittoja.

Kortisoninenäsuihkeet voivat kuivattaa nenää ja aiheuttaa nenäverenvuotoa. Tosin oikealla annostelutekniikalla tämä on useimmiten vältettävissä.

Flunssan hoitoon tarkoitetut nenäsuihkeet helpottavat tukkoista oloa. Ne eivät kuitenkaan poista tukkoisuuden syytä, eikä niitä suositella käytettäväksi kerralla kahta viikkoa pidempään. Pitkään käytettyinä ne alkavat turvottaa nenää, eli tilanne pahenee.

4. Miten nenäsuihke ja -tippa annostellaan oikein?

Tipat ja suihkeet sujautetaan sieraimiin pystyasennossa, leuka rintaa kohden painettuna ristikkäin sumutuksella, jossa oikean nenäkäytävän lääke annostellaan vasemmalla kädellä ja toisinpäin. Pullon kärki suunnataan sierainten uloimmille sivuille, pois nenän väliseinästä.

Annostelutekniikka kannattaa tarkistaa apteekissa. Jos suihkepullon kärki osuus jatkuvasti nenän väliseinään, limakalvo ohenee ja alkaa vuotaa verta.

kuiva nenä
Kuiva nenä vaatii usein hoitoa. Jos käytät nenäsuihkeita, suuntaa pullon kärki sierainten uloimmille sivuille, pois nenän väliseinästä.

5. Kuinka karstan saa nenästä pois?

Karstaa ei kannata kaivaa sormella. Kaivaminen vaurioittaa nenän limakalvoa, jonka suojaksi nenä kehittää karstaa, eli tilanne vain pahenee. Kaivaminen on hyödytöntä, sillä ongelma on syvemmällä. Kostutussuihke ja nenän huuhtelu fysiologisella suolaliuoksella nenäkannun tai ruiskumaisen nenähuuhtelijan avulla irrottaa karstaa ja hoitaa nenää.

Nenän huuhtelu on myös nenän hoitoa. Se pitää nenän limakalvon kunnossa, ja terveeltä limakalvolta nenäsuihkeet ja -tipat imeytyvät hyvin. Nenää voi huuhtoa flunssan aikana, mutta akuutin märkäisen tulehduksen eli poskiontelo- tai muun sivuontelo­tulehduksen aikana sitä ei kannata tehdä. Nenäkannun voi steriloida pitämällä sitä mikroaaltouunissa kaksi minuuttia täydellä teholla tai keittämällä.

Nenäkannu on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Liiallinen nenähuuhtelu kuivattaa nenää, joten kerta päivässä riittää.

6. Kannattaisiko hankkia ilmankostutin?

Nenän terveydelle ihanteellinen ilmankosteusprosentti on 50–60. Niin kosteassa tapetit irtoilevat seinistä ja tulee kosteusvaurioita.

Tavallisesta ilmankostuttimesta ei ole nenälle hyötyä, mutta nenän paikallisesta kostuttamisesta on. Sen voi tehdä tippojen ja suihkeiden lisäksi hengittämällä höyryä.

Kuivaa, kuumaa saunaa kannattaa välttää, mutta kostea ja lempeä löyly sopii kuivanenäisellekin.

7. Paheneeko nenän kui­vuus ikääntyessä?

Limakalvojen luonnolliset kostutus- ja suojausmekanismit heikentyvät ikääntyessä, ja vaihdevuosissa tämä voimistuu. Kun nenän limakalvot kuivuvat, nenän värekarvojen toiminta heikkenee, eikä nenä pysty poistamaan sinne kertyvää limaa normaalisti sierainten kautta.

Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen kuvaa tätä nenänielussa ylös alas liikkuvaa limaa räkähissinä. Limaklöntti lähtee liikkeelle nenähuuhtelulla ja kostutustipoilla tai -suihkeilla.

8. Pitäisikö makuu­huone remontoida, jos nenä on tukossa vain aamuisin?

Makuuasennossa nenään kertyy kudosnestettä, mikä turvottaa limakalvoja ja tekee nenästä tukkoisen. Päivällä pystyasennossa turvotus ja siten hengittäminen helpottuu.

Joskus syy aamutukkoisuuteen voi olla allergiassa ja makuuhuoneen tekstiilien materiaaleissa. Sisäilman laadusta ei tarvitse olla ihan heti huolissaan. Nuha ainoana oireena ei viittaa sisäilma­ongelmiin. Ne aiheuttavat keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta, ja toistuvia infektioita, kuten poskiontelotulehduksen. Huoneen ilmanvaihto kannattaa kuitenkin tarkistaa.

9. Miten kuivanenäinen pärjää ulkona pakkasella?

Nenää kannattaa kostuttaa tipoilla tai suihkeilla ennen ulosmenoa. Osa ihmisistä kokee, että nenän peittäminen huivilla helpottaa tuntemuksia nenässä.

Jos kuiva nenä on saatu hoidettua kuntoon jo kesällä, se kestää talvi­kelitkin. Paukkupakkasilla terveenkin nenän suojaksi kannattaa vetäistä huivi.

10. Milloin kuivan nenän takia pitää mennä lääkäriin?

Jos kuiva nenä ei kotihoidolla parane tai jos nenästä vuotaa jatkuvasti verta, kannattaa lähteä lääkäriin. Samoin, jos olo pahenee. Kyse voi olla aller­giasta, tai vaikka polyypeista eli limakalvopullistumista. Kun ne kasvavat riittävän isoiksi, nenä on ihan kunnolla tukossa. Polyypit voidaan poistaa lääkärin vastaanotolla.

Kynnys lääkärille lähtöön kannattaa pitää matalana, sillä nenän kunto vaikuttaa yllättävän paljon hyvinvointiimme. Nenän tehtävänä on lämmittää, kostuttaa ja puhdistaa hengitysilmaa. Jos nenä on tukossa, hengittäminen ja sitä kautta unen laatu huononee.

Asiantuntijana korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta.

Lue myös: 

Flunssa vai influenssa? Näin erotat, hoidat ja ehkäiset tartunnat

Kärsitkö kuivasta nenästä? Älä tee tätä yleistä virhettä

Nenä jatkuvasti tukossa? Tunnista 9 eri syytä, joista pitkäaikainen tukkoisuus voi johtua

X