Ihmissuhteet

Älä unohda ystävääsi hädän hetkellä! Näin toimit kriisiapuna ystävälle – 8 vinkkiä

Onko ystävääsi kohdannut avioero, läheisen kuolema tai muu järkyttävä tapahtuma? Kriisin keskellä painiskelevan ystävän auttaminen ei vaadi ihmetekoja.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Colourbox

Onko ystävääsi kohdannut avioero, läheisen kuolema tai muu järkyttävä tapahtuma? Kriisin keskellä painiskelevan ystävän auttaminen ei vaadi ihmetekoja.

1. Ota yhteyttä

Kriisin kokeneeseen ei välttämättä oteta yhteyttä, koska hänen ajatellaan olevan hämmentynyt tai häpeissään. Vaikka asia olisi arkaluontoinen, on järkytyksen kohdanneella usein suuri tarve puhua kokemastaan. Älä siis jätä ystävääsi yksin hädän hetkellä. Kerro, että hän merkitsee sinulle paljon, tarjoa aikaasi ja ole hänen tukenaan.

Lue myös: Mistä tunnet sä ystävän – Ystävyyden kestävyydestä

2. Kuuntele, älä neuvo

On tärkeää ymmärtää roolisi ystävänä. Läheisen kertoessa hädästään olisi houkuttelevaa antaa neuvoja, joilla tilanteen voisi saada korjattua. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että ystäväsi on jo saanut runsaasti erilaisia neuvoja. Tärkeintä on antaa hänen puhua ja osoittaa, että ymmärrät asian merkityksen hänelle. Puhuminen auttaa järkytyksestä toipumista, mutta jos ystäväsi ei halua puhua, on sekin hyväksyttävä. Silloin voit vain olla ystäväsi lähellä, tarjota lohduttavan olkapään ja antaa tämän olla hiljaa.

Lue myös: Jos ystävän puoliso käyttäytyy huonosti, saako asiaan puuttua?

3. Ole positiivinen

Vaikeina aikoina voi olla vaikeaa ajatella positiivisesti. Yritä löytää ystäväsi kriisin keskeltä edes jotain positiivista ja sano se ääneen. Näin annat ystävällesi toivoa – ja kenties autat häntä näkemään tilanteen uudessa valossa.

Lue myös: Päästä irti murehtimisesta

4. Tee ruokaa

Unohtaako ystäväsi syödä, kun hän on huolesta suunniltaan? Vie ystävällesi ruokaa tai tarjoudu tekemään sitä hänelle tai hänen kanssaan. Jotta fyysinen olo olisi mahdollisimman hyvä henkisesti vaikeina aikoina, kannattaa syömiseen kiinnittää erityistä huomiota.

Lue myös: Syö itsellesi hyvä mieli

5. Tarjoa apuasi

Kun ihminen on kriisissä, hänellä on helposti tuhat asiaa hoidettavanaan. Tarjoa siis ystävällesi auttava kätesi ja kysy, mitä voisit tehdä. Apua kaivataan usein arjen askareissa: vie roskat, imuroi, käy kaupassa tai hoida lapsia.

Lue myös: Helpota arkeasi: tee nämä asiat aina sunnuntaisin

6. Vie ystäväsi ulos

Kriisejä kohdatessa unohtaa helposti tehdä asioita, jotka lievittävät stressiä. Pyydä siis ystäväsi elokuviin, kävelylle tai vaikkapa konserttiin.

Lue myös: Kiltteys kannattaa!

7. Lähetä ystävällesi jotain

Osoita pienillä teoilla, että ystäväsi on mielessäsi. Lähetä hänelle vaikkapa voimaannuttava mietelause WhatsAppissa tai kaunis runo kirjeenä. Jos luet verkosta tsemppaavan artikkelin asiasta, jota hän käy parhaillaan läpi, lähetä hänelle linkki juttuun sähköpostilla.

Lue myös: Kuinka muistaisin ystävää?

8. Rohkaise hakemaan apua

On tärkeää muistaa omat rajansa auttajana. Vaikka kuinka yrittäisit, et ole kaikkivoipa ja kykenevä korjaamaan mitä tahansa ystäväsi ongelmia. Kerro, että ei ole häpeä hankkia ulkopuolista apua. Tarvittaessa voit auttaa ystävääsi löytämään terapeutin, tukiryhmän tai muun tahon, josta voisi olla hänelle hyötyä.

Lue myös: Kognitiivinen psykoterapia, ryhmäterapia ja parisuhdeterapia – Lue kolmen naisen kokemukset!

Lähde: Suomen Mielenterveysseura, Stress Advice from About.com, The Huffington Post

X