Ihmissuhteet

Moni kokee taloudellista väkivaltaa – näin parisuhteessa pitäisi puhua rahasta

Yksi parisuhteiden isoimmista riidanaiheista on raha. Miten rahasta kannattaa puhua ja mitä sen käytöstä kannattaa sopia? Asiantuntija antaa neljä vinkkiä.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Jos parisuhteessa tai perheessä ilmenee uusia menoja, kannattaa heti keskustella, miten ne kustannetaan.

Yksi parisuhteiden isoimmista riidanaiheista on raha. Miten rahasta kannattaa puhua ja mitä sen käytöstä kannattaa sopia? Asiantuntija antaa neljä vinkkiä.

Parisuhteessa raha nousee riidanaiheeksi yleensä silloin, kun olosuhteet muuttuvat.  Yhteenmuutto, perheenlisäys ja puolison työttömyys ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Puolihuolimattomasti aloitettu keskustelu rahasta saattaa äityä pahaksi riidaksi. Miksi?

– Koska niin monet asiat tulevat rahan kautta esille, sanoo valtiotieteiden tohtori Anniina Kaittila. Kaittila on  tutkinut väitöskirjassaan parisuhteen rahakonflikteja ja taloudellista väkivaltaa.

– Tarkastellaan vaikkapa perhettä, jossa nainen jää hoitovapaalle, jolloin hänen tulotasonsa tippuu. Aiemmin raha ei ole aiheuttanut parisuhteessa päänvaivaa, mutta lapsen synnyttyä siitä tulee kiistaa – etenkin jos nainen joutuu pyytämään rahaa puolisoltaan. Mitä maksetaan? Pelkästään yhteiset menot vai myös naisen henkilökohtaisia menoja vaatteista kampaajaan? Rahaan liittyy paljon valta- ja tasa-arvo-kysymyksiä. Lisäksi se on arvolatautunutta, sillä se viittaa menestykseen.

Nuoremmilla pariskunnilla riidat saattavat ilmetä yhteenmuuttovaiheessa.

Kaittila sanoo, että yhdessä on saatettu puhua lastenhankinnasta, ulkomaille muutosta tai muista isoista asioista, mutta ei rahasta.

– Raha ei todellakaan ole top 10 -puheenaihe nuorten parien keskuudessa.

Arjen realiteettien jyrätessä rahasta on kuitenkin pakko puhua. Vaikka pariskunta päätyisi nopeasti yhteisen taloustilin perustamiseen, riitaa saattaa tulla siitä, millaista ruokaa rahoilla ostetaan.

– Rahankäyttö ja kulutustottumukset periytyvät usein lapsuudenperheestä. Toiset ovat tottuneet siihen, että syödään terveellistä ruokaa ja käytetään laadukkaita raaka-aineita, mikä tietenkin maksaa. Toisten mielestä ruokaan ei kannata kuluttaa niin paljon rahaa, sillä nuudeleilla ja ranskalaisillakin pärjää.

Näin parisuhteessa pitäisi puhua rahasta

1. Nosta kissa pöydälle mahdollisimman varhain.

– Puolison kanssa kannattaa keskustella siitä, millaisia toiveita ja tulevaisuudenhaaveita hänellä on. Joillekin tärkeintä on taloudellinen riippumattomuus isoine osakesäästöineen, toisille raha ei ole kovin tärkeää vaikkapa sen rinnalla, että lapset hoidetaan kotona mahdollisimman pitkään. Toinen tasa-arvon kannalta tärkeä pohdinta liittyy siihen, kuinka paljon kumpikin maksaa, jos tulotaso on erilainen. Maksetaanko puoliksi vai tulojen mukaan?

2. Käy keskustelu tasaisin väliajoin

– Rahasta kannattaa keskustella säännöllisesti. Näin vältytään ainakin pienemmiltä riidoilta. Jos parisuhteessa tai perheessä ilmenee uusia menoja, kannattaa heti keskustella, miten ne kustannetaan. Myös toive tavoiteltavasta elintasosta saattaa muuttua. Puoliso voi kummastella toisen halua olla hakeutumatta rahakkaampaan pestiin.

3. Riitatilanteessa etsi kompromissiratkaisua

– Kompromissi on esimerkiksi taloustili, johon molemmat laittavat saman summan rahaa. Toiset tykkäävät pyörittää exceliä kotitalouden menoista. Jos puolisoilla on kovin erisuuruiset tulot, pitää myös käydä arvokeskustelu siitä, onko ok, että perheenjäsenillä on eri elintaso.

4. Perusta taloustili, tee perhebudjetti

– Taloustili ehkäisee riitoja siitä, kuka maksoi ja mitä  kaupassa käydessään. Sen sijaan, jos kitkaa aiheuttaa rahan puute, kannattaa tehdä perhebudjetti. Siitä näkee, mihin raha tosiasiassa menee.

X