Ihmissuhteet

Onko lähipiirissäsi jyrkkä ja joustamaton ihminen? Näin mustavalkoisesti ajattelevan tyypin kanssa kannattaa toimia

Mustavalkoisesti ajattelevan tunnistaa helposti tämän järkähtämättömistä mielipiteistään. Mutta miten tällaisen ihmisen kanssa voi tulla toimeen? Ainakin väittelyä kannattaa välttää.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Mustavalkoisesti ajattelevan ihmisen kanssa ei kannata ryhtyä väittelemään. Siitä seuraa todennäköisesti vain raivokasta puolustautumista.

Mustavalkoisesti ajattelevan tunnistaa helposti tämän järkähtämättömistä mielipiteistään. Mutta miten tällaisen ihmisen kanssa voi tulla toimeen? Ainakin väittelyä kannattaa välttää.

Jyrkät ja ehdottomat mielipiteet, omassa kannassaan jäkittäminen ja täydellinen joustamattomuus. Jep, olet tavannut mustavalkoisesti ajattelevan ihmisen.

Ajattelutapa on eräänlainen jana. Toisessa ääripäässä on jyrkkä ja tuomitseva ajattelutapa ja toisessa joustava. Eri asiat aiheuttavat eri reaktion ihmisestä riippuen. Mustavalkoisesti ajattelevallakin voi olla hällä väliä -ajatuksia tiettyjen asioiden suhteen, sanoo Väestöliiton Perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa.

Mustavalkoisesti ajattelevan ihmisen kanssa hän suosittelee etenemään pienin askelin. 

Välttele väittelyä, houkuttele pohtimaan

Mustavalkoisesti ajatteleva voi ilmaista mielipiteitään äänekkäästi tai hän voi olla hiljaa ehdoton, riippuen hänen luonteenpiirteistään.

– Myös perfektionistilla saattaa olla jyrkät mielipiteet, jotka hän oikeuttaa sillä, että hänhän vain pyrkii parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Jos mustavalkoisesti ajattelevan kanssa pitää tulla toimeen vaikkapa työpaikalla tai hän peräti kuuluu lähipiiriisi, yksi tie on ainakin tukossa: väittely.

– Tosiasioilla perustelu ei hänen kohdallaan toimi. Seuraa vain raivokasta puolustautumista.

Sen sijaan jyrkästi ajatteleva pitäisi saada houkuteltua lempeän ja ystävällisen suhtautumisen pariin. Ja ennen kuin mustavalkoisesti ajatteleva voi olla lempeä muille, hänen on oltava sitä itselleen.

– Ei kannata huomioida sitä, mikä hänessä provosoi, vaan ikään kuin nähdä sen taakse. Mustavalkoisesti ajattelevalta voi vaikka kysyä: ”Kuulostaa siltä, että suhtaudut tiukasti ja jyrkästi itseesi. Mistä se voi johtua. Voisitko löytää lempeyttä itsesi suhteen?”

Oulasmaa sanoo, että internet on täynnä erilaisia itsemyötätuntoharjoituksia, joilla voi herätellä myötätuntoaan.

Parisuhteessa neuvottele arvoista

Kumppanin mustavalkoisuus on erityisen haastavaa.

– Se voi johtaa siihen, että joutuu salaamaan osan elämänhistoriastaan. Esimerkiksi jos toisella on erityisen jyrkkä mielipide raskauden keskeytyksestä, ja itse on sellaisen joskus tehnyt, ei tee mieli kertoa asiasta. Jos parisuhteessa joutuu miettimään monien asioiden kohdalla,  pitäisikö tätäkään kertoa, se on aikamoinen taakka.

Oulasmaan mukaan mustavalkoisesti ajattelevan kanssa on erityisen tärkeää käydä keskustelu parisuhteen arvoista.

– Keskustelussa voi puida arvon kerrallaan ja neuvotella siitä. Yksin jääminen parisuhteessa on liian iso riski.

Ehdottomuus voi periytyä

Oulasmaan mukaan meissä kaikissa on vähän mustavalkoista ajattelua.

Itsestään voi kaivaa esiin ennakkoluuloja esimerkiksi aina, kun tapaa uusia ihmisiä tai lukee uutisia. Mikä on se ensimmäinen ajatus, joka mielessä välähtää? Se ei ehkä olekaan niin suvaitsevainen kuin ajattelemme.

Ihminen, jonka maailmankuva on tiukka, on yleensä saanut sen perinnöksi jommalta kummalta vanhemmaltaan.

Taustalla saattaa olla kasvatusmetodi, jossa lapsen oma harkinta ja neuvottelu puuttuvat ja aikuinen päättää kaikesta. Aikuisen totuus on ikään kuin ainoa totuus. Jos lapsena kokee tällaisen kasvatusmallin, se saattaa muokata aikuisesta samanlaisen.

Oulasmaa sanoo, että jos oma puoliso on mustavalkoisuuteen taipuva ihminen, tutustuminen hänen vanhempiinsa saattaa olla silmiä avaavaa. Toinen vanhemmista on todennäköisesti yhtä lailla ehdoton.

– Useimmat mustavalkoisesti ajattelevat ovat huomanneet, että he joutuvat jatkuvasti konfliktitilanteisiin tai että heidän parisuhteensa päättyvät aina samoista syistä. Jos mustavalkoisesti ajatteleva on valmis muuttumaan, hänet voi houkutella itsemyötätunnon pariin, Oulasmaa sanoo.

– Mutta jos hän on sitä mieltä, että tällainen olen enkä muuksi muutu, niin sittenhän ei auta mikään.

 

X