Ihmissuhteet

Kumppanin tupakointi ärsyttää – mitä tehdä?

Kumppanin tupakointi voi aiheuttaa parisuhdeongelmia. Jos toisen tupakointi ärsyttää, asia kannattaa ottaa esille rehellisesti mutta empaattisesti.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tupakoinnista valittaminen ei tutkimusten mukaan kannata. Toisen kannustaminen on parempi ratkaisu.

Kumppanin tupakointi voi aiheuttaa parisuhdeongelmia. Jos toisen tupakointi ärsyttää, asia kannattaa ottaa esille rehellisesti mutta empaattisesti.

Joskus parisuhdeongelmien takana voivat olla melko pienetkin jutut: kumppanin ärsyttävät tavat. Mikäli itse ei tupakoi, mutta kumppani polttaa, voi tupakoinnista seurata parisuhteessa kitkaa ja riitoja.

Tutkimuksen mukaan toistuvat, toista osapuolta ärsyttävät tavat aiheuttavat parisuhteessa niin sanottua sosiaalista allergiaa. ”Allergiset reaktiot” voivat aluksi olla hyvin lieviä, mutta ajan kanssa ne usein voimistuvat. Kumppanin tupakointi saattaa siis aluksi aiheuttaa vain pientä ärtymystä mutta myöhemmin voimakasta inhoa. Tällöin kyse ei ole enää pienestä ongelmasta.

Mutta miten kannattaa toimia, jos puolison tupakointi vaivaa? Listasimme viisi vinkkiä.

1. Ole empaattinen

Ota rauhallisesti esiin se, että tupakointi häiritsee sinua. Puhu kumppanillesi ymmärtäväisellä tavalla ja ole empaattinen, mutta sano silti mielipiteesi rehellisesti.

2. Tehkää yhteinen sopimus

Tupakoinnin lopettaminen on tupakoitsijan oma päätös. Siitä, että toista alkaa painostaa tupakoinnin lopettamiseen, voi seurata vain suuttumusta ja riitoja.

Tehkää sopimus, johon olette molemmat tyytyväisiä ja johon voitte molemmat sitoutua. Jos kumppanisi ei vielä ole valmis lopettamaan tupakointia kokonaan, keskustelkaa siitä, millaiset muutokset helpottaisivat tilannetta.

3. Motivoi

Miettikää yhdessä, mitkä asiat motivoivat kumppaniasi muuttamaan käyttäytymistään ja pysymään tavoitteessaan. Kenties hän itsekin pitää tupakointia pahana tapana, josta pitäisi päästä eroon.

Kun motiivit tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen ovat selvillä, kumppanisi on helpompi pysyä päätöksessään ja sinun on helpompi kannustaa häntä vaikeina hetkinä.

4. Tarjoa apua, vältä valittamista

Tupakoinnin lopettaminen ei aina onnistu ensimmäisellä kerralla. Tupakan sisältämä nikotiini on hyvin koukuttavaa, ja tupakasta luopuminen aiheuttaa usein vieroitusoireita. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi ärtyisyys, kärsimättömyys ja tupakanhimo.

Jos kumppanisi lipsuu vanhoihin tapoihinsa, suuttuminen tai nalkutus eivät auta. Sen sijaan ymmärtäväinen asenne voi motivoida kumppaniasi yrittämään uudestaan. Health Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tupakoitsijan mahdollisuudet tupakoinnin lopettamiseen kasvoivat, jos kumppani tarjosi hänelle tukea ja apua nalkuttamisen sijaan. Avun tarjoaminen saattoi liittyä aivan arkisiinkin asioihin, kuten kaupassa käymiseen tai lasten hoitamiseen.

5. Iloitse onnistumisista

Kun kumppanisi onnistuu tavoitteissaan, iloitse yhdessä hänen kanssaan onnistumisesta ja osoita arvostuksesi. Yhdessä jaettu onnistumisen hetki auttaa kumppaniasi pysymään päätöksessään ja motivoi häntä jatkamaan.

Lähteet: Daily Mail, Irish Times, Psychology Today

X