Ihmissuhteet

Narsistista aviovaimoa näyttelevä Anna-Maija Tuokko: ”Narsismin uhriksi voi joutua kuka tahansa”

Anna-Maija Tuokko näyttelee henkistä ja fyysistä väkivaltaa käsittelevän näytelmän pääosaa, narsistista vaimoa. Miten naisnarsisti eroaa narsistisesta miehestä?

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Mirva Kakko/Otavamedia

Anna-Maija Tuokko näyttelee narsistista aviovaimoa Huojuva talo -näytelmässä. Mitä narsistista ihmistä esittäminen opetti hänelle?

Anna-Maija Tuokko näyttelee henkistä ja fyysistä väkivaltaa käsittelevän näytelmän pääosaa, narsistista vaimoa. Miten naisnarsisti eroaa narsistisesta miehestä?

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko, 36, esittää narsistista aviovaimoa Tampereen Teatterin kiitetyssä Huojuva talo -näytelmässä. Antti Mikkolan dramatisoima ja ohjaama versio on kääntänyt Maria Jotunin alkuperäistarinan roolit nurin: tässä versiossa Anna-Maijan esittämä vaimo on kilttiä miestään alistava narsisti. Rankka rooli on opettanut näyttelijälle paljon.

Mitä ajattelit kun sinua kysyttiin rooliin?

”Jos minulle olisi tarjottu perinteistä alistuvan vaimon roolia, niin tuskin olisin jaksanut matkustaa Tampereelle kärsimään siinä osassa ilta illan perään. Mutta koska pääsin esittämään narsistia, innostuin heti. Narsismi on kiinnostava aihe, ja tässä sitä lähestytään modernisti ja uudesta kulmasta.”

Kuuluuko omaan tuttavapiiriisi narsistia tai oletko itse joskus joutunut narsismin uhriksi?

”Omaa kokemusta ei onneksi ole, mutta ongelma on yleinen, ja olen lukenut ja kuullut narsistisista suhteista paljon. Tuttavapiirissänikin on järkyttäviä kokemuksia aiheesta.”

Oletko saanut paljon palautetta katsojilta?

”Todella paljon sekä miehiltä että naisilta. Joku on kertonut lähteneensä kesken pois, koska ei ole kestänyt katsoa liian lähelle tulevaa aihetta ja toinen on tullut sanomaan, että tuo on aivan kuin minun elämästäni. Moni on myös kiitellyt järkyttyneenä, että kiitos kun avasit silmäni.”

Mitä uutta olet oppinut narsismista?

”Ymmärrän entistä paremmin, että narsismin uhriksi voi joutua kuka tahansa. Pahanlaatuinen narsisti on taitava manipuloija, joka osaa olla valloittava ja ihana, ja hänen pauloihinsa on helppo langeta. Hyvin erilaiset ihmiset ovat kertoneet joutuneensa narsistin uhriksi.”

Miksi luulet, että narsistinen suhde voi jatkua pitkäänkin, miksi uhri ei hae apua?

”Näytelmässä, kuten narsistisessa parisuhteessa yleensäkin, tilanne pahenee pikkuhiljaa, ja uhri tajuaa liian myöhään  olevansa koukussa. Narsisti osaa myös syyllistää uhrinsa, ja hän osaa pyytää anteeksi sekä esittää aidosti katuvaa. Mitä pahemmaksi tilanne menee, sitä enemmän uhri yleensä häpeää tilannetta. Usein suhteeseen liittyy myös halu säilyttää kulissi kunnossa sekä muitakin kytköksiä, kuten rahaa, valtaa tai yhteisiä lapsia.”

Miten mies- ja naisnarsisti eroavat toisistaan?

”Parisuhteen kannalta yllättävän vähän. Olen saanut palautetta naisuhreilta, jotka sanovat, että  he tunnistavat jopa minun esittämiäni ilmeitä ja eleitä, ne ovat kuulemma samat kuin hänen ex-miehellään.  Myös naisnarsisti, kuten roolihenkilöni, on väkivaltainen, mutta miehen narsismissa väkivallan uhka on vielä suurempi. Toisaalta henkisen alistamisen nainen osaa jopa paremmin kuin mies.”

Miehesi Kari Heiskanen on esittänyt aikoinaan narsistia samassa näytelmässä. Oletko saanut kotona palautetta roolistasi?

”Todella vähän. Kari on hyvin kannustava minua kohtaan, mutta en ole saanut tästä juuri sen erikoisempaa palautetta kuin muistakaan rooleistani.”

Miten pääset irti roolistasi ja osaat olla rakastava vaimo ja äiti esityksen jälkeen?

”Harjoitusaikana se oli henkisesti raskaampaa, koska kehittelin vielä roolia mielessäni. Silloin minulla oli välillä vaikea saada unta, mutta nyt on jo helpompaa. Ajelen autolla teatterista Viialaan vanhempieni luo tai kotiin Helsinkiin,  kuuntelen radiota ja siirryn melko nopeasti omaan arkimaailmaani. Minulla on elämässäni asiat hyvin, ja rankkakin rooli on onneksi vain rooli.”

X