Ihmissuhteet

Näistä asioista aikuiset ystävät riitelevät – 7 ratkaisua

Vaikka kaveri olisi kuinka kiva, niin hyvänkin ystävän kanssa tulee erimielisyyttä ja kiistaa. Asiantuntija kertoo, miten selviätte hankalista tilanteista ja säilytätte ystävyytenne.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Vaikka kaveri olisi kuinka kiva, niin hyvänkin ystävän kanssa tulee erimielisyyttä ja kiistaa. Asiantuntija kertoo, miten selviätte hankalista tilanteista ja säilytätte ystävyytenne.

Täydellisen ihanaa ystävää ei ole, vaan pettymykset kuuluvat parisuhteen lisäksi kaikkiin muihinkin ihmissuhteisiin.

Psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström muistuttaa, että ihminen joka ei kykene sietämään yksinäisyyttä, ei voi olla kenellekään hyvä ystävä.

Mistä aikuiset ystävät sitten yleensä riitelevät? Bradt-Pihlström neuvoo, miten 7 yleistä ystävien välistä ongelmatilannetta kannattaa ratkaista.

1. Ystävä hehkuttaa vain omaa onneaan

Tilanne: Ärsyttää kun ystävä ei jaksa kuunnella minun sinkkuhuoliani, koska hän on juuri löytänyt uuden miehen ja hekumoi vain omassa onnessaan.

Yritä ymmärtää ystävääsi ja anna hänelle aikansa. Ystävyydessä ei saa eikä kannata painostaa. Yritä iloita hänen onnestaan, ehkä hän jaksaa seuraavalla tapaamisella keskittyä sinun ongelmiisi.

Mieti myös oman ärsytyksesi syitä. Onko taustalla kenties kateutta? Kateus on luonnollinen tunne, ja joskus on hyvä myöntää, että nyt olen sairaan kateellinen. Älä kuitenkaan anna ikävän tuntemuksen pilata ystävyyttä.

2. Ystävä valittaa puolisostaan

Tilanne: Ystävä moittii puolisoaan ja miettii eroa. On rasittavaa kuunnella hänen päättämättömyyttään, ja kun lopulta neuvoin häntä jättämään moisen tyypin, sainkin kuulla kunniani.

Ystävää on tärkeä kuunnella, mutta hänelle ei kannata antaa liian suoria neuvoja, silloin kun hän on hyvin epävarma. Lohduta ystävääsi. Vain hän itse tietää, mikä on oikea päätös, hänen pitää löytää ratkaisu itse.

On myös tärkeä muistaa, että vaikka ystäväsi haukkuisi puolisoaan kuinka, hän ei halua sinun lähtevän mukaan panetteluun. Puolison moittiminen kuulostaa hänestä pahalta, melkein kuin haukkuisit häntä itseään.

3. Huoli ystävän terveydestä

Tilanne: Olen innokas kuntoilija ja lapsuudenystäväni on laiska liikkumaan. Hän on lihonut ja hänelle on jo tullut liikakiloista ja huonosta kunnosta johtuvia sairauksia. Hän kuitenkin suuttuu, kun yritän houkutella häntä lenkille.

Anna ystäväsi olla juuri sellainen kuin hän on. Hän muuttaa kuntoilutottumuksiaan vasta sitten, kun hän on siihen itse valmis. Syvä ystävyys on sitä, että tykkää ihmisen sielusta eikä siitä, miltä ihminen näyttää tai miten hän hetkellisesti toimii.

Joihinkin ystävyyssuhteisiin näyttää myös kuuluvan pieni sanaharkka: ystävän nalkutuksen kestää, jos se on lämmintä eikä liian painostavaa.

4. Yhteydenpito on yksipuolista

Tilanne: Yhteydenpito on aina yksipuolista. Suutuin ystävälleni, koska hän ei koskaan soita minulle, vaan se olen aina minä, joka soittaa.

Vastaus: Tilapäinen yksipuolisuus on ymmärrettävää, ja sen voi hyvin antaa anteeksi. Syyttely ”sinulla ei ole enää aikaa minulle” ei auta kumpaakaan. Jokaisen elämässä on ruuhkavaiheita, ja hyvän ystävyyden tunnistaa siitä, että hiljaisten kausien jälkeen tulee aktiivisempia kausia ja on kuin mitään ei olisi välissä ollutkaan.

Mikäli ystävästäsi ei kuitenkaan kuulu mitään pitkään aikaan, ja sinä joudut vuosikausia olemaan aktiivinen osapuoli, on asia syytä puhua selväksi. Onko hän todellinen ystäväsi ja onko hän ystävyytesi arvoinen? Hän voi tietysti sanoa, ”kiva, että soitit”, mutta tarkoittaako hän sitä?

5. Ystävällä on erilainen arvomaailma

Tilanne: Ystävä on täysin eri mieltä tärkeistä poliittisista tai moraalisista asioista ja niistä tulee aina riitaa.

Mikäli voitte keskustella asiasta, niin hyvä. Jos voi esimerkiksi ajatella, että hän oikeistolainen, minä vasemmalla, mutta hän on ystäväni ja pidän hänestä silti, voi ystävyys jatkua ikuisesti. Sen sijaan käännyttäminen kumminkaan puolin ei kuulu ystävyyteen.

Moraalisesti vaikeaa voi myös olla tilanne, jossa on omassa liitossaan joutunut petetyksi ja samanaikaisesti ystävätär menee sänkyyn varatun henkilön kanssa. Hyvän ystävän kesken tällaisistakin asioista voi puhua ja ystävää voi yrittää ymmärtää. Syyttäminen ei hyödytä ketään, syyllisyyden tunteita jokaisella on muutenkin tarpeeksi.

6. Olemme eri mieltä lasten kasvatuksesta

Tilanne: Olemme eri mieltä lasten kasvatuksesta. En kestä sitä, että kukaan, tai varsinkaan lapseton ystäväni, tulee neuvomaan minua.

Lapsiin ja kasvatuksiin liittyvissä asioissa pitää olla tosi varovainen. Sano, että sinä teet parhaasi ja että sinäkään et puutu hänen lapsettomuuteensa tai mahdollisiin kasvatusperiaatteisiinsa. Kerro, että hän on sinulle tärkeä ja hänen huomauttelunsa aiheuttaa sinulle pahaa mieltä ja syyllisyyttä.

Riitaa voi ystävien kesken tulla myös perheen erilaisista roolimalleista. Jos ystäväsi siirtää tapaamista vedoten lapsen sairastumiseen ja siihen, että mies ei voi hoitaa lasta, niin se on heidän välinen asiansa. Älä ota sitä henkilökohtaisesti, ehkä hän ei vain väsymyksensä ja huolensa keskellä halua tavata ketään.

7. Raha

Tilanne: Olin ystäväperheen kanssa lomamatkalla ja ystävä ehdotti, että jakaisimme kustannukset puoliksi perheittäin. Mielestäni se ei ole reilua, koska heillä on kaksi lasta ja meillä yksi.

Raha on rahaa, ja raha-asioista pitää puhua suoraan. Jos toinen loukkaantuu, niin pitää tietysti pyytää anteeksi, mutta hyväksikäytetyksi marttyyriksi ei kannata suostua. Se voi olla ystävyyden tuho.

Yhtä kartettavaa on myös myyminen. Voit tietysti tukea esimerkiksi ystävän lapsen leirikoulua, mutta jos ystäväsi on esimerkiksi jonkun luontaistuotteen myyjä ja yrittää väkisin sitouttaa sinut tuotteeseen, se ei ole reilua.

Ystäviä on erilaisia, toisten kanssa voi mennä konserttiin tai kutsua heidät kotiin, mutta ihan kaikkien kanssa ei kannata lähteä yhteiselle matkalle. On sanottu, että yhteisellä matkalla ystävyys punnitaan ja sama koskee myös esimerkiksi lomamökkivierailuja. Kolmantena päivänä vieraat alkavat haista -sanonta on erittäin kuvaava: harva haluaa hyviäkään ystäviä kotiinsa kovin pitkäksi aikaa.

Lue myös:

Oletko löytänyt sielunkumppanisi? 5 merkkiä, joista tunnistaa todellisen ystävän

Nämä merkit paljastavat, että sinulla on ihania ystäviä

X