Ihmissuhteet

Näin selviät lomasta ilman riitoja

Kotityöt ja rahankäyttö, pariskunnat kinastelevat lomalla samoista asioista kuin arkenakin. Jotta loma ei kuluisi hampaita kiristellessä, kannattaa sopia muutama asia etukäteen. Näillä vinkeillä lomasta nauttii koko perhe.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Jos kompromissia ei synny, ei ole mikään synti sopia, että toinen viettää viikon omissa puuhissaan.

Kotityöt ja rahankäyttö, pariskunnat kinastelevat lomalla samoista asioista kuin arkenakin. Jotta loma ei kuluisi hampaita kiristellessä, kannattaa sopia muutama asia etukäteen. Näillä vinkeillä lomasta nauttii koko perhe.

Kesäloma kuumentaa tunteita, sillä yhteiseen aikaan kohdistuu usein epärealistisia odotuksia. Kun lapset kinastelevatkin jatkuvasti tai kumppanin naama alkaa käydä turhan tutuksi pienessä mökissä, parisuhde joutuu koetukselle.

Loma voi olla ihan yhtä stressaavaa kuin arki kotona. Etenkin, jos kuvittelet, että parisuhteen ongelmat katoavat itsestään maisemaa vaihtamalla.

Keräsimme yhteen yleisimmät riidanaiheuttajat, sekä ratkaisut sovun säilyttämiseksi. (Luettuasi listan saatat huomata, että samat asiat aiheuttavat kinaa arkenakin.)

Loma on bookattu täyteen sukulaisvierailuja

Toinen nauttii vieraiden viihdyttämisestä, toiselle harvatkin visiitit ovat kauhistus. Riitaa tulee, kun suhteen epäsosiaalisempi osapuoli komennetaan kiertämään loma sukulaisissa tai viihdyttämään vieraita omalla tontillaan. Kun toinen vetäytyy omiin puuhiinsa ja jättää kestitsemisen seurusteluineen kokonaan toisen harteille, enemmän tekevä osapuoli kiukustuu joutuessaan hoitamaan kaiken itse.

Ratkaisu: Sopikaa ennen loman alkua, kuinka sukuloinnit tai emännöinnit hoidetaan. Vieraslistaa on toisen pyynnöstä karsittava ja toisaalta, omissa oloissaan viihtyvä ei voi pakottaa toista kanssaan kaksin erämökille koko kesäksi.

Kun yhteiset kyläilyt on sovittu, niistä suoriudutaan naama peruslukemilla. Jos kompromissia ei tunnu syntyvän, ei ole mikään synti sopia, että toinen viettää viikon omissa puuhissaan ja toinen saa kiertää sukulaisissa tai kutsua tuvan täyteen vieraita.

Lue myös: Sukujuhlat helvetistä – Näin torppaat nolot utelut

Lomalla on liian tiukka aikataulu

Muutaman viikon lomaan on tungettu sukujuhlat, Muumimaassa käynti, parit festivaalit, aikuisten hotelliviikonloppu, kylpyläreissu perheen kanssa ja puoli tusinaa muuta kesätapahtumaa ympäri Suomea. Ei ihme, että pelkästä kalenterinvilkaisusta saa rytmihäiriöitä. Loman viikkojärjestys on tiukempi kuin arkena työpaikalla! Lomatunnelma on siis alusta asti kireä, koska kaikkia ahdistaa jo valmiiksi.

Ratkaisu: Karsi, karsi ja karsi! Monen parin tai perheen lomasuunnitelmiin kuuluu tukko asioita joita tehdään vain siksi, että joku toinen haluaa. Jos Kaustisen kansanmusiikkijuhla ei kuulu teidän suosikkeihinne, ei sinne ole syytä mennä vain siksi, että anoppikin menee.

Miettikää yhdessä, mitä lomalta haluatte ja tehkää suunnitelmia, jotka inspiroivat kumpaakin. Jos olette aina halunneet ajaa autolla Euroopan halki, tehkää se. Ei suvun kesämökki katoa, vaikkei siellä yhtenä kesänä kävisikään.

Jättäkää reilusti aikaa myös kahdenkeskiselle ajalle. Seksin aikana vapautuvat mielihyvähormonit saavat teidät tuntemaan olonne vastarakastuneiksi – eikä rakastuneena riidellä pikkuasioista.

Kumppanin rahankäyttö ärsyttää

Lomabudjetit ovat erilaisia. Toinen säästää koko vuoden voidakseen nauttia lomalla luksuksesta. Toinen taas ei näe mitään järkeä törsäilyssä, kun auringosta voi nauttia ilmaiseksikin.

Kumppanin huoleton shoppailu, tai fanaattinen penninvenytys, saattaa varjostaa koko lomaa. Murjotus alkaa, kun toinen tahtoisi syödä ravintolassa ja toinen pakkaa automatkallekin oman kahvitermoksen mukaan.

Ratkaisu: Sinun, minun ja meidän. Riippumatta siitä, millaista rahapolitiikkaa yleensä noudatatte, lomalle kannattaa laatia oma budjettinsa. Sopikaa etukäteen, kuinka paljon rahaa käytetään yhteisiin menoihin, kuten mökkireissuihin tai ulkomaanmatkoihin. Kumpi huolehtii bensoista, kumman vastuulla ovat ruokaostokset? Maksetaanko kaikki yhteiseltä tililtä vai jaetaanko kulut?

Kun pakolliset menot on hoidettu, jää kummallekin humputtelurahaa, jonka saa käyttää kuten tahtoo. Kumppanin rahankäyttö ei ärsytä, kun kumpikin huolehtii omasta kassastaan.

Kotityöt jäävät toisen harteille

Loma on monen mielestä aikaa, jolloin jalat nostetaan pöydälle ja samalla ummistetaan silmät villakoirilta. Toisten mielestä jynssäys on kuitenkin parasta rentoutumisterapiaa, kun kerrankin on aikaa käydä läpi kaapit ja komerot. Homma kärjistyy helposti ”sinä et koskaan auta” -väittelyksi, kun siivoojan roolin itselleen ottanut turhautuu katsellessaan toisen riippumatossa lekottelua. Riippumatossa makailijaa taas saattaa harmittaa se, että kumppani tuntuu viihtyvän paremmin mopin kuin puolisonsa kanssa.

Ratkaisu: Voisiko asian ajatella niin, että yhdessä tehtynä asiat sujuvat nopeammin – ja lopulta kummallekin jää enemmän aikaa löhöillä? Mökin kesäkuuraus voi olla hauska yhden päivän projekti, jota ryyditetään skumpalla ja kotimaisilla iskelmillä. Loppuviikon voikin sitten omistaa kalastukselle, grillaukselle ja lukemiselle.

Ahtaat tilat ahdistavat

Pieni mökki, asuntovaunu tai vene. Siinäpä todellinen parisuhteen tulikoe. Jos on tottunut siihen, että kumppania voi välillä paeta toiseen huoneeseen, lomaviikko naamatusten voi olla yllättävän rankka. Kun toisen naama alkaa pänniä (ja sehän alkaa ennemmin tai myöhemmin) veneessä tai asuntoautossa on vaikea ottaa etäisyyttä, ainakaan loukkaamatta toisen tunteita.

Ratkaisu: Kommunikaatioharjoituksen paikka! Ennen kuin tilanne asuntovaunussa kärjistyy siihen, että toinen palaa junalla kotiin, parin kannattaa sopia koodisanasta. Yhteisesti sovittu sana on merkki siitä, että vati alkaa läikkyä ja on parasta päästää toinen happihyppelylle tai vaikka lähettää kauppareissulle ihan yksin. Koodisana on kumppaniystävällisempi aikalisän merkki kuin perinteiset ”nyt mulle riitti” -uhkaukset.

Lähteet: New York Times, Mental Help

Lue myös:

Vanhempien lomaseksin ABC – Näin nautitte maalla, merellä ja mökillä

Näin vältät lomastressin

Kreikkaan, mökille vai jonnekin ihan muualle? Testaa, mikä kesälomakohde sinulle sopii

Mitä jos tarvitsetkin lomaa parisuhteesta? Lue merkit!

X