Ravinto

Kuinka haitallista aamiaisen väliin jättäminen on? Asiantuntija kertoo, mitä tapahtuu, jos elimistö ei saa aamulla ruokaa

Asiantuntijan mukaan tiettyjen kriteerien täyttyessä aamiaista ei ole pakko syödä. Osalle ihmisistä aamupalan syöminen on kuitenkin suositeltavaa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Asiantuntija korostaa pelkän aamiaisen merkityksen sijaan monipuolisen ja aamupainotteisen syömisen merkitystä.

Asiantuntijan mukaan tiettyjen kriteerien täyttyessä aamiaista ei ole pakko syödä. Osalle ihmisistä aamupalan syöminen on kuitenkin suositeltavaa.

Moni on oppinut jo lapsena, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Onko aamiaisen väliin jättäminen siis terveyden kannalta erityisen paha asia?

Ei ole selvää sääntöä sille, kuinka pian herättyä tulisi syödä

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo, että jos aamiainen on liian kevyt tai sen jättää kokonaan väliin, voi tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen olla vaikeaa.

– Tutkimusten mukaan esimerkiksi lihomisen riski on pienempi aamiaista syövillä. Jos elimistö ei saa aamulla ruokaa, keskushermosto kompensoi vajetta lisäämällä syömisen tarvetta päivän mittaan. Aamiaisen väliin jättäminen johtaa yleensä korkeampaan päivittäiseen kalorimäärään.

Verho kuitenkin korostaa pelkän aamiaisen merkityksen sijaan monipuolisen ja aamupainotteisen syömisen merkitystä.

– Aamupainotteisessa ruokarytmissä merkittävä osa päivän kaloreista syödään aamiaisella ja lounaalla. Selvää sääntöä siitä, kuinka pian heräämisen jälkeen aamiaista olisi hyvä syödä, ei ole olemassa.

Terveelle ja normaalipainoiselle aamiaisen väliin jättäminen voi olla ok

Onko aamupalan tankkaaminen järkevää, jos ajatus syömisestä heti heräämisen jälkeen tuntuu vastenmieliseltä?

– Jos ihminen on terve ja normaalipainoinen, aamiaista ei ole pakko syödä. Mikäli energiataso kuitenkin tuntuu alhaiselta tai päivän aikana tekee mieli napostella, olisi aamiaisesta todennäköisesti hyötyä. Nälän tunne aamuisin on myös tottumiskysymys, Verho muistuttaa.

Kaikille aamiaisen väliin jättäminen ei siis ole järkevää.

Aamupalalla olisi hyvä syödä ravintorikkaita ja vatsaystävällisiä ruokia.  Verhon mukaan hyvin koostettu aamiainen pitää sisällään kuitupitoisia hiilihydraatin lähteitä, proteiinia, pehmeää rasvaa sekä marjoja, hedelmiä tai kasviksia.

Esimerkiksi kaurapuuro marjojen ja rahkan tai raejuuston kanssa pitää pitkään kylläisenä.

– Kuitu- ja nestepitoiset ruuat, kuten puuro tai hedelmät, täyttävät vatsaa ja antavat kylläisyyden tunnetta. Myös proteiini pitää hyvin nälkää, Verho sanoo.

Jos urheilee iltaisin, seuraavan aamun aamupala edesauttaa myös palautumista.

– Varsinkin silloin, jos ei liikunnan päätteeksi syö illalla kunnollista ateriaa, on aamiaiseen hyvä panostaa myös palautumisen kannalta. Urheilijan aamiaisen olisi hyvä sisältää etenkin palautumiseen tarvittavia hiilihydraatteja ja proteiinia.

Aamiaisen väliin jättäminen kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskiä

Mitä haittaa on, jos aamiaista ei syö ollenkaan?

– Aamiaisen väliin jättäminen kasvattaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ehkä isoimpana ongelmana näkisin kuitenkin sen, että jos päivästä jättää pois yhden tärkeän aterian, on täyspainoisen ja säännöllisen ruokavalion ja -rytmin ylläpitäminen usein hankalaa, Verho sanoo.

Ravinnerikas aamupala toimii polttoaineena myös aivoille. Verensokeri voi yön jäljiltä olla matala, mutta aamiainen keskeyttää paaston ja piristää.

– Jos aamupäivällä pitäisi tehdä jotain keskittymistä vaativaa tai fyysisesti rankkaa, kannattaa aamiaiseen sisällyttää myös hitaita hiilihydraatteja, kuten kuitupitoista viljaa, marjoja tai hedelmiä.

Verho muistuttaa, että terveyttä edistävä ruokavalio on monen tekijän summa. Aamiaisen väliin jättäminen ei siis määritä kaikkea.

– Aamiaistakin tärkeämpää on huolehtia siitä, että ruokavalio on ravinnerikas ja syöminen säännöllistä. Tärkeintä on löytää omaan elämäntapaan sopiva ruokavalio ja -rytmi.

X