Hyvinvointi

Voice massage tasapainottaa ryhdin

Teksti:
Marja Aalto

Voice Massage poikkeaa perinteisestä hieronnasta, sillä siinä hierotaan myös kurkunpäätä ja purentalihaksia. Sen avulla voidaan poistaa vääriä asentotottumuksia.

Voice massage

Mikä hoito?

Voice Massage -hoidossa käsitellään hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihaksia hierontaottein sekä erilaisten harjoitusten avulla. Terapeutti voi antaa kotitehtäväksi hengitysharjoituksia tai venytyksiä. Hieronta aloitetaan alaselästä ja edetään päähän.

Voice Massagessa hierotaan myös vatsaa, kylkiluiden välejä, rintalihaksia ja kurkunpään lihaksia. Kielen lihaksia hierotaan leuan alta. Jos purentalihaksissa on kireyttä, terapeutti ottaa kumihansikkaat käteen ja hieroo peukalolla suun sisältä.

Hieronnalla ei vain rentouteta kiristyneitä lihaksia, vaan pyrkimys on löytää tasapainoinen ryhti. Usein ongelmat johtuvat siitä, että lihaksisto on epätasapainossa.

Kuntohoitaja ja urheiluhieroja Tuula Näreharju kiinnostui Voice Massagesta reilut kymmenen vuotta sitten. Neljänkympinkriisi sai hänet etsimään uutta sisältöä työhön. Voice Massage kurssista tuli elämän käännekohta.

- Kurssilla tunsin, miten oma sisäinen panssarini aukeni. Rakastuin tähän hoitoon. Kurssin jälkeen uskalsin irtisanoutua silloisesta työstäni, perustin yritykseni ja lähdin kohti uutta, Tuula kertoo.

Tuula Näreharju vakuuttui hoidon tehosta jo alkuvuosina, kun asiakkaaksi tuli mies, jonka kurkunpää oli ollut kipeänä vuosia. Sen syytä oli tarkoitus etsiä leikkauksella. Ensimmäisen hoidon jälkeen mies itki: hän oli helpottunut siitä, että kipu oli poissa

Muutaman hoitokerran jälkeen hän perui leikkausajan. Kivun syynä olivat kramppaantuneet kurkunpään lihakset.

Mihin auttaa?

Tyypillinen asiakas on puhetyöläinen, esimerkiksi opettaja, jolle on tullut ongelmia äänen kanssa. Ääni vaikkapa väsyy. Myös monet laulajat ja näyttelijät huoltavat ääntään Voice Massagella. Puhallinsoittajilla hierotaan erityisesti suun pieniä lihaksia.

Hoitoa käytetään helpottamaan Alsia, Parkinsonin tautia ja MS-tautia sairastavien oloa. Taudin edetessä lihaksisto surkastuu. Sitä ei voi estää, mutta esimerkiksi kielen venyttelyllä ja suun lihaksia hieromalla puhekyvyn säilymistä ja nielemistä voi helpottaa.

Myös puhevikojen, kuten änkytyksen, r- ja s-vikojen korjaamista voidaan tukea Voice Massagella.

Huono työasento esimerkiksi päätetyössä ohjaa lihaksia virheasentoon. Ryhtiä kannattavat lihakset kutistuvat ja kiristyvät, jolloin paine siirtyy kurkunpään alueen lihaksistoon. Tästä voi seurata niska-hartiakipuja, pääkipuja ja purentavikoja, kuten narskuttelua.

Virheellinen asento voi aiheuttaa myös rykimisen tarvetta tai palan tunteen kurkkuun.

Astmaatikkoja auttaa, kun Voice Massagessa rentoutetaan kylkiluiden välisiä lihaksia ja vahvistetaan lapatukea.

Miksi?

Puren hampaita yhteen unissani niin, että toisinaan herään aamulla päänsärkyyn. Hammaslääkärin mukaan narskuttelu näkyy jo hampaiden kiilteen kulumisena. Yökisko auttaa toki, mutta toivon, että Voice Massagen avulla pääsisin eroon koko narskuttelusta.

Millainen?

Voice Massage-hoito aloitettiin selästä. Tuula veti lihaksia napakasti selkärangasta poispäin.

Sitten käsiteltiin kylkiluiden välisiä lihaksia ensin selästä, sitten vatsapuolelta. Tuula kertoi, että oopperalaulajilla hän saa kaksi sormea mahtumaan kylkiluiden väliin. Minun luitteni väliin mahtui tuskin yksi. Ryhtivirheen vuoksi kylkiluut puristuvat yhteen ja lihas kiristyy. Niinpä hengitys on vajaata.

- Paljon hengityskapasiteettia on käyttämättä, Tuula kommentoi.

Väärä asento linkittyy ylöspäin ja se tuntuu, kun Tuula hieroo rintalihaksia; ne ovat painuneet sisäänpäin. Sitä ennen käännyn tietysti selälleni.

Vähän hämmästyttää, kun Tuula hieroo vatsaa. Unohdan kysyä, miten se liittyy puheeseen. Niska-hartioiden alueella otteet tuntuvat perinteisemmiltä.

Sitten päästään kurkunpään ja leuan lihaksiin. Ne ovat kireät, eikä olo hierottavana ole pelkästään mukava. Tuula arvelee, että minua ajoittain vaivaava palan tunne kurkussa sekä refluksitaudin oireet voivat johtua näiden lihasten kireydestä. Tuula laittaa kumihanskat käteensä ja hieroo suun sisältä. Se pelottaa: olen niitä jotka yökkäävät herkästi. Hän laittaa kuitenkin peukalon poskeeni niin, että voin laittaa hampaat löyhästi kiinni. Olo on epämiellyttävä, mutta koska sormi ei ole kurkussa, ei yökötä. Kipeää se kyllä tekee; lihakset ovat todella kireät. Lopuksi Tuula hieroo rauhoittavasti kasvoja ja päänahkaa.

Hoidon jälkeen on rentoutunut olo. Samalla tunnistan poskilihasten kireyden; yksi hoitokerta ei vie jämähtänyttä virheasentoa.

Asiantuntijana: Voice Massage terapeutti Tuula Näreharju, OloOk-äänenhuoltokeskus, Helsinki
Lisätietoja: Voicemassage.com ja Olook.fi

X