Ihmissuhteet

6 kompromissia, joita parisuhteessa ei kannata tehdä

Varmasti jokainen parisuhteessa ollut tai oleva tietää, että suhteessa on tehtävä kompromisseja. Tietyissä asioissa oman pään pitäminen on kuitenkin tärkeää.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kaikissa asioissa ei voi eikä kannata tehdä kompromisseja.

Varmasti jokainen parisuhteessa ollut tai oleva tietää, että suhteessa on tehtävä kompromisseja. Tietyissä asioissa oman pään pitäminen on kuitenkin tärkeää.

Toisinaan parisuhteessa on pakko tehdä kompromisseja. On kuitenkin myös sellaisia asioita, jotka eivät saisi ikinä olla neuvoteltavissa.

Näissä asioissa sinun ei tarvitse ikinä suostua kompromisseihin:

Henkilökohtaiset arvot

Meillä jokaisella on arvoja, joita haluamme noudattaa jokapäiväisessä elämässämme. Jos esimerkiksi olet vegaani ja haluat kulutusvalinnoillasi edistää eläinten oikeuksia, ei kumppanillasi pitäisi olla asian kanssa mitään ongelmaa. Sinua kunnioittava ja rakastava kumppani ei myöskään ikinä vaadi sinua toimimaan vastoin moraaliasi.

Elämäntavoitteet

Kumppanisi ei pitäisi olla muuri sinun ja henkilökohtaisten tai ammatillisten unelmiesi ja tavoitteidesi välissä. Rakastava kumppani on tuki ja turva. Hän haluaa auttaa sinua unelmiesi saavuttamisessa, ei estää niiden toteutumista.

Suhteet perheenjäseniisi ja ystäviisi

Jos perheesi tai ystäväsi kohtelee sinua huonosti, kumppani voi huolestua ja ottaa asian esille. Mielivaltainen välien katkaisemisen vaatiminen on kuitenkin väärin, eikä siihen tarvitse suostua.

Kumppanisi ei ole pakko rakastaa jokaista perheenjäsentäsi tai viettää aikaa häntä ärsyttävän ystäväsi kanssa. Hänen on kuitenkin ymmärrettävä ja käytöksellään osoitettava, että ymmärtää näiden ihmissuhteiden arvon sinulle.

Sinulla on oikeus ylläpitää tärkeäksi kokemiasi ihmissuhteita, joiden ei pitäisi loukata kumppaniasi millään tavalla. Kumppanisi pitäisi kunnioittaa tätä oikeuttasi.

Halu hankkia tai olla hankkimatta lapsia

Lapsien hankkiminen tai hankkimatta jättäminen ei saa olla vain kumppanin päätös. Sekä lapsien hankkimatta jättämisestä että lapsien hankkimisesta saattaa syntyä katkeruutta, jos itse olisi halunnut toimia toisin. Siksi lapsiasiassa kumpaakin tyydyttäviä kompromisseja ei ole, jos asiasta ollaan eri mieltä.

Turvallisuus

Terveessä parisuhteessa kumppani ei aiheuta pelkoa. Parisuhdeväkivalta on asia, jota kenenkään ei tarvitse sietää. Siihen on haettava oitis apua.

Omanarvontuntosi

Kumppanisi tulee kohdella sinua kunnioittavasti. Kenenkään ei pidä sietää vähättelyä ja itsetunnon polkemista maahan parisuhteessaan. Aidosti sinua rakastava kumppani saa sinutkin rakastamaan itseäsi enemmän.

Lähteet: Bustle, Elite Daily, Thought Catalog

X