Ihmissuhteet

Jos ystävän puoliso käyttäytyy huonosti, saako asiaan puuttua?

Kun ystävä valitsee puolisokseen idiootin, ystävyyssuhdetta koetellaan. Moni miettii, saako asiaan puuttua.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Getty Images

Kun ystävä valitsee puolisokseen idiootin, ystävyyssuhdetta koetellaan. Moni miettii, saako asiaan puuttua.

Äh. Jos kerrankin kykenee itse löytämään puolison, joka täyttää täyspäisyyden kriteerit, niin eiköhän joku rakkaista ystävistä onnistu löytämään jostakin sen kaupungin ainoan tyypin, jonka kanssa ei voi olla edes samassa huoneessa.

Näin kävi Liisalle, 30.

Sosiaalinen Liisa tykkää järjestää juhlia ja kutsua kotiinsa mahdollisimman paljon ihmisiä. Juhlissa kuitenkin korostuvat ystävien puolisovalintojen hutilaukaukset.

Liisa kestää ystäviensä puolisoilta monia asioita kuten känniörveltämistä ja huonoja juttuja. Sen sijaan hänen sisällään alkaa kiehua saman tien, jos hän havaitsee ystäviään kohdeltavan huonosti.

– On kamalaa katsella, miten puoliso solvaa ystävääni tai latistaa hänen fiiliksiään, vaikka kyseisen tyypin pitäisi nimenomaan olla ystäväni tukena. Elämän pitäisi olla hauskempaa puolison kanssa, ei ankeampaa.

Usein Liisa näkee juhlissa myös esittämistä.

– Pariskunta pitää yllä kulissia siitä, miten mahtavaa heillä on, mutta kun toinen on lähellä, ollaan ilkeitä ja elekieli kertoo ihan muusta kuin rakkaudesta.

Liisa kertoo suhtautuvansa ystäviinsä vähän niin kuin lapsiinsa: hän haluaa heille vain parasta.

Juhlia järjestellessään Liisa on joutunut miettimään päänsä puhki, miten epämiellyttävän puolison voi jättää juhlien ulkopuolelle tunnelmaa myrkyttämästä.

– Joskus olen tehnyt sellaisia sääntöjä, että juhliin on kutsuttu vain ne pariskunnat, jotka asuvat yhdessä, ettei näyttäisi siltä, että kaikkien muiden puolisot on kutsuttu mukaan paitsi sen yhden. Ei nimittäin ole mielestäni reilua osoittaa sitä sormella ihan niin suoraan.

Usein rajaus ei ole onnistunut.

Liisa on myös yrittänyt ottaa asiaa puheeksi. Menestys on ollut surkea.

Keskustelutilanne on aina jäätynyt, vaikka Liisa on käyttänyt kaikkia diplomatian taitojaan. Ystävyyssuhteet etenkin miehiin, joiden naisystävien käytöstä Liisa ei ole sulattanut, ovat katkenneet.

Naispuolisiin ystäviinsä Liisa on säilyttänyt välinsä, vaikka jonkin aikaa suhde on ollut etäinen.

– Vaikka olen sanonut, että se on nimenomaan käytös – ja käytös ystävääni kohtaan – jota en siedä, toinen voi kokea asiat hyvin eri tavalla.

Keskustele rauhallisesti

Mutta onko tilanne mitenkään ratkaistavissa? Kummasta kannattaa pitää kiinni: ystävästään vai mielenrauhastaan?

Kognitiivinen terapeutti Mari Kariluoma sanoo, että tilanteeseen on helppo antaa ohjeita. Niiden noudattaminen onkin sitten toinen juttu.

Asian voi ottaa esille ystävänsä kanssa. Myös kumppanin kanssa voi asiasta keskustella, jos on riittävät tunteiden säätelytaidot eikä provosoidu helposti.

– Hyvä tunteiden säätely ei tarkoita tunteiden liikaa hillitsemista vaan jämäkkää käyttäytymistä. Kannattaa kuitenkin miettiä erityisen tarkkaan seuraukset, Kariluoma sanoo.

Loukkaantumisriski on korkea, koska kyseessä on henkilökohtainen ihmissuhde eikä esimerkiksi kahden henkilön välinen työtilanne, jossa on helpompi osoittaa huonosti tehty työsuoritus.

Keskustelu pitää pyrkiä käymään ilman syyllistämistä.

Se voi olla ongelmallista, sillä lähtökohtana on, että jos ystävä alkaa seurustella, hänellä on vähemmän aikaa ystävilleen kuin aikaisemmin ja jos puolisoksi on vielä valikoitunut epämieluisa tyyppi, tunteiden säätely voi olla työlästä.

Ystävyyden ja uuden suhteen laittaminen vaakakuppiin on sekin riskialtista, sillä rakastunut ei välttämättä näe puolisonsa huonoja puolia.

Kariluoma huomauttaa, että vaikka haluaisikin vältellä konflikteja, epäasiallista käytöstä ei tarvitse sietää.

– Voihan sitä sanoa ystävälleen, että mä loukkaannuin siitä, miten sun puoliso käyttäytyy. Puhuminen on ensisijaista.

Ja jos ei ole kontaktia, ei ole riitoja.

– Voi aivan hyvin vältellä paikkoja, joissa ystävän puoliso on paikalla. Jos itsekin käyttäytyy helposti asiattomasti konfliktitilanteessa, ehkä välttely on toimivinta. Voi myös rajata sitä aikaa, jonka viettää toisen seurassa.

Ota aikalisä tai poistu paikalta

Aikalisä on käytössä ainakin Marilla, 33.

Hän on kyllästynyt ystävänsä miehen luonneanalyyseihin, jotka liittyvät Mariin ja Marin elämäntilanteeseen, josta mies ei ole edes kunnolla selvillä. Analyysejään mies jakelee pyytämättä ja mieluiten humalassa.

– Vaikka kyllä niitä tulee ihan selvinkin päin. Silloin analyysit vain ovat hieman harkitumpia, Mari sanoo.

– Minusta on alkanut tuntua siltä, että olen joutunut samaan tilanteeseen nyt liian monta kertaa. Olen ollut aika loukkaantunut ja myös sanonut siitä hänelle. Voisi olla parempi, etten näe ystäväni miestä nyt vähään aikaan.

Mari ei ole ystäväpiirin ainoa, joka on ärsyyntynyt analyyseistä.

– Silloin kun emme tunteneet kunnolla, analyysit olivat positiivisempia. Nykyään ne ovat hyvinkin pistäviä.

Kognitiivinen terapeutti Mari Kariluoma huomauttaa, että aikalisä kannattaa. Varsinkin, jos tilanne kuumenee liikaa.

– Silloin voi poistua paikalta, mennä vaikka vessaan. Myös tietoisuustaidoista on hyötyä. Huomion voi kiinnittää toisaalle ja tehdä muutaman syvähengityksen.

Vai onko kyseessä väärinkäsitys?

Kariluoma sanoo, että on myös olemassa henkilöitä, jotka loukkaavat tahtomattaan. He eivät tarkoita mitään pahaa vaan höläyttelevät asioita vahingossa.

Marikin on miettinyt, onko hänen ystävänsä miehen käytöksessä kyse tästä.

– Ehkä mies tarkoittaa hyvää mutta ei vain tajua loukkaavansa, Mari pohtii.

Ystäviensä huonosta kohtelusta loukkaantuva Liisa sen sijaan ei aio enää puuttua ystäviensä parivalintoihin.

Nykyään Liisa luottaa ystäviensä omaan oivalluskykyyn.

Joskus huono tyyppi pysyy matkassa raivostuttavan pitkään, mutta useimmiten ystävä tajuaa virheensä ja laittaa tämän kiertoon.

X