Ihmissuhteet

Terapeutti pakotti pakko-oireista kärsivän Tuukan koskettelemaan kirpparilla tavaroita ja hieromaan käsiä hiuksiin: ”Mieli oppi, ettei tilanne ollutkaan niin uhkaava kuin kuvittelin”

OCD eli pakko-oireinen häiriö kutisti elämänpiirin kovin pieneksi. Oli aika, jolloin Tuukka Hämäläinen näki ympärillään vain uhkaavaa likaa. Nyt olo on kuitenkin toiveikas.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Sara Pihlaja, Tuukka Hämäläisen Kotialbumi

OCD kirvoitti Tuukka Hämäläisen kirjoittamaan aiheesta kirjan.

OCD eli pakko-oireinen häiriö kutisti elämänpiirin kovin pieneksi. Oli aika, jolloin Tuukka Hämäläinen näki ympärillään vain uhkaavaa likaa. Nyt olo on kuitenkin toiveikas.

Pakko-oireinen häiriö on ollut Tuukka Hämäläiselle, 35, koko aikuisiän sairaus. Vuosi sitten Tuukka tapasi pitkästä aikaa vanhaa ystävää. He istuivat baarissa nokatusten ja hetken tarkkailtuaan ystävä totesi: ”Vaikutat jotenkin erilaiselta. Rennommalta.”

Totta se olikin. Aiemmin Tuukka oli hieman varautunut kavereidenkin seurassa julkisissa tiloissa ja vältteli koskettamasta niin ihmisiä kuin esineitäkin. Usein hän vitsaili tau­koamatta. Ahdistava tilanne oli helpompi sietää, kun oli jatkuvasti äänessä.

Pieni Tuukka imitoi isäänsä, joka on myös toimittaja ja kirjailija.
Pieni Tuukka imitoi isäänsä, joka on myös toimittaja ja kirjailija.

Harva tiesi, millainen ruuhka ajatuksia Tuukan päässä risteili: Selviänkö koko illan käymättä vessassa? Jos en, kuinka siisti vessa mahtaa olla? Sanoinkohan äsken jotain tyhmästi? Pitäisikö pyytää anteeksi? Ja niin edelleen.

Nyt Tuukka antoi käsiensä levätä baarin pöydän pinnalla ja tyyneys kesti jopa miestenhuoneessa pistäytymisen. Sellainen ei olisi tullut kuuloonkaan vielä pari vuotta aiemmin.

Pakko-oireinen häiriö riistäytyi hallinnasta lukioiässä

Pakko-oireinen häiriö eli OCD. Diagnoosi ei tullut yllätyksenä. 17-vuotias Tuukka oli nähnyt televi­siossa ja elokuvissa samankaltaisia oireita kuin itsellä ja päätellyt, mikä ne aiheutti.

Ylenpalttista käsienpesua oli esiintynyt ajoittain jo lapsena. Tuukka oli ujo poika, jota kiusattiin koulussa. Myös vanhempien avioero aiheutti jonkinlaista turvattomuutta. Likaisuuden pelkoon hän ei kuitenkaan ole pystynyt jäljittämään mitään yksittäistä kokemusta.

– Nappasin jo hyvin varhain sen ajatuksen, että siisteys ja puhtaus ovat arvostettavia asioita, lika sen sijaan inhottavaa. Halusin olla kiltti ja noudattaa sääntöjä.

OCD: Lapsena Tuukka vaihtoi aina sisälle tullessaan toiset housut jalkaan.
Lapsena Tuukka vaihtoi aina sisälle tullessaan toiset housut jalkaan.

Lukioikäisenä tilanne riistäytyi hallinnasta. Eräänä päivänä vessakäynnin jälkeen Tuukka pesi kätensä normaalisti, mutta hänestä tuntui, että ne eivät tulleet puhtaiksi. Kyse oli nimenomaan tunteesta, ei faktasta. Se muuttui yhä voimakkaammaksi ja ajoi toistamaan pesun yhä uudestaan.

Pahimmillaan Tuukka pesi kätensä 25 kertaa aina vessassa asioituaan, ensin 15 kertaa ranteita myöten ja vielä kymmenesti kyynärpäihin saakka. Lisäksi hän kuurasi kynsiharjalla niin vimmaisesti, että veri tihkui sormenpäistä. Suihkussa hän saattoi käydä neljäkin kertaa päivässä ja pesi aina myös hiukset.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X