Ihmissuhteet

Kun kumppanin kaveripiiri ärsyttää – psykologi neuvoo, kuinka ratkaiset tilanteen oikein

Minun kaverini ovat sinun kavereitasi – vai miten se meni? Aina puolison kaveripiiri ei ilahduta. Miten silloin on järkevintä toimia?

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Jos kumppanin ystävät eivät ole omaan makuun, yhteisistä tapaamisista voi tulla tuskaa.

Minun kaverini ovat sinun kavereitasi – vai miten se meni? Aina puolison kaveripiiri ei ilahduta. Miten silloin on järkevintä toimia?

Vaikka puolisosi olisi loistotyyppi, hänen kaverinsa eivät välttämättä ole. Mutta miten kertoa puolisolle, että hänen rakkaiden ystäviensä seura ei kiinnosta sinua pätkääkään, vaan tyypit ovat mielestäsi aivan karseaa sakkia?

– Vanha sanontahan kuuluu, että ystävistään ihminen tunnetaan. Aihe on siis arka ja henkilökohtainen, sanoo Väestöliiton psykologi Anna Salmi.

– Asiasta kannattaa kuitenkin mainita. Muuten voi käydä niin, että oma käytös puolison kavereita kohtaan muuttuu tylyksi tai jos kaveriporukka on tiivis, niin käytös puolisoa kohtaan.

Mutta miten toisen ystäväpiiri voi ärsyttää niin paljon? Ja onko asialle tehtävissä mitään?

Onko syy kaveripiirissä?

Salmen mukaan ärsytyksen syy voi olla joko ulkoinen tai sisäinen. Ulkoiset syyt liittyvät ryhmädynamiikkaan, toimintatapoihin ja erilaiseen arvopohjaan.

– Puolison kaveripiirissä saattaa olla taloudellisia tai poliittisia mielipiteitä, jotka ovat hyvin erilaisia kuin omasi. Tai kaveripiirin käyttäytyminen ei tunnu omalta. Joskus myös porukan kiinnostuksen kohde on jokin todella kapea alue, johon ulkopuolisen on vaikea päästä mukaan.

Vai sinussa?

Salmen mainitsemia sisäisiä syitä voi olla vaikeampi löytää, sillä löydökset eivät välttämättä ole mairittelevia sinun itsesi kannalta.

– Ensiksi omaa käytöstään pitää pohtia rehellisesti. Ärsyttääkö puolison kaveripiiri siksi, että et siedä kumppanisi erilaisuutta? Salmi kysyy.

Salmen mukaan itseä ärsyttävä kaveripiiri on uhka, jos toiveena on pariskunnan samanlaisuus.

– Kysy itseltäsi, hyväksytkö oikeasti puolisosi erilaisuuden ja erillisyyden?

Joskus ongelmia aiheuttaa ihan persoonallisuustyyppi. Introverttiä ahdistavat isot kaveritapaamiset. Silloin puolisolle voi ehdottaa, voisiko kavereita nähdä pienemmissä porukoissa, vaikkapa muutama kerrallaan.

Miten toimia?

Jos huomaat, että kaveripiiri ei kohtele sinua ikävästi, vaan tarkasteltavaa on lähinnä omassa käytöksessäsi, voit siedättää itseäsi.

Salmen mukaan puolison kaveripiiristä löytyy varmasti jotakin, mihin voi samastua.

Jos syyt ovat ulkoisia, puolisolle voi kertoa, että et viihdy porukassa.

Kumppanille pitää kuitenkin antaa mahdollisuus jatkaa ihmissuhteitaan. Hänelle voi sanoa, että tarkoitus ei ole katkaista hänen ja ystäviensä välejä mutta onko ok, jos tästä lähtien osallistut vain isoihin juhliin, kuten häihin tai ristiäisiin.

X