Ihmissuhteet

10 asiaa, jotka sabotoivat rakkauselämääsi – jopa huomaamattasi

Ajatteletko, että teet kaikkesi rakkauselämäsi eteen, mutta orastavat suhteet kaatuvat jo ennen kuin ehtivät alkaa tai vakiintunut parisuhde tuntuu laimealta? Saatat sabotoida rakkauselämääsi pienillä teoilla huomaamatta sitä itse.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Älä oleta, että kumppani kertoo toiveistaan ja tarpeistaan, vaan kysy asiasta suoraan.

Ajatteletko, että teet kaikkesi rakkauselämäsi eteen, mutta orastavat suhteet kaatuvat jo ennen kuin ehtivät alkaa tai vakiintunut parisuhde tuntuu laimealta? Saatat sabotoida rakkauselämääsi pienillä teoilla huomaamatta sitä itse.

Useimmat ihmiset haaveilevat onnentäyteisestä parisuhteesta ja ajattelevat tekevänsä kaikkensa sen saavuttaakseen. Omaa rakkauselämää on kuitenkin mahdollista latistaa ja hankaloittaa huomaamattaan asioilla, joiden vaikutusta ei edes tiedosta.

1. Myöhästely ja sovittujen menojen peruminen

Ajoissa oleminen on merkki kunnioituksesta. Sovittuun aikaan paikalle ilmaantuminen osoittaa, että välität toisen ihmisen ajasta etkä halua hänen tuhlaavan aikaansa turhaan odottamiseen. Toisinaan meistä jokainen on myöhässä, mutta jos myöhästelet jatkuvasti, alat testata kumppanisi kärsivällisyyttä. Sama juttu koskee sovittujen menojen perumista. Toisinaan suunnitelmat on pakko laittaa uusiksi, mutta jatkuva menojen peruminen on merkki epäkunnioituksesta.

2. Keskittyminen negatiivisiin asioihin

Jos keskityt vain negatiivisiin asioihin, sinulta jää huomaamatta, mitä hyvää elämässäsi on meneillään. Negistelyn sijaan muista olla kiitollinen asioista, joita sinulla on. Kaikissa meissä on huonot puolemme, ja siksi on tärkeää muistaa parisuhteen huonoinakin hetkinä, mihin kumppanissa rakastui. Muista arjessa kehua kumppaniasi ja kertoa, mitä asioita hänessä arvostat.

3. Asioiden ottaminen turhan henkilökohtaisesti

Aina asiat eivät ole kiinni sinusta. Jos kumppanisi esimerkiksi kertoo olevansa väsynyt rankan työviikon päätteeksi ja kieltäytyy ehdottamistasi iltariennoista, se ei oitis tarkoita sitä, että hän ei haluaisi viettää aikaa kanssasi. Hän saattaa todellakin olla ihan oikeasti väsynyt ja vain kaivata lepoa, jonka jälkeen hän on taas valmis menoihin. Kun osaat ottaa asiat lähtökohtaisesti asioina etkä henkilökohtaisina loukkauksina, vältät turhat riidat ja kummankin mielipahan.

4. Halu olla aina oikeassa

Kaikki parit riitelevät toisinaan. Se on luonnollista. Jos kuitenkin haluat aina saada viimeisen sanan ja olet niin itsepäinen, että pienimmästäkin erimielisyydestä tulee kiivas sanaharkka, olet luultavasti melko raskasta ja luotaantyöntävää seuraa.

5. Nykyhetken huomiotta jättäminen

Puhutko aina siitä, miten asiat ovat olleet tai kuinka haluaisit asioiden tulevaisuudessa olevan? Jos et keskity lainkaan nykyhetken tilanteeseenne ja ole läsnä hetkessä, saatat sabotoida parisuhteesi tulevaisuudennäkymät.

6. Oletus, että kumppani ottaa toiveensa puheeksi

Omista toiveistaan voi olla yllättävän vaikea avautua, etenkin jos kumppani on esimerkiksi kiireinen tai stressaantunut – eli ei siis parhaassa mielentilassa vakavalle keskustelulle. Ota aikaa puhumiselle myös kiireen keskellä. Älä oleta, että kumppanisi kertoo sinulle toiveistaan automaattisesti. Kysy häneltä, mitä hän ajattelee ja tarvitsee.

7. Sarkasmin viljeleminen kommunikoinnissa

Sarkasmille on aikansa ja paikkansa, mutta se ei saa olla ainoa keino viestiä. Jos sarkasmi korvaa kaikki vakavat keskustelut, sinun kannattaa pysähtyä miettimään ja kenties käydä kumppanin kanssa syvällinen, vakava keskustelu. Sarkasmi saattaa olla passiivis-aggressiivinen tapa purkaa vihaa tai kipua.

8. Uskominen siihen, että tiedät kumppanisi ajatukset

Jos luulet tietäväsi, mitä kumppanisi ajattelee, menetät luultavasti monia parisuhteen kannalta hyvin tärkeitä keskusteluja. Et ole ajatustenlukija. Kysy asioita ja anna hänen kertoa ajatuksensa omin sanoin.

9. Seksistä puhumisen tärkeyden unohtaminen

Seksi muuttuu parisuhteen edetessä. Siksi siitä avoimesti keskusteleminen on tärkeää. Älä vaikene seksiongelmista, vaan yrittäkää löytää niihin ratkaisut yhdessä. Olipa kyseessä jommankumman haluttomuus tai eriävät toiveenne, on avoin puhe ainoa keino purkaa jännitteitä ja päästä tilanteeseen, jossa seksi tai sen puute ei aiheuta kummassakaan kielteisiä tunteita, kuten tyytymättömyyttä, turvattomuutta ja syyllisyyttä.

10. Yritys saada parisuhde toimimaan yksin

Parisuhteeseen tarvitaan kaksi. Ei siis ole ainoastaan sinun kontollasi parantaa tai kannatella suhdetta. Puhu kumppanillesi ja kerro, että toivot kummankin panostavan suhteen onnellisuuteen.

Lähteet: Bolde, The Huffington Post, Woman’s Day

Lue myös:

Sabotoiko ensirakkautesi nykyistä suhdettasi – näin selätät sen salakavalan vaikutuksen

Himmennätkö huomaamattasi sisäistä kauneuttasi? Nämä 10 tapaa vähentävät ihmisen vetovoimaa

Nämä 10 lausetta jokaisen pitäisi sanoa rakkaalleen päivittäin

6 vinkkiä kestävään parisuhteeseen

X