Ihmissuhteet

Asiantuntijan neuvo sinkuille ja sinkkuudesta haaveileville: Vältä tämä katkeroittava virhe

On olemassa kahdenlaisia sinkkuja. Väestöliiton psykologin Elina Nurmisen mielestä avain onnelliseen yksineloon on tietoinen päätös.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Istock

Jos asiaa ei ole pohtinut kunnolla, riskinä on, että ihminen vain ajautuu ikisinkkuuteen.

On olemassa kahdenlaisia sinkkuja. Väestöliiton psykologin Elina Nurmisen mielestä avain onnelliseen yksineloon on tietoinen päätös.

Tilastokeskuksen mukaan yksin asui vuoden 2013 lopussa yli miljoona suomalaista. Vaikka moni toivoo löytävänsä parisuhteen, on heitäkin, jotka aidosti haluavat elää ilman. Naisista heitä on Väestöliiton perhebarometrin mukaan viisi prosenttia. Miesten vastaava luku on pienempi: kaksi prosenttia.

– Naiset myös haaveilevat miehiä useammin seurustelusta ilman yhdessä asumista, kertoo Väestöliiton psykologi Elina Nurminen.

Päätä, älä ajaudu

Nurmisen mukaan ei ole olemassa oikeaa tapaa elää. Mutta on tärkeää, että parisuhteettomuus on aidosti oma valinta.

Jos asiaa ei ole pohtinut kunnolla, riskinä on, että vain ajautuu ikisinkkuuteen. Silloin on vaarassa katkeroitua.

– Ihminen on kuitenkin lähtökohtaisesti riippuvainen muista ihmisistä. Yksinäisyys on yhtä epäterveellistä kuin tupakointi, Elina Nurminen sanoo.

Siksi yksin elävällä naisella on syytä olla hyvät ystäväverkostot. Usein heillä onkin; miehillä taas ei syvällisiä ystävyyksiä yhtä paljon ole.

Vaikka kulttuurisesti nuoruus on pitkittynyt, naisen biologia ei ole muuttunut. Nainen on edelleen hedelmällisimmillään 20–25-vuotiaana.

– Joillekin tulee vauvapaniikki vähän yli kolmekymppisenä. Ystävät perheellistyvät, ja nainen kokee itsensä ulkopuoliseksi ja erilaiseksi, Elina Nurminen sanoo.

Elina Nurmisen haastattelu on julkaistu Annan numerossa 24/2015

Lue myös:

9 syytä, miksi sinkkuseksi on parempaa kuin parisuhdeseksi

Ero tuli – Milloin olen valmis uuteen suhteeseen? Rakkaustohtori vastaa

X