Ihmiset ja suhteet

Jannika B rakasti tanssimista – sitten hän kuuli lyttäävän arvion itsestään

Laulaja Jannika B on pyrkinyt lapsesta saakka olemaan täydellinen. Aikuisena hän on ymmärtänyt, että joskus epätäydellisyys on kauniimpaa.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Jannika B:n kotialbumi, Otavamedia

– Olin iloinen ja onnellinen lapsi, sillä sain elää rakastavassa ja kannustavassa perheessä, laulaja Jannika B sanoo.

Laulaja Jannika B on pyrkinyt lapsesta saakka olemaan täydellinen. Aikuisena hän on ymmärtänyt, että joskus epätäydellisyys on kauniimpaa.

Näen kuvassa pienen tytön, joka halusi aina suoriutua täydellisesti, jotta kaikki voisivat olla ylpeitä hänestä. Tuo täydellisyyden tavoittelu on vaikuttanut paljon elämääni.

Rakas balettiharrastukseni oli omiaan ruokkimaan sitä, sillä koko baletin estetiikka perustuu täydellisyyteen.

Isäni otti tämän kuvan minusta lapsuudenkotini parvekkeella Kokkolassa balettiryhmän kevätnäytöksen jälkeen. Olen siinä seitsemänvuotias ja kannan ylpeänä juuri saamaani stipendiä.

Vanha kuva herättää Jannika B:ssä lempeitä ja äidillisiä tunteita.
Vanha kuva herättää Jannika B:ssä lempeitä ja äidillisiä tunteita.

Unelmoin balettitanssijan urasta pitkään ja kävin tanssimassa Suomen kansallisoopperassa. Olin teini-ikäinen ja minun annettiin ymmärtää, ettei kehoni ollut täydellinen balettiin. Se aiheutti ison trauman minäkuvaani.

Palasin junalla Helsingistä kotiin ja viskasin balettitossut kaapin perälle. Päätin lopettaa tanssimisen kokonaan, koska en voisi olla täydellinen balettitanssija.

Minulla on kuvassa hiukset kiinni, sillä kukaan ei ollut vielä kiusannut minua korvistani. Yläasteella korviani alettiin kommentoida ikävällä tavalla. Meni pitkään ennen kuin halusin pitää hiuksiani kiinni niin, että korvani näkyivät.

Kuva herättää minussa lempeitä, äidillisiä ja haikeitakin tunteita, sillä näen onnellisen pienen tytön, joka rakastaa itseään, ke­hoaan, tanssimista ja musiikkia. Samalla tunnen surua, sillä tiedän, että tyttö joutuu kohtaamaan ikäviä tunteita rakastamiensa asioiden piirissä.

”Nautin pelkojen voittamisesta”

Olen säilyttänyt itsessäni lapsenomaisuuden. Jaksan innostua asioista ja haastaa itseäni. Olen aina jännittänyt esiintymistä, mutta silti hakeuduin ammattiin, jossa minun täytyy nousta lavalle kerta toisensa jälkeen.

Nautin siitä, että voin pistää itseni likoon ja voittaa pelkoni. Teen sen itseni takia – en menestymisen vuoksi.

Haluan kertoa myös tyttärilleni, että persoonallisuus on kaunista ja että menestyksen hakemisen sijaan tärkeämpää on harrastuksesta saatu ilo ja hyvä olo.

Palasin aikuisiällä balettitunneille. Nyt tanssi on hetkellisesti jäänyt arkikiireiden vuoksi. Uskon, että se palaa vielä jossain vaiheessa elämääni.”

Jannika B:ltä, 38, ilmestyi juuri uusi albumi nimeltä Tetris.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 7/2024.


X