Ihmiset ja suhteet

Harkitsetko eroa? Kokosimme listan asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen eroa

Mitä erossa tapahtuu yhteisille ystäville, ex-sukulaisille ja lemmikeille? Millaisissa kantimissa talous- ja asuntoasiasi ovat? Kokosimme listan asioista, jotka sinun kannattaa käydä läpi kun vasta harkitset eroa.
20.1.2019 Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

Ero ahdistaa, mutta siihen liittyy tunnemyrskyn lisäksi myös läjä käytännön asioita, joiden huolellinen läpikäyminen etukäteen helpottaa tulevaa eroprosessia.

Eroa harkitessa kannattaa pohtia ainakin näitä asioita, sekä kirjoittaa ajatukset todeksi vaikkapa muistikirjaan. Selkeät suunnitelmat auttavat jaksamaan eteenpäin ja helpottavat asioiden järjestelyä, koska tunteiden käsittely vie helposti kaiken energian.

Talous

Raha-asiat askarruttavat monia eroa harkitsevia. Joskus jääminen huonoon suhteeseen saattaa tuntua suorastaan pakolliselta taloushuolien takia. Toisinaan ero voi tuoda mukanaan elintason laskun, joka ei tunnu houkuttelevalta. Tällöin kannattaa kuitenkin miettiä, mikä elämässä on tärkeintä. Oma onni vai pystyssä pysyvät kulissit.

Jos olet aikaisemmin elänyt ilman budjettia, nyt on korkea aika laatia sellainen. Laske tulosi ja menosi ja tutki, millainen taloustilanteesi olisi eron jälkeen. Miten paljon pystyt satsaamaan asumiskuluihin, matkakuluihin, ruokaan ja muihin laskuihin.

Koska erojärjestelyihin kuluu tavallisesti hieman rahaa, esimerkiksi muutto nielee helposti satoja euroja, kuluihin kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Tiukkaakin budjettia kestää väliaikaisesti, mutta pidemmän päälle pakkasen puolella eläminen ei kannata. Ethän halua sydänsurujen lisäksi stressata myös rahasta.

Lue myös: Pitkän avioliiton jälkeen uutta elämänvaihetta opetteleva Anne Kukkohovi: ”Talous on ollut haaste”

Asuminen

Omistatteko asunnon tai talon yhdessä vai oletteko vuokralla? Omistaako toinen puoliso asunnon yksin? Miten asumiskustannukset ja velat on jaettu? Asuntoasiat ovat monessa erossa yksi suurimmista päätettävistä käytännön asioista. Mieti etukäteen, miten tilanne teidän kohdallanne ratkeaisi: jäisikö jompikumpi entiseen kotiinne asumaan ja olisiko se taloudellisesti edes mahdollista? Miten asunnon mahdollinen myynti hoidettaisiin?

Uuden asunnon etsimiseen kannattaa laittaa hieman ajatusta jo ennen eroa. Millaiset asuntomarkkinat alueellasi ovat? Löytyisikö uusi koti helposti, entä läheltä vai kaukaa? Lainalaskureiden lisäksi kannattaa pyöritellä myös netin asuntohakukoneita ja tutkia erilaisia vaihtoehtoja. Muuttaminen on muutenkin iso ponnistus ilman eron tuomia muita huolia.

Ex-sukulaiset

Ero kumppanista saattaa merkitä eroa myös puolison sukulaisista. Etenkin jos ero on riitaisa, saattaa neutraalien välien säilyttäminen olla vaikeaa. Lasten takia yhteydenpito on tärkeää, vaikka itse ei niin enää huvittaisikaan. Jälkikasvulla on kuitenkin oikeus isovanhempiinsa ja muihin sukulaisiin.

Eroa suunnittelessa kannattaa tiedostaa, että leppoisakin anoppi tai appiukko saattaa muuttua täysin eri ihmiseksi erohakemuksesta kuultuaan. Hyvien välien säilyttäminen voi olla vaikeaa. Lisähämmennystä soppaan aiheuttavat syntymäpäivät, rippijuhlat ja valmistujaiset. Kuka kutsuu ja kenet? Ketkä kaikki voivat olla samassa juhlassa ja ketkä eivät?

Lasten koulut ja harrastukset

Ero on useimmiten lapsille iso mullistus, vaikka se hoidettaisiin kuinka siististi ja lapset huomioiden. Monet lapset ahdistuvat ajatuksesta, että heidän täytyy valita kumman vanhemman luokse jäävät asumaan. Vuoroviikkoasuminen on yleistymässä ja siinä lapset viettävät molempien vanhempien luona yhtä pitkän ajan kerrallaan.

Ennen eroa on hyvä miettiä, millaiset asuimis- ja tapaamisjärjestelyt olisivat juuri teidän perheellenne parhaita. Eroon saattaa liittyä myös muutto, joka voi vaikuttaa koulumatkoihin, päiväkotipaikkoihin ja harrastuksiin. Esimerkiksi kunta saattaa tarjota lapselle koulukyydin vain lähivanhemman luota, jolloin etävanhemman on järjestettävä kyyti itse.

Lue myös: Kirsi Salo avautuu blogissaan vanhempiensa avioerosta: ”Tunsin olevani vastuussa vanhempani surusta, siitä että meidät erotettiin”

Lemmikit

Minkälainen huoltajuusjärjestely sovitaan perheen lemmikeille? Kenen luo kissat ja koirat muuttavat, entä akvaariot tai terraariot? Lemmikkien tulevia koteja kannattaa miettiä sydämen lisäksi myös järjellä. On eri asia pinkaista iltalenkille, kun puoliso on kotona kuin raahata taapero talvitamineissaan mukaan koiran pikapissalle.

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, joutuvatko lemmikit olemaan eron jälkeen pidemmän päivän yksin kotona tai miten niiden lomahoidot saadaan sujumaan. Isosta lemmikkilaumasta on myös kuluja. Ehkä kaipaat apua dogsitteriltä tai saatte eksän kanssa sovittua asumisjärjestelyn myös karvaisille perheenjäsenille?

Ystävyyssuhteet

Erossa on myös asioita, joiden ratkaisemisessa pankki tai lastenvalvoja eivät auta, kuten miten ystävät jaetaan? Varaudu siihen, että karkeasti arvioiden rinnallasi pysyvät ne tyypit, jotka olivat kanssasi suhteeseen tultaessa. Kumppanisi vanhat ystävät pysyvät hänen puolellaan ja yhteisten ystävienne kohdalla voi käydä kuinka vaan. Jotkut lakkaavat pitämästä yhteyttä, toisten tahtotila on pysyä ystävinä teidän kummankin kanssa.

Hyväksy, että ero tulee vaikuttamaan sosiaalisiin suhteisiisi. Ystäväpariskuntien saattaa olla vaikea käsitellä eroanne, eivätkä he tiedä kumman puolelle asettua (vaikka ette sellaista olettaisikaan!). Jossain vaiheessa yhteydenpito saattaa myös muuttua väkinäiseksi tai jopa katketa kokonaan. Jonkinasteiset ihmissuhdevahingot kuuluvat jokaisen eron pakollisiin jälkiseuraamuksiin.

Käytännön asioita pohtiessa on tärkeää pysähtyä katsomaan myös peiliin. Mikä tekee juuri minut onnelliseksi? Raha-asiat järjestyvät, samoin säilyvät ystävyyssuhteet, jotka on tarkoitettu kestämään elämän vuoristoradassa. Oma hyvinvointisi on asia, joka heijastuu myös läheisiisi, lapsiin ja lemmikkeihin, siksi sitä ei kannata unohtaa.

Valmistautuminen on viisasta, mutta muista, että kaikkia eroon liittyviä asioita on mahdotonta ratkoa etukäteen. Hyppy tuntemattomaan voi myös olla elämäsi paras ratkaisu.

Lähteet: Lifehack, VeryWellFamily.com, LiveAbout.com, Psychology Today

Lue myös:

Onko avioero oikea ratkaisu? Kysy itseltäsi ensin nämä 5 kysymystä

Kuinka monta avioliittoa on liikaa? Voiko suhde monta kertaa eronneen kanssa onnistua?

Lue myös

Suosittelemme