Hyvinvointi

Verensokeri tasapainoon ateriarytmillä

Teksti:
Anna.fi

Olen 54-vuotias toimistotyöntekijä. BMI 20, vanhaa suomalaista perusmallia eli kapea vyötärö ja leveä takamus. Suvussani esiintyy 1- ja 2-tyypin diabetesta, myös lähisukulaisilla. Harrastan hyötyliikuntaa ja rivakkaa kävelyä 1/2-1 tuntia päivässä. Verensokerini heittelehtii ja olenkin saanut hypoglykemiaoireita: hikoilu, käsien tärinä, jalkojen voimattomuus.

Säännöllinen ateriointi edistää painonhallintaa ja vaikuttaa positiivisesti vireystilaan ja keskittymiskykyyn.

Pullakahvit olen joutunut jättämään pois ja joskus jo kuuden tunnin paaston jälkeen esiintyy hillitöntä palelua ja päänsärkyä. Kahden tunnin sokerirasituksessa verensokeri putosi paastoarvosta 5 arvoon 3,2.

Lääkärini neuvoi ainoastaan syömään usein. Mutta miten, jotta painoni ei lähtisi nousuun? Myös työeväiden pitäisi olla sellaiset, että ne pystyisi nauttimaan siististi. Pääaterian syön kotona kello 18-19.

-Sokerit ojennukseen

Ravitsemusterapeutin vastaus

Vyötärönseudun rasvakudos aiheuttaa elimistössä kyvyttömyyttä käyttää tarjolla olevaa insuliinia hyväksi ja siten verensokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Olet painoindeksin ja vyötärön kuvauksesi perusteella hallinnut hienosti painoasi ja vyötärönympärystäsi ja näin vaikuttanut ehkäisevästi diabeteksen kehittymiseen.

Voisit edistää tilannettasi lääkärin neuvon mukaisesti. Mainitsemasi kuuden tunnin ateriointiväli on pitkä aika. Suositeltava rytmitys ateriointikertojen välillä on 3-4 tuntia. Kuitupitoinen ruoka on toinen merkittävä vaikutin, koska kuitu tasaa verensokerin vaihteluita.

Tutkimusten mukaan säännöllinen ateriointi edistää painonhallintaa ja vaikuttaa positiivisesti vireystilaan ja keskittymiskykyyn. Kuitupitoinen ruoka pitää nälkää loitolla täyttämällä vatsaa.
Suositeltavia vaihtoehtoja välipalatyyppisiksi työpaikkaeväiksi ovat kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyväviljavalmisteet ja maitotaloustuotteet. Esimerkiksi kotona valmistettu ruisvoileipä ja marjarahka tai Smoothie-juoma (valmistusaineet maito, marjat, leseet, makeutus sauvasekoittimella pirtelöksi) ovat hyviä vaihtoehtoja.

Puurojen puolelta helppoja ja siistejä vaihtoehtoja ovat annospakattu ruismarja-, pussi- tai tuorepuuro (jogurttia, marjoja, hiutaleita tai leseitä). Hedelmistä banaani on tietysti kätevä, mutta myös omena tai appelsiini valmiiksi kuorittuna ja lohkottuna on siisti nauttia työn lomassa. Valmiit salaatti- tai raasteannokset sopivat myös hyvin.

Satu Parkkinen, Laillistettu ravitsemusterapeutti

X