Ihmissuhteet

”Olen lähtenyt kahdesta liitosta loman jälkeen” – kannattaisiko parisuhteessa olevienkin lomailla yksin?

Psykoterapeutti Terhi Väisänen kannustaa jokaista kuuntelemaan omia lomatarpeita. Hyvää lomaa voi Annan lukijoiden mukaan viettää myös yksin, vaikka eläisikin parisuhteessa.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
iStock

Lomatoiveet kannattaa ottaa hyvissä ajoin esille perheen ja kumppanin kanssa.

Psykoterapeutti Terhi Väisänen kannustaa jokaista kuuntelemaan omia lomatarpeita. Hyvää lomaa voi Annan lukijoiden mukaan viettää myös yksin, vaikka eläisikin parisuhteessa.

Perhe- ja parisuhdeterapeutti Terhi Väisäselle parasta lomanvietossa on se, kun kaikki on vielä edessä. Hän tunnustautuu spontaaniksi lomanviettäjäksi, joka haluaa kalenteriinsa paljon omaa aikaa tehdä asioita hetken mielijohteesta. Hänen puolisonsa puolestaan kokee, että ennalta sovitut mieluisat tekemiset tuntuvat hyvältä tavalta lomailla.

– Neuvottelutaitomme ovat kehittyneet yhteisten vuosien aikana. Istahdamme hyvissä ajoin Storyvillen aurinkoiselle terassille Helsingissä ja alamme pallotella ideoita. Sovimme lomalle puolison kaipaamat suuntaviivat, joiden sisällä minä voin puolestani improvisoida. Tänä kesänä haluamme ainakin päästä kuulemaan elävää musiikkia, Terhi Väisänen kertoo.

Lomaa voi hyvällä syyllä kutsua perhe-elämän ja parisuhteen mikrokosmokseksi. Muutamaan viikkoon tiivistyvät paitsi omat toiveet ja tarpeet myös haaveet siitä, mitä ylipäätään omalta parisuhteeltaan ja mahdolliselta perhe-elämältään haluaa.

Omia lomatoiveita ja -tarpeita kannattaa pohtia hyvissä ajoin

Kesän kynnyksellä lomahaaveista puhutaan myös parisuhdeterapeutin vastaanotolla. Useimmiten haaveet liittyvät laatuaikaan ja yhdessäoloon, mutta toisinkin voi olla. Ja pitäisikin, Terhi Väisänen sanoo.

– Monet hyvän loman ulkoiset tunnusmerkit liittyvät keskiluokkaiseen elämäntyyliin. Kuvastot kertovat ulkomaanreissuista ja rantamökeistä auringonlaskuineen.

Todellisuudessa nämä mielikuvat ovat monien ulottumattomissa talou­dellisesti eikä kaikkien haaveena ole huhkia mökillä, maata rantalomalla tai koluta huvipuistoja.

Omassa työssään Terhi Väisänen on nähnyt, että yhteyden säilyttäminen toiseen arjessa kannattelee myös loma-ajalla. Jos yhteys on katkennut ja toisen huomioiminen unohtunut, muutaman viikon vapaa harvoin riittää kuromaan parisuhteessa syntynyttä railoa umpeen, vaikka moni näin toivookin. Tämä myös näkyy elokuun kohonneissa erotilastoissa.

Terhi Väisänen kannustaa pysähtymään ja pohtimaan omia lomatoiveita ja -tarpeita hyvissä ajoin ennen lomakautta. Lomasuunnitelmat hän kehottaa ottamaan ajoissa puheeksi. Tärkeää on, että kaikki tulevat kuulluiksi.

Jos kaipuu on lukea riippumatossa koivun alla, se kannattaa sanoa rohkeasti ääneen.

Toiveet loman sisällöstä kannattaa sanoa rohkeasti ääneen

Kallistuneet sähkölaskut ja ruoan hinta voivat tänä kesänä laittaa lomasuunnitelmat uusiksi monessa taloudessa.

– Jos menetetty haave etelänlomasta murehduttaa, sekin suru on hyvä surra pois. Toisenlainen suunnitelma voi olla myös mahdollisuus, jos lomakohteiden sijaan pohdittaisiinkin yhdessä, minkälaisia elementtejä kukin toivoisi lomalta ja miten niitä voitaisiin toteuttaa.

Aikuisuutta on myös hyväksyä se, ettei lomasta välttämättä päästäkään yhteisymmärrykseen.

”Viikon lomailu erillään ei automaattisesti merkitse suhteen loppua, päinvastoin.”

– Jos tänä kesänä toinen kaipaa lepoa ja toinen toimintaa, ulkopuolelta tulevat kirjoittamattomat säännöt lomanvietosta kannattaa rohkeasti heittää romukoppaan. Viikon lomailu erillään ei automaattisesti merkitse suhteen loppua, päinvastoin. Oman tilan tarpeen täyttyminen voikin herättää kadoksissa olleen kaipauksen tunteen kumppania kohtaan.

Terhi Väisänen kannustaa vaihtamaan marttyyriyden terveeseen itsekkyyteen lomallakin.

– Jos on tottunut ottamaan vastuuta perhearjesta ja järjestelemään aikatauluja, rooli jää helposti päälle vapaa-aikanakin. Lomamarttyyri kuitenkin paitsi hylkää omat tarpeensa tekee myös läheistensä puolesta oletuksia siitä, mitä he tarvitsevat ja haluavat. Toisilla ei ole kristallipalloa omiin ajatuksiin.

Jos kaipuu on lukea riippumatossa koivun alla tai syödä mökkiateriat kertakäyttöastioista tiskaussavotan helpottamiseksi, toiveet kannattaa sanoa rohkeasti ääneen.

”Olen lähtenyt kahdesta liitosta loman jälkeen. Tuolloin olen lomaillut ilman kumppania, ja ajatus lopullisesta erosta on kypsynyt.”

”Joillakin pariskunnilla lomaan kohdistuu liian isoja odotuksia. Lomalla ei tarvitse käydä läpi kaikkia huvipuistoja, vaan ottaa päivän kerrallaan. Lapsille riittää monesti yhteinen aika vanhempien kanssa kotona tai rannalla.”

Kuka perheessä päättää lomanvietosta?

72 prosenttia vastaajista kertoo, että kaikki perheenjäsenet osallistuvat lomasuunnitelmien tekemiseen.

”Loma vietetään yhdessä, joten kohteesta ja tekemisestäkin sovitaan pääpiirteittäin yhdessä.”

27 prosenttia vastaajista kertoo itse päättävänsä perheen lomasuunnitelmista.

”Jos jäisin odottamaan miehen mielipidettä, emme koskaan pääsisi minnekään. Toistaiseksi mies on ollut oikein tyytyväinen tähän ratkaisuun.”

Prosentti vastaajista kertoi, että kumppani päättää heidän lomasuunnitelmistaan.

Asta, 63, Vantaa

”Sinkkuna lomista on helppo päättää. Aikaisemmassa parisuhteessani lomanvietosta sovittiin yhdessä.”

Terhi, 52, Lempäälä

”Sovimme lomanviettotavasta yhdessä. Sopimiseen vaikuttavat loma-ajat ja rahatilanne. Yhteiset mielenkiinnonkohteet auttavat suunnittelussa: tykkäämme molemmat luonnosta ja mökkeilystä saunoen, uiden ja kalastaen.”

Sirpa, 59, Porvoo

”Pyrimme siihen, että minä ja puolisoni lomailemme yhtä aikaa. Pientä vääntöä ilmenee ajoittain, lähinnä retkistä. ’Pakotan’ herran joka kesä Savonlinnan Oopperajuhlille, hän keksii lennossa sitten muita retkiä.”

Tänä kesänä lomaillaan sekä kotimaassa että ulkomailla

Annan verkkokyselyyn lomasuunnitelmista vastasi 235 lukijaa. Yli puolet vastaajista aikoo lomailla kotimaan kohteessa, ulkomaille aikoo lähteä lomailemaan 12 prosenttia vastaajista.

Vastaajista 56 prosenttia aikoo lomailla kotimaan kohteessa.

”Tulevalla lomalla tarkoituksenamme on tutustua paremmin kesä-Suomeen.”

Vastaajista 32 prosenttia aikoo lomailla tänä kesänä sekä kotimaassa että ulkomailla.

”Aiomme lomalla oleilla mökillä ilman tarkkaa ohjelmaa. Suuntaamme myös viideksi päiväksi Pariisiin ja vietämme toiset viisi päivää pyöräillen Loiren laaksossa.”

”Vietämme kahden päivän golfloman Tallinnassa, Virossa. Teemme myös golfretken Turun suuntaan ja purjehdimme viikon ajan Saaristomerellä.”

Oletko lomaillut yksin parisuhteesi aikana?

49 prosenttia kyselyn vastaajista on lomaillut nykyisessä tai entisessä parisuhteessa yksin.

”Aiemmassa parisuhteessani lomailin joskus yksin, mutta nykyään haluan aina lomailla mieheni kanssa. Yhteisiä kokemuksia on mukava muistella vanhana.”

”Jokaisen pitäisi harrastaa yksin lomailua, onpa parisuhteessa tai ei. Itseluottamusta ja uskallusta tuo mahdollisuus tehdä, mitä itse haluaa.”

51 prosenttia vastaajista puolestaan ei ole koskaan lomaillut yksin parisuhteessa ollessaan.

Sirpa, 59, Porvoo

”En ole ollut yksin pitkillä ulkomaanmatkoilla, mutta kylpylähotelliviikonloppua olen viettänyt yksin niin Suomessa kuin Tallinnassakin.”

Terhi, 52, Lempäälä

”En yksin, mutta ihania naisten reissuja olen tehnyt yhdessä äitini ja tyttäreni kanssa.”

Asta, 63, Vantaa

”Olen lomaillut yksin parisuhteessa ollessani, se tekee hyvää suhteelle. Kun lapset olivat pieniä, lomailin heidän kanssaan sillä välin, kun puolisoni lomaili yksin.”

Kuinka paljon rahaa lomaan käytetään tänä vuonna?

58 prosenttia vastaajista kertoo käyttävänsä rahaa lomaan saman verran kuin aiempina vuosina.

”Asuntovaunulla matkustaessa kulut pysyvät kohtuullisina. Käytämme kyllä ulkopuolisiakin palveluja, käymme muun muassa syömässä ja ostoksilla.”

23 prosenttia vastaajista aikoo käyttää rahaa vähemmän kuin aikaisemmin.

”Aikuisessa ja rennossa seurassa matkustaessa on mahdollista hyödyntää hieman erikoisia lentoreittejä ja aikoja – olemme usein matkanneet pitkin Eurooppaa parin sadan euron lennoilla.”

19 prosenttia vastaajista aikoo puolestaan käyttää rahaa lomaan enemmän kuin aikaisemmin.

”Jos kaikista muista asioista on jo elämässä tingitty, lomasta ei tingitä!”

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 23/23.

X