Ihmissuhteet

Näin säästät lahjahankinnoissa aikaa ja rahaa – 5 rahanarvoista vinkkiä!

Lahjojen ostamisessa säästää aikaa, vaivaa ja rahaa muutaman helpon niksin avulla. Tee esimerkiksi lahjalista ja perusta lahjakaappi.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Parhaat lahjaideat syntyvät yleensä silloin, kun lahjoja ei etsi.

Lahjojen ostamisessa säästää aikaa, vaivaa ja rahaa muutaman helpon niksin avulla. Tee esimerkiksi lahjalista ja perusta lahjakaappi.

Lahjojen ostamisesta tulee pienellä suunnittelulla mukavampaa, vaivattomampaa ja edullisempaa. Näillä vinkeillämme pääset alkuun!

1. Tee lista merkkipäivistä, joita varten ostat lahjoja

Todennäköisesti ostat lahjoja toistuvasti samoina merkkipäivinä, kuten perheenjäsenten tai muiden itselle tärkeiden ihmisten syntymäpäivinä ja jouluna. Kerää nämä päivät kalenteristasi ja tee niistä yksi lista. Näin saat käsityksen siitä, montako lahjaa sinun pitää vuodessa ostaa, kenelle ja milloin.  

2. Kirjoita hyvät lahjaideat muistiin

Persoonallinen lahja puolisolle, lahja ystävälle, jolla jo on kaikkea… Kuinka usein sitä onkaan nähnyt kaupassa jotakin ja ajatellut, että: tuo olisi loistava lahja sille ja sille, pitääkin muistaa, kun hänellä on seuraavaksi synttärit – ja sitten autuaasti unohtanut koko jutun.

Kirjaa siis jokainen lahjaidea ylös. Lahjalistasta on korvaamatonta apua, kun tärkeän ihmisen merkkipäivä lähestyy. Säästät myös roimasti aikaa, kun et joudu kiertelemään kaupoissa sopivaa lahjaa etsimässä. Jos listan kanssa haluaa oikein hifistellä, lahjaidean perään voi kirjata mahdollisen lahjansaajan nimen.

3. Perusta lahjakaappi

Lahjakaappi on kaappi, johon kerätään erilaisia lahjoiksi sopivia tavaroita. Lahjakaappi pelastaa esimerkiksi yllätysjuhlien hetkellä tai kyläilemään lähdettäessä. Muista, että lahjakaappi ei ole roskis. Sinne ei siis ole tarkoitus dumpata omasta käytöstä poistuneita tavaroita.

4. Siirrä lahjakaappiin uudet tavarat, joita et tarvitse

Olet aivan varmasti saanut joskus lahjaksi jotakin sellaista, mikä ei niin sanotusti ole osunut ja uponnut – tai tehnyt itse virhehankintoja. Käyttämättömät tavarat kannattaa siirtää lahjakaappiin ja lahjoittaa ne oikean hetken tullen eteenpäin. Sinulle tarpeeton tai epämieluisa esine voi tuottaa iloa jollekin toiselle.

5. Hyödynnä kauppojen tarjouspäivät ja alennusmyynnit

Lahjanostajan kannattaa tervehtiä ilolla erilaisia alennusmyyntejä. Plärää mainoskatalogit läpi ja merkitse niihin tuotteet, joista tiedät jonkun lahjalistallasi olevan ilahtuvan.

Jos kaupoissa haahuilu ei ole suosikkipuuhaasi, tee täsmäisku alennuspäiville ja hanki vain ne tuotteet, jotka aiot antaa lahjaksi – ja sujauta lahjat lahjakaappiin odottamaan juhlahetkeä. Suunnitelmallisuutesi säästää pitkän pennin. Muistathan myös nettikauppojen alennusmyynnit! Seuraavan talven ajattomat joululahjat kannattaa ostaa jo edellisen joulun alennusmyynneistä.

Lähteet: Marie Kondo: KonMari, Huffingtonpost

X