Ihmiset ja suhteet

Hylkääminen ilman selityksiä on henkistä väkivaltaa ja passiivis-aggressiivista julmuutta – näin toivut ghostaamisesta

Katoaminen ja suhteen yllättävä katkaiseminen ilman selityksiä ovat henkisen väkivallan muotoja. Yllättävä hylätyksi tuleminen voi aiheuttaa jätetylle syvää häpeää. Jätetty voi onneksi toipua ”ghostaamisesta”, kun hän ymmärtää, mistä yllättävä katoaminen johtuu.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Oletko joutunut ghostaamisen uhriksi?

Katoaminen ja suhteen yllättävä katkaiseminen ilman selityksiä ovat henkisen väkivallan muotoja. Yllättävä hylätyksi tuleminen voi aiheuttaa jätetylle syvää häpeää. Jätetty voi onneksi toipua "ghostaamisesta", kun hän ymmärtää, mistä yllättävä katoaminen johtuu.

Sovitte Tinder-matchin kanssa treffeistä, mutta tapaamisen lähestyessä hän ei enää vastannut viesteihisi. Tai ehkä tapasitte ja vietitte ihanat treffit, joiden jälkeen jäit odottamaan seuraavaa kohtaamista – jota ei koskaan tullut.

Vielä kivuliaampaa on se, kun rakastettu tai ystävä lopettaa suhteen aivan yllättäen ja selittämättä, mitä tapahtui.

Ennen treffikumppani jätettiin langalle roikkumaan, nykyään puhutaan ghostaamisesta, eli katoamisesta ja suhteen päättämisestä ilman selityksiä. Ghostaaja katoaa kuin aave, ei vastaa viesteihin tai puheluihin ja poistaa hylätyn usein somekanavistaan. Hän jättää jälkeensä myös aavemaisen epävarmuuden. Miksi hän lähti? Miksi hän ei vastaa? Mitä minä tein väärin?

Näille ilmaan nousseille kysymyksille on olemassa inhimillinen selitys.

Katoaminen on tuskallisempaa kuin rehti välirikko

Psykologi Jennice Vilhauer kirjoittaa Psychology Today -julkaisussa, että ghostaaminen on huomattavasti tuskallisempaa kuin suhteen rehti lopettaminen. Hän kutsuu ghostaamista passiivis-aggressiiviseksi henkiseksi julmuudeksi.

Katoamistempun tehnyt ei anna jätetylle mahdollisuutta ymmärtää tapahtunutta ja vastata siihen. Ghostaaminen on jättäjälle helppo, mutta äärettömän itsekäs toimintatapa.

Ghostaaminen on jättäjälle helppo, mutta äärettömän itsekäs toimintatapa.

Katoamisen synnyttämät kysymykset ovat normaali psykologinen reaktio. Sosiaalinen kanssakäymisemme perustuu siihen, että peilaamme muiden käytöstä omaamme. Kun toinen vetäytyy, suuri osa ihmisistä miettii, johtuuko tämä minusta, teinkö jotain väärin ja miten omaa toimintaa pitäisi muuttaa.

Hylätyksi tullut voi myös hävetä sitä, ettei hän osannut lukea toisen viestejä eikä nähnyt vaaran merkkejä. Mitä läheisemmästä ja pidemmästä suhteesta on kyse, sitä pahemmalta ghostaaminen tuntuu. Pahimmillaan hylätylle tulee vainoharhainen olo. Kuvittelinko kaikki nämä vuodet, että olimme läheisiä, rakastuneita, ystäviä?

Treffeillä oli ihanaa, mutta hänestä ei enää kuulukaan, eikä hän vastaa viesteihin? Kyse on ghostaamisesta.
Treffeillä oli ihanaa, mutta hänestä ei enää kuulukaan, eikä hän vastaa viesteihin? Kyse on ghostaamisesta.

Itsesyytökset ja hämmennys eivät kuitenkaan ole aivan turhaa märehtimistä tai takertumista. Ne kertovat hylätyn herkkyydestä, moraalista ja sosiaalisesta omastatunnosta.

Lue myös: Onko lähipiirissäsi passiivis-aggressiivinen vallankäyttäjä? Näin myrkyllisen valittajan kanssa kannattaa toimia

Ghostaaminen voi aiheuttaa masennusta ja pelkoa

Lähipiiri voi kehottaa hylätyksi tulleen unohtamaan ghostaajan ja menemään elämässään eteenpäin. Psykologi Jennice Vilhauerin mukaan on kuitenkin normaalia, että toipumisessa kestää. Mitä pidemmästä ja syvemmästä suhteesta on kyse, sitä enemmän toisen katoaminen vaivaa mieltä.

Ghostaaminen voi vahingoittaa minäkuvaa enemmän kuin suorat, jopa tökeröt pakit. Ihmiset, joilla on heikompi itsetunto, ovat erityisen haavoittuvaisia ghostaamiselle. Toistuvat hylkäämiset eivät myöskään välttämättä kasvata vahvaa suojapanssaria – päinvastoin.

Ghostaaja ei kestä kohdata toista. Siksi hän saatta kadota kuin tuhka tuuleen.
Ghostaaja ei kestä kohdata toista. Siksi hän saatta kadota kuin tuhka tuuleen.

Vilhauerin mukaan reaktio liittyy aivokemiaan. Hänen mukaansa heikkoitsetuntoisten ihmisten aivot tuottavat hylkäystilanteissa keskimääräistä vähemmän suojaavia mielihyvähormoneja. Nämä hormonit auttavat kestämään henkistä ja fyysistä kipua.

Toistuvat hylkäämiset voivat masentaa, ja depressio häiritsee mielihyvähormonien tuotantoa entisestään. Ihmisen kognitiivinen järjestelmä voi ylivalpastua ja nähdä uhkaavia merkkejä myös turvallisissa suhteissa. Toipumisessa voikin kestää jokaisen hylkäyksen jälkeen entistä pidempään.

Lue myös: Hylätyksi tulemisen pelko voi ajaa parisuhteen toistuvasti karille – näin tunnistat pelon ja käsittelet arvottomuuden tunteita

Netissä on helppo hylätä – mikä ajaa ihmisen ghostaamaan?

Miksi ihmiset sitten ghostaavat?

Koska he eivät osaa käsitellä omia tunteitaan. Koska he eivät pysty kohtaamaan vaikeita tilanteita tai kumppaniaan. Koska nettideittailun maailmassa se on helppoa.

Psykologi Loren Soeiro kertoo Psychology Todayn artikkelissa potilaastaan, jolle ghostaamisesta oli tullut tapa. Nainen kertoi menettävänsä kiinnostuksen miehiin seksin jälkeen. Hän tiesi, että ghostaaminen on väärin, mutta ajatus toisen syytöksistä tuntui vielä pahemmalta. Katoaminen oli hänen mielestään tyylikäs tapa lopettaa pinnallinen seksisuhde.

Soeiron potilaan toimintapa on erityisen häijy, koska se on tarkoin harkittu. Nainen kertoi tapailevansa miehiä, joilla ei ole sidoksia hänen ystäväpiiriinsä. Miehistä oli helppo päästä eroon, eikä naisen toiminta paljastunut ja aiheuttanut paheksuntaa kaveriporukassa. Uudet ihastukset – ja hylättävät – odottivat Tinderissä hipaisun päässä.

Miksi hän ei enää vastaa?
”Miksi hän ei enää vastaa..?”

Elle-lehden nettikyselyn mukaan jopa puolet nuorista naisista ja miehistä on kokenut ghostaamista. Loren Soeiro selittää ilmiön yleisyyttä sillä, että Tinder-maailmassa suhtaudumme toisiin enemmän someprofiileina kuin oikeina ihmisinä tunteineen.

Lue myös: Näin erotat tosissaan olevan kumppaniehdokkaan ja pelimiehen Tinderissä

Unelmakumppanin metsästäjä voi olla julma

Myös kärsimättömyys ja ihmissuhteita koskevat vaatimukset lisäävät ghostaamista. Jos ihminen ajattelee, että kumppanin tulee vastata heti täydellisesti hänen haaveitaan, hän ghostaa toisen herkemmin.

Journal of Social and Personal Relationships -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan taas ne, jotka sietävät paremmin ihmisten erilaisuutta ja suhteiden muuttumista, ghostaavat vähemmän. Ajatus yhdestä oikeasta voi kuulostaa romanttiselta ja kunniakkaalta. Se voi kuitenkin aiheuttaa lyhytjänteistä suhteesta toiseen pomppimista.

Katoaminen kertoo enemmän jättäjän ongelmista

Ghostaaminen voi jättää itsetuntoon syvät arvet, joiden parantumisessa voi kestää jopa vuosia. Selittämättömästä hylkäämisestä voi kuitenkin toipua, kun jätetty ymmärtää, että vika ei ollut hänessä.

Jätetyksi tullut on voinut tehdä jotakin loukkaavaa, mutta terveessä suhteessa hänellä on mahdollisuus kuulla tämä ja pyytää anteeksi. Ja oli ghostaamisen syy mikä tahansa, se kertoo enemmän jättäjästä kuin jätetystä.

Ghostaaminen kertoo enemmän jättäjästä kuin jätetyksi tulleesta.

Ghostaaja ei pysty puhumaan tunteistaan ja haluistaan. Hän ei pysty kohtaamaan toisen negatiivisia tunteita, vaan pakenee laput silmillä. Tällaisen ihmisen kanssa on mahdotonta rakentaa kypsää rakkaus- tai ystävyyssuhdetta, sanovat psykologit Vilhauer ja Soeiro.

Vaikka ghostaaminen jättää jälkeensä kysymyksiä, hylkääjältä on yleensä turha penätä vastauksia. Hän katoaa, koska ei ymmärrä ehkä itsekään ajatuksenjuoksuaan, saati että pystyisi puhumaan siitä. Terapeuttien mukaan perään soittelu johtaa pahimmillaan siihen, että ghostaaja katoaa uudelleen, ja tuska sen kun kasvaa.

On tärkeää, että hylätty ymmärtää olevansa rakkauden arvoinen ghostaamisesta huolimatta. Hylkäyksen aiheuttama kipu ei ole säälittävää tai turha tunne, eikä jätetyksi tullut ole ollut tyhmä. Traumaa voi olla tarpeen käsitellä terapiassa. Tämä ei kuitenkaan ole merkki hylätyn heikkoudesta, vaan herkästä tunne-elämästä.

Lue myös: Laura Honkasalo: ”Sinkku, sinä olet tähti”

Lähteet: Elle, Journal of Social and Personal Relationships, New York Times, Psychology Today

X