Ihmiset ja suhteet

Antti Luusuaniemi kuvassa 12-vuotiaana esiteininä – haluaisi sanoa yhden neuvon nuorelle itselleen

Näyttelijä Antti Luusuaniemi toivoo, että kaikki maailman lapset voisivat tuntea olonsa yhtä onnellisiksi kuin hän tunsi lapsena.

Teksti:
Riikka Heinonen

Antti Luusuaniemi valitsi elämänsä kuvakseen otoksen lapsuudenkesästä.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi toivoo, että kaikki maailman lapset voisivat tuntea olonsa yhtä onnellisiksi kuin hän tunsi lapsena.

”Kuvassa oleva 12-vuotias Antti oli kova esiintymään ja aina menossa. Kaipasin huomiota ja sainkin sitä perheeltäni. Esiinnyin heille usein hauskuuttamalla ja temppuja tehden. En muista, että olisin koskaan viettänyt aikaa omassa huoneessani, sillä olin jatkuvasti kavereideni luona tai harrastusten parissa.

Olin lapsena ja nuorena innokas urheilija. Harrastin jalkapalloa ja pesäpalloa. Aikatauluissa oli välillä melkoinen sovittaminen. 14-vuotiaana päätin jättää jalkapallon ja keskittyä pesäpalloon.

Antti lapsena veneen kannella
Lapsena Antti rakasti uimista. © Antti Luusuaniemen kotialbumi

Tässä kuvassa olemme kesäisellä lomareissulla, mutta en tarkalleen muista missä – veden äärellä kuitenkin. Rakastin uimista ja veikkaan, että olen tuollakin matkalla hypännyt veneestä uimaan. Kuvan on todennäköisesti ottanut äitini tai isäni.

”Hyvinkää oli hyvä paikka varttua”

Kuvanoton aikaan asuimme omakotitalossa Hyvinkäällä. Talo on edelleen olemassa, ja nykyään veljeni asuu siellä perheineen. Hyvinkää oli hyvä ja turvallinen paikka varttua. Kuljimme joka paikkaan pyörällä, koska välimatkat eivät olleet kovin pitkiä. Näyttelin ensimmäisen kerran Hyvinkään teatterissa kolmosluokkalaisena.

Tämä on hyvän fiiliksen kuva, joka herättää minussa lämpöä ja turvallisuuden tunnetta. Veneen kannella istuu pelastusliiveissään hyväntuulinen nuori mies, joka avuliaisuudellaan osasi ottaa muut ihmiset huomioon ja nauttia elämästä. Jos voisin sanoa tuolle pojalle jotain, sanoisin, että keep on rocking.

Lapsuuden kesät olivat ihania ja tuntuivat jatkuvan ikuisesti. Nykyään kesät menevät vähän liiankin nopeasti ohi, sillä olen usein kuvauksissa kesäisin. Vaimoni on kotoisin Unkarista, ja vietämme silloin aikaa myös hänen kotimaassaan.

Minulla on kolme lasta ja olen usein miettinyt heidän kauttaan, että voisipa kaikilla maailman lapsilla olla yhtä hyvä fiilis kuin itselläni tuossa kuvassa. Haluan tarjota omille lapsilleni samanlaisia mahdollisuuksia harrastamiseen, matkustamiseen ja perheen yhteisestä ajasta nauttimiseen kuin olen itse saanut lapsena.”

Antti Luusuaniemi, 44, näyttelee Luottomies: All In -elokuvassa.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 11/2024.


X