Ihmiset ja suhteet

Ikäkriisit ovat elämän pysähdyspaikkoja

Teksti:
Anna.fi

Pyöreiden vuosien lähestyessä moni joutuu ikäkriisiin. Monet muut saman ikäiset tuntuvat saaneen aikaan vaikka mitä, ja kaiken lisäksi unelmat rippimekkoon uudelleen mahtumisesta on haudattu jo kauan sitten. Elämä tuntuu rajallisemmalta. Mutta onko ikäkriiseistä hyötyäkin?

Ikäkriisit ovat elämän pysähdyspaikkoja

”Kymmenvuotiaan mielestä kaksikymppinen on älyttömän vanha. Kaksikymppisen mielestä kolmekymppinen on älyttömän vanha. Ja kolmekymppisen mielestä kolmekymppinen on älyttömän vanha. Siinä se.”

Näin kiteytti kolmenkympin kriisin Ylioppilaslehden taannoinen pakinoitsija Keskonen, ja sai taatusti sympatiaa monilta kolmekymppisiään jo vuosia etukäteen pelkäävältä. Kolmekymmentävuotispäivät tuntuvat monesta kaksikymppisestä rajapyykiltä, jonka jälkeen elämän on pakko muuttua toisenlaiseksi. Monia viidenkympin virstanpylvästä lähestyviä taas kauhistuttaa mielikuva arvokkaista viisikymmenvuotisjuhlista, kun itse haluaisi lähinnä matkustella, moottoripyöräillä ja nauttia elämästä täysillä lastenkin muutettua pois kotoa.

Murrosiän kuohujen lisäksi aikuisen kehitykseen mahtuu kriittisiä kausia, jolloin tapahtuu psyykkisiä muutoksia. Yksi keskeinen syy ikäkriiseihin on aikuisena muuttunut ajan kokemus, johon vaikuttavat mahdollinen lasten syntymä, lasten muuttaminen pois kotoa, läheisten väistämättömät kuolemat ja elämän rajallisuuden ymmärtäminen. Ikäkausikriisit saattavat muuttaa merkittävästi ihmisen minäkuvaa ja kuvaa maailmasta.

Selvät suunnitelmat saattavat vaikeuttaa ikäkriisiä

Ikäkriisi saattaa iskeä erityisen voimakkaana, jos nuorempana on kuvitellut elämän kulkevan eteenpäin varmasti kuin K-juna, tai jos on asettanut itselleen selviä rajapyykkejä, johon mennessä tietyt asiat on saavutettava. Jos on kuvitellut, että elämässä kuuluu vakiintua ja hankkia lapsia nuorena, sinkkuus saattaa tuntua kolmekymppispäivänä hurjalta. Jos on ajatellut, että hyvään elämään kuuluu tiettyyn ikään mennessä tilava omistusasunto, auto ja purjevene, voi tuntua vaikealta, jos elämä ei olekaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ja jos oma identiteetti on rakentunut vahvasti vaikkapa ulkonäön pohjalle, vanhetessa saattaa olla rankkaa etsiä uusia elämään sisältöä tuovia arvoja. Ikäkriisit saattavat tuoda mukanaan voimakkaita epäonnistumisen tunteita ja ahdistusta.

Ikäkriiseihin on mahdollista suhtautua hyvinä tilaisuuksina tehdä elämästään välitilinpitoa ja arvioida menneisyyttään ja tulevaisuuttaan. Millaista oli elämäni ennen kolmeakymmentä, neljääkymmentä tai viittäkymmentä ja millaista se tulee olemaan sen jälkeen? Missä olen toiminut oikein, missä yritän toimia jatkossa toisin? Mitä oikeastaan edes haluan elämältä?

Suhtautumisen ikäkriiseihin voi valita

Ikäkriisit voivat olla tilaisuuksia toteuttaa unelmiaan. Vaikka kaikille ikä ei tuokaan etenevää uraa tai taloudellisesti turvatumpaa asemaa, asenteen lisääntyviin ikävuosiin voi yrittää valita itse. Toisille aikuistuminen ja ikääntyminen merkitsevät uusia ovia avattavaksi ja uutta rikasta elämänvaihetta, toiselle mahdollisuuksien kapenemista.

Tutkimusten mukaan etenkin kolmekymppiset vaihtavat hanakasti työpaikkaa ja jopa alaa. Kolmenkympin kriisi siis saattaa antaa elämään potkua ja antaa hyvän tilaisuuden muuttaa hieman polun suuntaa. Nuoruuden kokeiluista saatetaan päätyä kypsempiin ratkaisuihin. Vaikka nuorena ”Live fast, die young” saattoi kuulostaa jännittävältä ja rocktähdetkin tuntuivat kaikki kuolevan 27-vuotiaana, yksi ikäkriisien onnistuneista ratkaisuista on, että kyky ja halu huolehtia muista ja kantaa vastuuta kehittyy. Tai jos huomaa ikäkriisissään rämpiessään aiempien selvien suunnitelmien haihtuneen kuin savuna ilmaan, onnistunut ikäkriisin käsittely voi auttaa sietämään elämän ainaista epävarmuutta entistä paremmin.

Ikäkriisit ja niihin liittyvä pohdinta auttavat myös sietämään paitsi elämän sattumanvaraisuutta ja epävarmuutta, myös omaa minäkuvaa koskevien tietojen auttamatonta ristiriitaisuutta. Elämään kuuluvat myös luopumiset, epäonnistumiset ja heikkoudet, mutta niiden käsittelyn kautta on mahdollista kasvaa henkisesti. Jokaisen ikäkriisin jälkeen itsensä tuntee taas hieman paremmin. Jos ikäkausikriisit jäävät kokonaan käsittelemättä, ratkaisemattomiin kehityskriiseihin saattaa joutua palaamaan myöhemmin.

Ellit PS.

Jos et ole vielä kokenut ikäkausikriisiä, tällä sivustolla vieraillessasi koet sen varmasti:

Things Other People Accomplished When They Were Your Age

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (22.7.2005)
 

X