Ihmissuhteet

Pienet signaalit paljastavat kumppanissa sekä hyvän että hälytysmerkit – tunnistatko punaisen, vihreän tai beigen lipun?  

Viestittääkö kumppani käytöksellään hälytysmerkeistä, vaiko siitä, että hän on juuri se oikea sinulle? Parisuhteen liput kertovat sen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Parisuhteen lippuja on kolmenlaisia.

Viestittääkö kumppani käytöksellään hälytysmerkeistä, vaiko siitä, että hän on juuri se oikea sinulle? Parisuhteen liput kertovat sen.

Mistä tietää, onko ärsyttävä tapa kumppanissa harmiton vai pitäisikö käytöksestä oikeasti huolestua? Tilanteessa avuksi tulevat parisuhteen liput.

Parisuhteen liput tai kumppanin liput ovat sosiaalisessa mediassa tuulta alleen saanut termistö. Lippujen käytössä ideana on selvittää, mitä toisen osapuolen käytös tai ominaisuudet suhteessa viestittävät.  

Parisuhteen lippuja on kolmenlaisia: vihreitä, beigejä ja punaisia.

Parisuhteen liput: tätä tarkoittavat punainen, beige ja vihreä lippu

Vihreä lippu

Vihreät liput ovat niitä tapoja kumppanisi käytöksessä, joita hänessä rakastat. Ne kertovat, että puolisosi on juuri se oikea tyyppi sinulle, ja että parisuhteenne on menossa oikeaan suuntaan.

Esimerkkejä vihreistä lipuista:

  • kumppanisi osaa huomioida muut ihmiset
  • hän kuuntelee ja on kiinnostunut asioistasi
  • pystytte nauramaan yhdessä
  • voit olla suhteessa juuri oma itsesi
  • kumppanisi on luotettava, avoin ja rehellinen.

Vihreät liput ovatkin suhteessa juuri niitä asioita, jotka saavat sinut tuntemaan, että puolisosi välittää sinusta ja on onnellinen, että saa olla juuri sinun kanssasi.

Beige lippu

Beigejä lippuja löytyy luultavasti jokaiselta. Beigeihin lippuihin lukeutuvat esimerkiksi oman kumppanini pienet ärsyttävät, mutta harmittomat tavat, joista itse joutuu huomauttelemaan:

  • puhelimen pitäminen aina äänettömällä
  • altaaseen jätetyt likaiset tiskit
  • myöhästely
  • jatkuva somen selaaminen
  • ja niin edelleen.

Toisaalta beigeihin lippuihin voidaan laskea myös puolison omituiset mieltymykset ja luonteenpiirteet. Toisen hupsu käytös saattaa välillä pistää silmään, mutta toisaalta se voi olla juuri ne asiat tekevät hänestä hänet:

  • kumppani on sitä mieltä, että ananas kuuluu pitsaan
  • hän ei koskaan lisää uusia kappaleita soittolistaansa
  • kumppani säilyttää ”vuoden takuu” -kuitteja, vaikka ostoksesta olisi jo 5 vuotta.

Beiget liput ovat parisuhteessa helposti sovittavissa, eivätkä ne ole esteenä suhteen jatkumiselle. Vaikka välillä puolison käytös kismittäisi tai ihmetyttäisi, parisuhde on todennäköisesti terveellä pohjalla.

Punainen lippu

Punainen lippu on parisuhteen lipuista tunnetuin, sillä se on myös yleinen puhekielinen ilmaisu. Punainen lippu tarkoittaa käytännössä parisuhteen varoitusmerkkiä. Se on jokin tapa tai asia toisen käytöksessä, joka saa sinut epäilemään, onko teillä sittenkään yhteistä tulevaisuutta.

Punaisia lippuja voivat olla, jos kumppani esimerkiksi

  • ei pääsääntöisesti kuuntele tai ota toista huomioon
  • on töykeä ja itsekeskeinen
  • puhuu pelkkää pahaa ex-kumppaneistaan
  • ei tule puolison lähipiirin kanssa toimeen.

Hälytysmerkit voivat sisältää jopa henkisen väkivallan piirteitä, kuten valehtelua, ghostaamista, moittimista, liiallista mustasukkaisuutta, kontrollointia sekä pettämistä.

Tunnista myös omat lippusi

Kumppanin käytöksen liputtaminen on tapa sanoittaa, mitä toisessa arvostaa ja millaisissa tilanteissa taas toivoisi, että kumppanisi toimisi toisin.

Mehiläisen pari- ja perhepsykoterapeutti Nona Avéllan puhuisi parisuhteen lipuista kumppanille avoimesti.

– Silloin palaute on rakentavaa ja kumppani pystyy myös tekemään jotain haitallisille käytösmalleille.

Avéllan miettisi myös, millaisia lippuja kumppani puolestaan näkee – mitä ovat ne omat puolet, jotka ovat hänelle vihreitä, beigejä tai punaisia?

Viime aikoina on innostuttu paljastamaan sekä kumppanin että omia lippuja sosiaalisessa mediassa. Avéllan näkee trendin kuitenkin ongelmallisena.  

– Se voi luoda suhteeseen turvattomuuden tunnetta, jos oma puoliso tuo julkisesti esille asioita, jotka tuntuvat itsestä nololta. Totta kai se on tätä päivää, että ihmiset jakavat hyvin henkilökohtaisiakin asioita. Moni näihin lippuihin varmasti samaistuu, ja pystyy tunnistamaan asioita, joita on kohdannut omissa parisuhteissa.

Mitä jos suhteessa tunnistaa punaisia lippuja?

Punaisia lippuja kohdatessa on parasta pysähtyä pohtimaan, ovatko suhteen ongelmat työstettävissä vai muodostuuko siitä parisuhteelle kynnyskysymys.

– Voi olla, että on tapailtu vasta muutamia kertoja ja tulee tunne, että ollaan ihmisinä liian erilaisia eikä elämän jakaminen toisen kanssa tunnukaan hyvältä. Pitkässä parisuhteessa tunteet ovat puolestaan jo syvät ja toisesta on ehtinyt muodostua tärkeä ihminen. Silloin kumppanista löytää varmasti myös vihreitä lippuja ja paljon hyvää.

Punainen lippu on parasta ottaa puheeksi, ja selvittää, ovatko ongelmat työstettävissä vai eroon johtavia.

– Pettäminen on suhteessa esimerkiksi hankala aihe, ja voi olla, että pari haluaa korjata suhdetta uskottomuuden jälkeen. Silloin prosessiin kannattaa hakea tukea esimerkiksi pariterapiasta, Avéllan jatkaa.

Joskus punaiset liput viestittävät kumppanin käytöksestä henkisen väkivallan piirteitä. Avéllanin mukaan tilanteessa ei pidä jäädä yksin.

– Väkivalta on aina vakava asia. Siinä kohdassa neuvoisin, ettei anna asian vaan olla, vaan yrittää hakea apua ja tukea suhteen ulkopuolelta lähimmäisiltä tai ammattilaisilta.

Mehiläisen pari- ja perhepsykoterapeutti Nona Avéllanin haastattelun lisäksi jutussa käytetty lähteenä: Elle Australia, Mamamia, Self.com, The Guardian ja The New York Times

X